©
Blick auf Zons am Rhein, © Tourismus NRW

Fiets­pa­den langs ri­vie­ren in NRW


Al­tijd langs ri­vie­ren ver­schil­len­de land­schap­pen ont­dek­ken

Ruhr, Rhein, Lippe, Lenne of Sieg: grote en kleine rivieren in NRW bepalen het landschap langs hun oevers op verschillende manieren. Wie ze met de fiets vanaf de bron tot aan de monding volgt, beleeft natuur, geschiedenis en heel wat fietsplezier over zachte hellingen.

©
Die ehemalige Jugendherberge Kahlenberg an der Ruhr in Mühlheim im Ruhrgebiet, © Tourismus NRW e.V.

On­der­weg op de Ruhr­tal fiets­rou­te


Landelijke idylle ontmoet industriële cultuur: tussen haar bron hoog boven in het Sauerland en haar monding in de Rijn in Duisburg doorkruisen de Ruhr en elke fietstoerist op haar oevers, romantische plekjes, zoals het historisch centrum van Arnsberg, Zeche Nachtigall in Witten of de villa Hügel hoog boven de Baldeneymeer in Essen.

©
Schloss Lörsfeld am Erft-Radweg, © Tourismus NRW

On­der­weg op de Erf­trad­weg


Goed dat het dankzij de goede bewegwijzering niet nodig is om voortdurend op het navigatiesysteem of de fietskaart te kijken! Zo kunnen fietstoeristen zich helemaal ontspannen en genieten van de streek die behoort tot de regio met het meeste waterburchten in Duitsland. Kastelen, burchten en gezellige dorpjes liggen links en rechts langs de Erft-fietsroute die het riviertje vanaf de bron in de Eifel tot aan de monding in de Rijn bij Niederrhein begeleid.

©
Lenneufer in Altena, © Jan Graumann

On­der­weg op de Len­ne­rou­te


Een helling nu en dan valt best wel te overwinnen, maar over het algemeen voert de Lenneroute fietstoeristen altijd langs de rivieroever zonder noemenswaardige hellingen door het Sauerland. Zelfs een bezoek aan de hoog boven het water uitstekende burcht Altena is dankzij de belevenislift mogelijk zonder enige inspanning.

©
Aussichtsturm am Möhnesee, © Tourismus NRW

On­der­weg op de Möh­ne­tal-fiets­rou­te


Wie de kleine rivier Möhne volgt die in Brilon ontspringt en bij Arnsberg in de Ruhr uitmondt, kan het Sauerland ervaren zonder enige helling. Bergweiden, bossen en het indrukwekkende Möhnestuwmeer bepalden het beeld van de route.

©
Naturpark Siebengebirge Burg Drachenfels, © Tourismus NRW e.V.

On­der­weg op de Rijn-fiets­rou­te


Door romantische landschappen en Rijn-metropolen: het indrukwekkende traject van de in totaal 1.320 kilometer lange Rijn-fietsroute voert door NRW en voorbij de Drakenrots, Keulense Dom, het historisch centrum van Düsseldorf, het industriële cultureel erfgoed in Duisburg en het archeologische park, Xanten.

©
Blick auf das Hermannsdenkmal und die Umgebung des Teutoburger Waldes, © Tourismus NRW e.V.

On­der­weg op de Rö­mer-Lip­pe-Rou­te


Voor romeinse legionairs was de Lippe 2000 jaar geleden een belangrijke verkeers- en transportweg. Wie de rivier met de fiets helemaal volgt, kan vandaag nog tussen Detmold in het Teutoburger Wald en Xanten in Niederrhein zijn sporen ontdekken.       

©
Heimatmuseum Alt-Windeck an der Sieg., © Naturregion Sieg GbR

On­der­weg op de Sieg-fiets­rou­te


De Sieg, die met meer dan 40 vissoorten tot Duitslands visrijkste rivieren telt, stroomt helemaal in het zuiden van Noordrijn-Westfalen door een zeer idyllisch landschap. Rond de gemeente Windeck vormt de rivier bijzonder veel bochten en vormt zo een aantrekkelijk rivierdal aan wier oevers beboste heuvels stijl klimmen. In Schladern maken fietstoeristen kennis met een bijzonderheid: de Siegwaterval met verschillende niveaus, vroeger kunstmatig aangelegd in het kader van de spoorwegbouw, is de grootste waterval van Noordrijn-Westfalen.
www.nrw-vakantie.nl/a-siegtal-fietsroute

 • ©
  Schloss Türnich am Erft-Radweg, © Tourismus NRW
  ©
  Alter Flecken, Freudenberg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Die Ruhrauen in Mühlheim im Ruhrgebiet bei Nebel, © Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Museum Burg Altena, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Blick auf die Lenne bei Altena, © Jan Graumann
  ©
  Der Biggeblick Skywalk in Attendorn, © Tourismus NRW e.V.