Planetarium Bochum, 50 jaar maanlanding 2019, © Stadt Bochum, Planetarium

Plaat­sen van ver­won­de­ring en ex­pe­ri­ment


We­ten­schap spe­len­der­wijs ont­dek­ken

De mysteries van het heelal ontdekken en de geheimen van de fysica ontdekken. Zelf experimenteren en dingen uitproberen. Er is geen speelsere manier om de natuurwetenschap te beleven dan in de avonturenmusea van de deelstaat. Tijdens een gezinsuitstapje naar de piramiden in het Sauerland of naar het oerwoud bij Keulen verbazen kinderen en ouders zich over wat er allemaal om hen heen gebeurt.  Nu eens kruist een robot hun pad, dan weer is het een muis. Plotseling is de wereld heel klein en de hemel heel dichtbij. Zelfs een selfie in een van de grootste camera's ter wereld is mogelijk. Verveling is geen optie op deze bestemmingen waar verwondering en experimenteren centraal staan. Er is immers genoeg te doen voor het hele gezin. Want aanraken, meedoen en uitproberen worden in de interactieve musea nadrukkelijk aangemoedigd.

Het Galileo Park in Lennestadt, © Galileo Park

We­ten­schap kin­der­spel


Hier knut­se­len en on­der­zoe­ken we

Gezinnen kunnen onverklaarbare fenomenen ontdekken tijdens een uitstapje naar Lennestadt. In de vier piramiden van het Galileo-park, die een soort geheim oriëntatiepunt in het Sauerlands zijn geworden, worden op speelse wijze geheimen en mysteries van de wetenschap onthuld. Er zijn wisselende tentoonstellingen uit de "Wereld van het Onverklaarbare". Daarnaast wordt het zelf uitproberen van dingen in het kennis- en puzzelpark nadrukkelijk aangemoedigd.

Hetzelfde geldt voor de Phänomenta in Lüdenscheid. Ook dit interactieve museum staat in het teken van wetenschap en technologie. In kleine experimenten kunnen bezoekers met eigen ogen zien wat natuurkundigen al hebben onderzocht. In totaal 200 stations zetten de bezoekers aan om dingen uit te proberen en erover na te denken. Bovendien zijn er altijd speciale tentoonstellingen.
www.phaenomenta-luedenscheid.de

Gezinnen kunnen tijdens een bezoek aan het Odysseum in Keulen op expeditie gaan door de jungle of een robot uitdagen tijdens een basketbalwedstrijd. Verschillende themawerelden combineren hier plezier en wetenschap. Trouwens, de muis uit de "Sendung mit der Maus" heeft ook zijn eigen museumpje in het avonturenmuseum, waar hij zijn verhalen live presenteert. En het beste van alles is dat kinderen hun eigen lachende verhalen kunnen maken in de animatiestudio.
www.odysseum.de 
 

De voormalige watertoren herbergt nu een museum gewijd aan film en fotografie, © Dennis Stratmann

Stars en ster­ren


Span­nen­de in­zich­ten in het heel­al

In een voormalige watertoren in Mülheim an der Ruhr ontdekken gezinnen de grootste inloopcamera ter wereld: de Camera Obscura. Met zijn hulp kunnen zij precies waarnemen wat er in de omgeving gebeurt. In de camera obscura, die deel uitmaakt van de Route van de Industriecultuur door het hele Ruhrgebied, neemt een museum de bezoeker mee terug naar de tijd toen foto's nog leerden lopen en niemand nog van selfies wist.
www.camera-obscura-muelheim.de

Met een telescoop kun je nog verder zien dan met de camera obscura. In het Zeiss Planetarium in Bochum kan de sterrenhemel ook bij slecht weer worden geobserveerd dankzij spannende films. Tijdens de shows simuleert een projector de hemel op elk tijdstip en elke plaats ter wereld.

  • Het museum met de muis, © Odysseum
    Robotor Lüdia, © PHÄNOMENTA Lüdenscheid
    Laserdoolhof PHÄNOMENTA Lüdenscheid, © Phänomenta Lüdenscheid
  • Binnenaanzicht van het planetarium in Bochum, © Stadt Bochum, Planetarium
    Binnenaanzicht van het planetarium in Bochum, © Stadt Bochum, Planetarium
    SPREE Arena in het Odysseum in Keulen, © Odysseum

Op naar de vol­gen­de ge­zins­uit­stap

Hier gaat het naar veel meer ge­va­ri­eer­de reis­be­stem­min­gen en tips voor leu­ke dag­trips.

lees meer