©
Alter Flecken in Freudenberg, © Stadt Freudenberg

Siegen-Wittgenstein


Wilde wisenten, kunst en muziek in het bos

De regio Siegen-Wittgenstein tovert de ene na de andere verrassing uit de hoed: Hier krijgen de bezoekers de wilde wisenten, de mijnbouwgeschiedenis en barokke schilders evenals kunst en concerten in het bos te zien.

Gecertificeerde wandelpaden en uitgezette wisenten, kunst en concerten in het bos, mijnwezen en barokke schilders - de regio Siegen-Wittgenstein tovert de ene na de andere verrassing uit de hoed. Zelfs wandelroute-klassiekers zoals de gerenommeerde Rothaarsteig, die vanuit het Sauerland door de regio Siegen-Wittgenstein tot aan het Westerwald loopt en tot de “TopTrails of Germany” behoort, biedt afwisselende uitzichten: De “Rothaarsteig-Sporen” zijn thema-routes voor belevenisvolle dagwandelingen. Ook via de voor Duitsland unieke “WaldSkulpturenWeg” kunenn de bezoekers van de regio zich schrap zetten voor buitengewone ontmoetingen: Tussen Bad Berleburg en Schmallenberg in de nabij gelegen Hochsauerlandkreis hebben gerenommeerde kunstenaars midden in de natuur duidelijk zichtbare tekens achter gelaten.

Een natuurbelevenis van een heel bijzonder soort krijgen de bezoekers in de Wittgensteiner bossen geboden: Daar wonen de enige vrij levenden wisenten in West-Europa. In de Wisenten-wereld bij de Rothaarsteig, waar een kleine groep wisenten in een ongeveer 20 hectare groot gebied rondloopt, kunnen bezoekers de grootste land-zoogdieren van het continent van heel dichtbij zien.

Niet alleen in de uitgestrekte bossen, maar ook in de talrijke historische stadskernen zijn tal van bezienswaardigheden: De binnenstad van het pittoreske vakwerkdorp Freudenberg bijvoorbeeld is een internationaal bouwkundig monument en een bewandelbaar kunstwerk. Daarnaast nodigen de historische stadskernen van Bad Berleburg, Bad Laasphe, Hilchenbach en Siegen met hun mooie kastelen en burchten u uit, een wandeling te maken. In Siegen staan zelfs twee kastelen: het onderste en bovenste. Laatst genoemde is de voormalige vestiging van de katholieke lijn van het Huis Nassau-Siegen. In de weerbare Höhenburg is het Siegerlandmuseum gevestigd. Een regionaal museum voor kunst en culturele geschiedenis. Naast een omvangrijke verzameling aan portretten van de Nassauers en Oranjes stelt het ook originele schilderijen tentoon van de in 1577 in Siegen geboren barokke schilder Peter Paul Rubens. Helemaal beneden in het Obere Schloss geeft de voor het publiek geopende mijn een kijkje in de regionale geschiedenis van de mijnbouw. Tot 1962 werd in het Siegerland nog ijzererts gewonnen.

Tot de evenementenhighlights in de regio behoren naast het Siegener Sommerfestival op de binnenplaats van het Obere Schloss de vertoningen op de openlucht-bühne Freudenberg en de Internationale Musikfestwoche op Schloss Berleburg. KulturPur, het internationale muziek- en theaterfestival, trekt jaarlijks tienduizenden naar de Giller bij Hilchenbach.

www.siegerland-wittgenstein-tourismus.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ausblick auf die Landschaft, © Rothaarsteigverein / K.-P.Kappest
Zeltstadt KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro des Kreises Siegen-Wittgenstein
Ruine Ginsburg in Hilchenbach, © Stadt Hilchenbach
Alter Flecken in Freudenberg, © Stadt Freudenberg
Wandern am Rothaarsteig, © Gerd Lorenzen

Reisarrangementen Siegen-Wittgenstein

Sluiten

Touren

Sluiten
© Rothaarsteigverein e.V., Klaus-Peter Kappest

Rothaarsteig-sporen

Weg van de bekende paden

De Rothaarsteig geldt als een van de mooiste, hoger gelegen wegen in Europa. Het is echter ook de moeite waard, de veelbewandelde paden te verlaten en naar links of rechts af te buigen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Rothaarsteigverein e.V. Björn Hänssler

Rothaarsteig

Voor natuurvrienden en belevenis-wandelaars

Één van de mooiste hooggelegen wegen in Europa scoort met 154 kilometer wandelroute, het “Kyrill-pad” een een jaarlijkse marathon.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Fietsers op tournee bij de Lahntal-Radweg, © Touristikverband Siegerland-Wittgenstein e.V

Lahntalradweg

Top-route voor families en genotfietsers

De Lahntal-Radweg volgt de loop van de Lahn van de bron tot aan de monding. Families en genotfietsers komen hier net zo aan hun trekken als sportieve fietsers.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
© Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Via Adrina - de “Weg met uitzicht”

Door grasland, weides en bossen - altijd met het oog op de Eder

De rond lopende wandelroute loopt door het Rothaargebergte en biedt op een lengte van 21 kilometer tal van fantastische uitzichten op de Ederooien.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
uitzicht op de Ruhr-Sieg-Radweg, © Sauerland-Radwelt e. V. – Radwerkstatt Sauerland – Siegerland-Wittgenstein

Ruhr-Sieg-Radweg

Ontdek het Sauerland, Siegerland en Westerwald op voormalige treintrajecten

Twee rivieren en drie regio's kunt u met de fiets ontdekken, door de Fledermaustunnel rijden en vervolgens de verbinding aan de Panorama-Radwege pakken.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Grote fiets Ederauen fietsroute rit, © Reiner Schild

Ederauen Radweg

Van de oorsprong in het Rothaargebergte tot aan de monding

Niemand hoeft op de Ederauen-Radweg met grote stijgingen te rekenen. Daarom is deze route ook zo mooi voor families en genotfietsers.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer

Wandel-hoogtepunten langs de Rothaarsteig

Ontdektochten weg van de grote broer

De Rothaarsteig geldt als een van de mooiste, hoger gelegen wan-delpaden in Europa. Maar niet alleen hij, maar ook de “wandel-hoogtepunten langs de Rothaarsteig” laten het hart van de wandelaar sneller kloppen.

lees meer
Kindelsbergpfad Fernblicke, © Natalie Glatter www.wandermagazin.de

Kindelsbergpfad

De rond lopende route biedt fantastische uitzichten en een kijkje in de geschiedenis

Het Kindelsbergpfad in de Sauerland-regio verbindt idyllische natuur met informatie over de mijnbouwgeschiedenis in de regio.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Wittgensteiner Schieferpfad

Bewandel de geschiedenis in een voor het publiek geopende mijn en oude steengroeve

Eeuwenlang werd in het Wittgensteiner Land in grote hoeveelheden leisteen ontgonnen. Relicten uit deze tijd kan men nog steeds vinden - bijzonder mooi op het natuurlijke wandelpad.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen