Kikker in de Birgel Jungle, © Naturpark Schwalm-Nette

Dicht bij het wa­ter


Na­tuur­park Schwalm-Net­te

Sta je graag vroeg op? Haal dan de rubberlaarzen uit de kast en ga naar het natuurpark Schwalm-Nette. Want in de vroege ochtenduren, als er nog een lichte nevel over het landschap in de “Wandervollen Wasserwelt“ in het Duits-Nederlandse grensgebied hangt, is de sfeer er bijzonder mooi. En soms zelfs een beetje mysterieus. Maar natuurlijk is er in de Niederrhein ook genoeg te beleven voor wie de dag wat later begint en een wandeling of fietstocht maakt.

Hoge bergen zal men in de regio niet aantreffen, maar er is wel veel water waarover op mooie dagen honderden libellen zoemen. Rivieren, zoals de Schwalm, Rur, Niers en Nette, en kleine meren en beken lopen door het natuurpark Schwalm-Nette, waarvan het landschap ook wordt gekenmerkt door oerbossen, knoestige weiden en prachtige heidevelden. Veel zeldzame dieren en planten vinden hier “onderdak“. Wie nieuwsgierig is en zijn ogen openhoudt, ziet hier en daar een heikikker of ontdekt ergens in het moeras een bergsalamander of een zandhagedis. Maar, als kleine tip onder ons, kijk uit voor de muggen ... Ook zij voelen zich bijzonder thuis bij het water.

Uitzichten over het water

Men kan de watervogels heel dicht benaderen – zelfs zonder natte voeten – vanaf  een van de meer dan 20 “water-uitzichtpunten“, die een bijzonder mooi uitzicht bieden op de waterrijke gebieden en heidelandschappen. Men kan ze gemakkelijk herkennen aan de blauwe grondplaten aan de voeten. Als men niet alleen van het uitzicht wil genieten, maar ook meer te weten will komen over de bijzonderheden van de regio, mag men de smartphone niet vergeten. Want op uitkijkpunten zoals de Elmpter Schwalmbruch of het Galgenvenn is informatie via een QR-code toegankelijk.

Water.Wandel.Wereld

Omdat de regio, zoals gezegd, bijzonder vlak is, kan men hem uitstekend te voet verkennen. En wel op het hoogste niveau. Alleen al door het natuurpark Schwalm-Nette kronkelen negen topwandelpaden. Maar ze komen niet zonder hun eigen uitdagingen. Afhankelijk van waar men is, op het Nette-Seen-circuit of in het Birgeler Urwald, kan de tocht soms de hele dag duren. Natuurlijk zijn er ook korte wandelroutes waarbij men het water niet uit het oog verliest. Onderweg passeert men historische molens die typisch zijn voor het laagland van de Niederrhein. Want waar water is, is meestal ook wind. Drie windmolens en 14 watermolens zijn bewaard gebleven, en bieden tegenwoordig mooie plekken om te stoppen en te overnachten.

Mobiel boslabo

Het spreekt voor zich, dat men op zijn tocht door het natuurpark Schwalm-Nette voorzichtig moet zijn en niet van het pad mag afdwalen met aandacht voor de dieren en planten. Zodat ook de jongste bezoekers leren hoe belangrijk de natuur voor ons mensen is – en niet andersom – is er in het kader van educatie voor duurzame ontwikkeling het “Mobiel boslabo“. Het rollende karretje uitgerust met allerlei “onderzoeksinstrumenten“, zoals vergrootglazen en pincetten, kan bij het Natuurparkcentrum Wachtendonk worden ontleend.

www.npsn.de/nl

  • Wandelaars in het natuurpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
    Libelle op het Schwalmbruch in het natuurpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
    Blauwe reiger in het natuurpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
  • Wandelen langs de rivier in het natuurpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
    Wegwijzer van de premie wandelroute Galgenvenn, © Naturpark Schwalm-Nette
    Vogels in het natuurpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Ju­weel aan de Nie­der­r­hein

Portret Blogger Anke Schöps
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram­tip door An­ke Schöps@moo­sea­round­the­world
Vuurtoren aan de Niers in Wachtendonk, © Anke Schöps

"Voor mij is het natuurpark Schwalm-Nette een juweel aan de Nederrijn. Gevarieerde, schijnbaar ongerepte landschappen die ideaal zijn voor kleine en grotere wandelingen! Mijn tip: de Niers-wandelroute rond Wachtendonk, waarop je ook langs misschien wel de kleinste vuurtoren van Noordrijn-Westfalen komt."