Boothuis Alte Liebe langs het Keulenpad in Keulen, © Johannes Höhn

Fiets­pa­den langs ri­vie­ren in NRW


Al­tijd langs ri­vie­ren ver­schil­len­de land­schap­pen ont­dek­ken

Ruhr, Rhein, Lippe, Lenne of Sieg: grote en kleine rivieren in NRW bepalen het landschap langs hun oevers op verschillende manieren. Wie ze met de fiets vanaf de bron tot aan de monding volgt, beleeft natuur, geschiedenis en heel wat fietsplezier over zachte hellingen.

Eisenbahnmuseum Bochum, © RuhrtalRadweg, Stratmann

On­der­weg op de Ruhr­tal fiets­rou­te


On­der­weg op de fiets­rou­te door het Ruhr­ge­bied

Landelijke idylle ontmoet industriële cultuur: tussen haar bron hoog boven in het Sauerland en haar monding in de Rijn in Duisburg doorkruisen de Ruhr en elke fietstoerist op haar oevers, romantische plekjes, zoals het historisch centrum van Arnsberg, Zeche Nachtigall in Witten of de villa Hügel hoog boven de Baldeneymeer in Essen.

Buitenaanzicht van kasteel Paffendorf met gracht in Bergheim, © Johannes Höhn

On­der­weg op de Erf­trad­weg


On­der­weg op het Erft-fiets­pad

Goed dat het dankzij de goede bewegwijzering niet nodig is om voortdurend op het navigatiesysteem of de fietskaart te kijken! Zo kunnen fietstoeristen zich helemaal ontspannen en genieten van de streek die behoort tot de regio met het meeste waterburchten in Duitsland. Kastelen, burchten en gezellige dorpjes liggen links en rechts langs de Erft-fietsroute die het riviertje vanaf de bron in de Eifel tot aan de monding in de Rijn bij Niederrhein begeleid.

Lenneufer in Altena, © Jan Graumann

On­der­weg op de Len­ne­rou­te


On­der­weg op de Len­ne­rou­te

Een helling nu en dan valt best wel te overwinnen, maar over het algemeen voert de Lenneroute fietstoeristen altijd langs de rivieroever zonder noemenswaardige hellingen door het Sauerland. Zelfs een bezoek aan de hoog boven het water uitstekende burcht Altena is dankzij de belevenislift mogelijk zonder enige inspanning.

Preekstoelbrug bij de Möhne in Sauerland , © Tourismus NRW e.V.

On­der­weg op de Möh­ne­tal-fiets­rou­te


On­der­weg op de Möh­ne-dal-fiets­rou­te

Wie de kleine rivier Möhne volgt die in Brilon ontspringt en bij Arnsberg in de Ruhr uitmondt, kan het Sauerland ervaren zonder enige helling. Bergweiden, bossen en het indrukwekkende Möhnestuwmeer bepalden het beeld van de route.

Slot Drachenburg, © Tourismus NRW e.V.

On­der­weg op de Rijn-fiets­rou­te


On­der­weg op de Rijn­fiets­rou­te

Door romantische landschappen en Rijn-metropolen: het indrukwekkende traject van de in totaal 1.320 kilometer lange Rijn-fietsroute voert door NRW en voorbij de Drakenrots, Keulense Dom, het historisch centrum van Düsseldorf, het industriële cultureel erfgoed in Duisburg en het archeologische park, Xanten.

Uitzicht op het Hermannsmonument en de omgeving van het Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V.

On­der­weg op de Rö­mer-Lip­pe-Rou­te


On­der­weg op de rou­te Ro­man-Lip­pe

Voor romeinse legionairs was de Lippe 2000 jaar geleden een belangrijke verkeers- en transportweg. Wie de rivier met de fiets helemaal volgt, kan vandaag nog tussen Detmold in het Teutoburger Wald en Xanten in Niederrhein zijn sporen ontdekken. Het Römermuseum in Xanten is ingebed in een archeologisch park, dat met stadswallen, een haventempel en een indrukwekkend amfitheater weet te overtuigen. Het museum is gebouwd op de muren van de Basilica Thermarum. 
 

Uitzicht in het Siegtal, © Naturregion Sieg

On­der­weg op de Sieg-fiets­rou­te


On­der­weg op de Sieg-fiets­rou­te

De Sieg, die met meer dan 40 vissoorten tot Duitslands visrijkste rivieren telt, stroomt helemaal in het zuiden van Noordrijn-Westfalen door een zeer idyllisch landschap. Rond de gemeente Windeck vormt de rivier bijzonder veel bochten en vormt zo een aantrekkelijk rivierdal aan wier oevers beboste heuvels stijl klimmen. In Schladern maken fietstoeristen kennis met een bijzonderheid: de Siegwaterval met verschillende niveaus, vroeger kunstmatig aangelegd in het kader van de spoorwegbouw, is de grootste waterval van Noordrijn-Westfalen.
 

  • Bovenaanzicht van het uiterwaardenlandschap Bislicher Insel bij Xanten aan de Nederrijn, © Tourismus NRW e.V.
    Oude vlek, Freudenberg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.
    Rheinradweg Brücke Düsseldorf, © Tourismus NRW / Dominik Ketz
  • Kasteelmuseum Altena, © Tourismus NRW e.V.
    Blick auf die Lenne bei Altena, © Jan Graumann
    De Biggeblick Skywalk in Attendorn, © Tourismus NRW e.V.