Mönchengladbach zorgt niet alleen in de "Bundesliga" altijd opnieuw voor verrassingen: kunst, cultuur, uitgaansbuurt en kasteelpark maken van de stad aan de Nederrijn een afwisselende reisbestemming, waar oud en nieuw zich op de meest uiteenlopende plaatsen ontmoeten, elkaar aanvullen en contrasten vormen.
Cafés, clubs en kleine praatjes
Uitgaan in de oude stad
Al in de oude stad staan traditie en modern heel dicht bij elkaar. Op de “Alter Markt” bevindt zich restaurant St. Vith, de oudste herberg van de stad. Het voormalige gastenverblijf van een abdij werd in de eerste helft van de 17e eeuw gebouwd. Op de menukaart staat deftige brouwhuiskost en bier uit de brouwerij Bolten uit het nabijgelegen Korschenbroich, de oudste Altbier-brouwerij ter wereld. De nieuwste trends staan vlakbij in Graefen op het programma, waar altijd opnieuw bekende dj’s optreden – en ook andere prominenten zich graag laten zien, waaronder de voetballers van de “Fohlen”, zoals de spelers van Borussia Mönchengladbach worden genoemd.
De binnenstad van Mönchengladbach biedt rijkelijk de mogelijkheid om uitgebreid te shoppen. De Hindenburgstraße is een populaire winkelstraat die naast kleine winkeltjes ook grote blikvangers telt: het viersterren winkelcentrum Minto telt ongeveer 100 winkels op vier verdiepingen met daarnaast ook cafés en restaurants. Kleiner, maar niet minder afwisselend zijn de winkels en restaurants in de oude stad rond de Waldhausener Straße. Hier bieden onafhankelijke winkeliers allerlei verschillende producten, van boeken over schoenherstellingen tot onverpakte voedingswaren – een leuk, kort praatje inbegrepen.
Kunst in de hele stad
Onderweg op de sculpturenmijl
Beeldende kunst staat in het middelpunt van museum Abteiberg, dat boven de oude stad ligt. Het huis van sterarchitect Hans Hollein biedt bezoekers grote buitengewone tentoonstellingen van hedendaagse kunst en een verzameling met werken van Man Ray, Joseph Beuys, Andy Warhol en Sigmar Polke. Achter het huis bevinden zich in de beeldentuin verdere blikvangers van Alexander Calder of Thomas Rentmeister. Wie zich verder door de stad laat leiden kan in totaal 30 sculpturen op openbare pleinen, in parken, aan gebouwen en in binnentuinen ontdekken. Wie niets wil missen volgt het rond zes kilometer lange sculpturenroute, die voorbij de Abteiberg loopt.
Parken, kastelen en bonte vogels
Genieten van natuur in de stad
Na al die activiteiten nood aan een pauze? Men vindt rustige oasen verdeeld over de gehele stad: een van de grootste een mooiste parken in Mönchengladbach is de “Bunte Garten” (Bonte Tuin) met verschillende onderdelen, waaronder de botanische tuin met een stenen, kruiden- en farmaceutische tuin en een geur- en tasttuin voor blinden. Bovendien is er een vogelkooi met meer dan 200 inheemse en tropische vogels. Buiten is er nog meer flora en fauna, zoals in de dierentuin van Odenkirchen met meer dan 500 bewoners of in kalsteelpark Wickrath. Hoewel men het barokke kasteel Wickrath zelf niet kan bezoeken, is het wondermooie kasteelpark aan de Niers op zijn eentje een bezoek waard. Een restaurant met zonneterras biedt niet alleen een plaatsje met een mooi uitzicht, maar ook koffie, taart en andere spijzen en dranken. Kasteel Rheydt daarentegen, het enige volledig bewaarde bouwwerk uit de renaissance aan de Niederhein, biedt bezoekers een blik in de binnenruimtes en tentoonstellingen over verschillende thema’s: in het herenhuis is een verzameling kunst en cultuur uit de renaissance te zien, de voorburcht toont doorheen het jaar veranderende tentoonstellingen en een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad.
Mönchengladbach en Manchester
Textielgeschiedenis beleven
De geschiedenis van de textielmetropool Mönchengladbach komt tot leven in het “Textiltechnikum”, dat in het historische industriegebied Monsfort Quartier is ondergebracht. Daar herinneren weefgetouwen, spinmachines en andere historische machines aan het verleden van het “Manchester aan de Rijn”, dat tot heden rijkt. Bezoekers ervaren hoe vlas in thuisweverijen tot linnen werd verwerkt en beleven hoe de industrialisering zijn intrede deed.
Museum of openbare kunst, park of architectuur: met de Yona app trekken bezoekers op een afwisselende belevenisreis. Daarvoor moet men een in de hele stad verkrijgbaar stadsplan met de smartphonecamera scannen – en meteen verschijnen de “Mönchengladbachse Must Sees” met interessante informatie, foto’s en video’s.