De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Groen Sie­gen


Ac­ti­vi­teit en ont­span­ning in een schil­der­ach­ti­ge om­ge­ving

Bijna 86 procent van het stadsoppervlak van Siegen is beplant – daarmee is de universiteitsstad de groenste grootstad van Duitsland. De rivier Sieg die de stad haar naam gaf, stroomt recht door de stad en diens oeverpromenade likt op een eiland van rust. Bezoekers en bewoners houden van het idyllische bos- en heuvellandschap, dat verre delen van het stadsgebied en het ommeland kenmerken en de vele sport- en vrijetijdsmogelijkheden in de natuur.

Het Flowtrail in Siegen, © Johannes Höhn

Wan­de­len en fiet­sen


Ont­span­nen­de uur­tjes, adre­na­li­ne­sto­ten en ont­moe­tin­gen

Wie actief bezig wil zijn, verkent het rijke landschap in de regio Siegen-Wittgenstein tijdens een wandeling of mountainbiketocht. De Historische Rundweg Siegen-Achenbach bijvoorbeeld leidt wandelaars rond Siegen en het Siegener Flowtrail zorgt met scherpe bochten en steile pistes voor een adrenalinestoot bij mountainbikers. Een belevenisbos en weide met damherten in de historische dierentuin van het stadsbos nodigen uit om de planten- en dierenwereld te ontdekken.

De prachtige Rothaarsteig in vogelvlucht, © Tourismus NRW e.V.

Uit­zicht op het Sie­ger­land


Goed zicht van­af de to­ren of heu­vel­top

Vanop talrijke uitzichtspunten in de stad kan men genieten van de mooiste zonsondergangen. Daartoe lenen zich de heuveltoppen van de acht bergen waarop Siegen ligt of de Pfannenbergtoren in het zuiden van de stad. Vanop 20 meter hoogte valt de blik hier op het omliggende Siegerland en het Rothaargebergte tot aan de Drachenfels. Meerdere etappen van het Rothaarpad dat van Brilon naar Dillenburg voert, lijken vanop het panoramisch platform binnen handbereik.

In de oude binnenstad van Siegen staan ​​prachtige vakwerkhuizen, © Universitätsstadt Siegen

Bo­ven­stad en his­to­risch cen­trum


Van ca­fé tot vak­werk­huis

Na een uitvoerige lichamelijke trainingssessie smaakt een koel drankje in de bovenstad nog beter. Hier bevinden zich talrijke cafés en bars waar men in een gezellige ronde wat kan kletsen. Het bier komt recht uit de streek die onder andere ook omwille van haar brouwerijen tot ver buiten de staatsgrenzen van Noordrijn-Westfalen bekend is.

Gasten die het centrum graag verder te voet verkennen, moeten van hieruit in elk geval nog een stop maken in het nabijgelegen historische centrum met zijn vakwerkhuizen met leien daken. De gebouwen werden in de jaren 80 met liefde gerestaureerd en vormen nu een schilderachtig geheel. De beroemde evangelische Nikolaikerk met gouden kroon is bovendien een stop waard.

Het Museum voor Hedendaagse Kunst in Siegen, © Tourismus NRW e.V.

Ru­bens­prijs en zijn win­naars


Mu­se­um stelt wer­ken van diens win­naars ten­toon

Er is ook cultuur in de geboortestad van de Vlaamse meester Pieter Paul Rubens: het Siegerlandmuseum stelt in het Oberes Schloss meerdere schilderijen van het genie tentoon, waaronder ook de bekende ‘Kruisafname’. Het Museum voor Hedendaagse Kunst Siegen toont naast selecte werken van hedendaagse kunst, ook werken van de winnaars van de Rubensprijs die de stad elke vijf jaar aan schilders of beeldhouwers voor hun levenswerk uitreikt. In het Apollo Theater en in het Bruchwerk Theater verheugen theaterfans zich over grote podiumvoorstellingen. Een geheime tip voor muziekliefhebbers is bovendien het kleinste Beatles-museum ter wereld dat collecties over de beroemdste Britse champignonkoppen op slechts 27 vierkante meter tentoonstellingsruimte presenteert.

  • Het rommelstenen pad van de Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein e.V., Klaus Peter Kappest
    De groene stad Siegen, © Universitätsstadt Siegen
    Een hangbrug over de Rothaarsteig in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.
  • De heide aan de Kahler Plön in Siegen-Wittgenstein, © Rothaarsteigverein e.V.

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer