Uitzicht op de sparrenbossen op de Rothaarsteig, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­park van de su­per­la­tie­ven


Na­tuur­park Sau­er­land Rot­haar­ge­bir­ge

Hoger. Mooier. Verder. Het natuurpark Sauerland Rothaargebirge is het grootste natuurpark van Noordrijn-Westfalen. En het op één na grootste van Duitsland. Met zijn uitstekende wandelpaden, een van de mooiste hooggelegen burchten en de enige vrijlevende kudde wisenten in Midden-Europa zit het vol van de superlatieven. Ga op avontuur in de buitenlucht!

Groene dalen, beboste bergketens en talrijke stuwdammen – het natuurpark Sauerland Rothaargebergte bestaat uit de cultuurlandschappen Sauerland, Siegerland, Wittgensteiner Land en Medebach Bay en herbergt unieke natuurwonderen. Over natuurwonderen gesproken. Wie wist dat de Bruchhauser Stenen in Olsberg het eerste nationale natuurmonument van NRW waren? Miljoenen jaren geleden gevormd door vulkanen, erosie en plooiing van de aardlagen, zijn de tot 92 meter hoge rotsen nu niet alleen voor liefhebbers van de geschiedenis van de aarde een fascinerende bestemming. Een aangelegde trap leidt naar het topkruis. Naar het hoogste punt. Hier heeft men een adembenemend uitzicht over de regio.

Uitstekend wandelen

Typisch, uniek en aantrekkelijk – dit zijn de Top Trails of Germany. De mooiste en meest bewogen langeafstandswandelpaden in Duitsland. Een daarvan is de Rothaarsteig, de “Weg der Sinne“. Het loopt door het natuurpark Sauerland Rothaargebergte en wordt gekenmerkt door bijna natuurlijke paden en wegen. Een bijzonder deel van de Rothaarsteig is het ongeveer een kilometer lange Kyrillpad. Op loopbruggen en traptreden passeert men ontwortelde en omgevallen bomen die het mogelijk maken de natuurlijke kracht van de zware orkaan “Kyrill“ te ervaren.

Zin in een vlucht? Wie naar de hoogste toppen wil wandelen en van het mooiste uitzicht op de dalen in het Sauerland wil genieten, moet zeker de Sauerland Höhenflug nemen. Een hoogtepunt onderweg: het mooiste hooggelegen kasteel van Duitsland – kasteel Altena. Het torent uit boven de gelijknamige stad. Met een avontuurlijke lift gaat het 90 meter de berg in en 80 meter naar boven. Zeven poorten, fascinerende verhalen en legendarische figuren laten het kasteel en de regio tot leven komen.

Bossen & wisenten

In de Wittgensteinse bossen leeft de enige vrijlevende wisentkudde van Midden-Europa. Met veel geluk kunnen wandelaars de vriendelijke reuzen in het wild tegenkomen. Om deze indrukwekkende dieren van dichtbij te kunnen zien, moet men een bezoek brengen aan Wisent-Welt-Wittgenstein. Hier leeft een kleine kudde wisenten op 20 omheinde hectaren. Zin in avontuur? Klim over boomstammen en rotsen, kruip door een “dassenhol“ en steek beekjes over – het drie kilometer lange rondlopende wisentenpad voert dwars door de omheining.

Paden door oude bosbestanden, langs indrukwekkende natuurmonumenten, wilde dieren, oude sagen en verhalen, geheimzinnige plaatsen – dit alles kan men ontdekken tijdens een wandeling op de Sauerland-bosroute. Of het nu gaat om een enkele etappe, een meerdaagse tocht of een rondwandeling – dit kwalitatieve pad belooft magische en mystieke belevenissen.

Vlakbij inkopen doen

Zoveel natuur en buiten zijn maakt hongerig. De regionale producten smaken het best direct ter plaatse. De winkelgids “Shopping right next door“ geeft een overzicht van regionale leveranciers met lekkernijen uit het natuurpark die duurzaamheid, versheid en hun thuisland hoog in het vaandel dragen. Hoogwaardige producten produceren en daarbij ecologisch en eerlijk handel drijven. Voor eerlijk winkelen, direct ter plaatse.

www.naturpark-sauerland-rothaargebirge.de

  • Wandelen op de Rothaarsteig, © Sauerland Tourismus e.V., Paul Masukowitz
    Grassen in het Rothaargebirge, © Tourismus NRW e.V.
    Koffie op de Rothaarsteig, © Sauerland Tourismus e.V., Paul Masukowitz
  • Picknicken op de Rothaarsteig, Sauerland, © Sauerland Tourismus e.V., Paul Masukowitz
    Wandelaar op de Rothaarsteig, © Sauerland Tourismus e.V., Paul Masukowitz
    Wisent Wildnis aan de rothaarsteig, © Eva-Nadine Wunderlich

Wan­de­len aan de Big­ge­see

Portret van de Instagrammer Katrin Haase, © Katrin Haase
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram­tip door Ka­trin Haa­se@miss­rab­bit16
Biggesee in de herfst, © Katrin Haase

"Als de wolken worden weerspiegeld in het glinsterende water, vind ik het vooral heerlijk om rond het stroomopwaarts gelegen stuwmeer te slenteren. Op het water is altijd wat te zien: watervogels, waterfietsen of lerende roeiers. Na afloop kun je je tegoed doen aan koffie met gebak of een burger met friet op drie locaties met uitzicht op het water."