Galgenvenn im Naturpark Schwalm Nette , © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

Na­tuur­pa­ra­dijs tus­sen ri­vie­ren, me­ren en hei­de

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te is een waar­de­vol­le ha­bi­tat voor die­ren en plan­ten en een po­pu­lai­re be­stem­ming en ont­span­nings­ge­bied aan de Nie­der­r­hein.

In het natuurpark Schwalm-Nette aan de Niederrhein heeft het water duidelijk de overhand: Schwalm, Roer, Niers, Nette en de zijtakken en oude armen, vochtige gebieden en ontgrindingsplassen bieden een waardevolle habitat voor planten en dieren en een heerlijk ontspanningsgebied voor menselijke bezoekers.

De bijzondere zijden van het water springen in het oog bij het project Wasser-Blicke (waterblikken): een goede twee dozijn plekken met bijzonder mooie perspectieven op het water zijn gemarkeerd. Om het landschap niet te verpesten, maar juist de oorspronkelijke toestand te behouden, maken blauwe grondplaten in plaats van borden attent op de uitzichten. Wie ter plaatse meer te weten wil komen over het natuurpark, kan bij de afzonderlijke uitzichtspunten meer informatie krijgen via de QR-code of telefonisch. Bij het vogeluitkijkpunt aan de Nette staat bijvoorbeeld informatie over de roerdomp ter beschikking en kun je ook gelijk hun roep horen; voor het geval dat je hem niet al live te horen krijgt.

Een andere Waterblik houdt zich bezig met de voor de Niederrhein zeer typische knotwilgen, diens takken vroeger werden gebruikt voor het vullen van de vakken van vakwerkhuizen. Op de plekken waar de takken werden afgezaagd, werd de knot dikker waardoor de karakteristieke knotten zijn ontstaan. De bomen hebben zich optimaal aangepast aan het leven langs het water: tot wel 150 dagen kunnen ze in het water staan en hun beweeglijke takken breken in geval van overstromingen ook niet zo snel af.

Watermolen met café

Dit en andere wetenswaardigheden kom je te weten in het natuurpark Schwalm-Nette. Helemaal en passant en ook alleen maar, als je er zelf zin in hebt. Wie wil, kan ook gewoon genieten van het landschap en de flora en fauna of ook van een combinatie uit cultuur en natuur: Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere watermolens te vinden, waaronder de Molzmühle uit de 14de eeuw, een behoedzaam gerestaureerd juweel in de ooibossen van Mühlenbach en Schwalm. Waar vroeger boeren op krachten kwamen, terwijl ze op hun maalgoed wachtten, staat tegenwoordig een geurend stukje koek te wachten op de bezoekers.

Na een lekker hapje ben je dan ook weer fit voor één van de premium wandelpaden in de Water-Wandel-Wereld. Ze lokken met prettige routes langs het water en zijn nagenoeg helemaal niet geasfalteerd. In plaats daarvan loop je over weide-, kiezel- en bospaden, bijvoorbeeld door de Schwalmbruch, het Nettetal met zijn meren of door het Birgeler oerwoud. De routes duren tussen één en vijf uur.

www.npsn.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

An der Schwalm - Wegberg - Nahe der Molzmühle, © Naturpark Schwalm-Nette
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
Aussichsturm ins Grüne, © Naturpark Schwalm-Nette
Birke am Premiumwanderweg, © Naturpark Schwalm-Nette
Ausblick auf die Kopfbäume beim Sonnenuntergang, © Sprave Regionalverband Ruhr
Wandelaars in het natuurpark Schwalm-Nette in het Netzedal, © Tourismus NRW e.V.
Prachtige uitzicht op de meer de Wittsee, © Tanja Neumann

Na­tuur­par­ken

Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

lees meer
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zui­de­lij­ke na­tuur­park Rhein­land

lees meer
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer