Weidse velden en groene uiterwaarden kenmerken het landschap aan de benedenloop van de Nederrijn, zonder bergen die het zicht op de horizon beperken. Ja, de Nederrijn is vlak, maar alleen vanuit geografisch oogpunt. Ook al zijn er geen noemenswaardige natuurlijke hoogten, het landschap rechts en links van de Rijn heeft vooral fietsers veel te bieden: Met meer dan 2000 kilometer Niederrheinische Straße heeft de regio het langste netwerk van bewegwijzerde fietspaden in Duitsland. Eén keer per jaar bruist de regio van de activiteiten: op de eerste zondag in juli vindt de "Niederrheinische Radfietstag" plaats, het grootste fietsevenement in Duitsland.
Tussen Wesel en Xanten komen fietsers een heel bijzonder stukje natuur tegen: In het natuurreservaat Bislicher Insel, dat wordt omringd door de Rijn, leven zeldzame dieren en planten. Ongeveer 1.000 hectare uiterwaarden zijn hier ontstaan door een dijk op de Rijn ver van de rivier, waardoor het een van de laatste uiterwaardenlandschappen in Duitsland is. Het natuurforum Bislicher Insel heeft een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de uiterwaarden en biedt een breed milieueducatieprogramma met seminars, films, lezingen en excursies. De veerboot "Keer tröch II" vertrekt vanuit het kleine maar mooie dorpje Bislich en brengt fietsers en wandelaars over de rivier naar Xanten.
Reis terug in de tijd naar de Romeinse Colonia Ulpia Traiana
De Romeinen vonden het hier 2000 jaar geleden zo leuk dat ze zich hier vestigden en het huidige Xanten stichtten. In het Archeologisch Park Xanten nodigen de overblijfselen van de Colonia Ulpia Traiana je uit voor een reis naar de oudheid. Het amfitheater, de haventempel, de ambachtshuizen en andere reconstructies geven een levendige indruk van het dagelijks leven 2000 jaar geleden. Een Romeins speelhuis en een avonturen- en waterspeelplaats zijn bijzonder interessant voor kinderen. Aanraken en uitproberen is ook toegestaan in het LVR-RömerMuseum, dat bezoekers meeneemt op een spannende ontdekkingsreis door de Romeinse geschiedenis. Het museumgebouw alleen al is indrukwekkend: het 20 meter hoge gebouw is net zo groot als de voormalige entreehal van de oude thermen.
Het huidige stadscentrum van het door de staat erkende kuuroord is niet oud, maar wel historisch indrukwekkend. Er staan veel mooie, laatgotische herenhuizen uit de tweede helft van de 15e eeuw rond de gotische Sint-Viktorkathedraal. De Klever Tor, een overblijfsel van de middeleeuwse stadsmuur, is nog steeds goed bewaard gebleven.
Iets verderop aan de Rijn ligt het stadje Kalkar, een volgende halte die de moeite waard is: met zijn marktplein dat geplaveid is met kiezels uit de Rijn, een bijna 500 jaar oude lindeboom, steegjes en loopbruggen en gotische huizen voert het bezoekers terug in de tijd. Huizen met trapgevels, decoratieve gevels, het uitzicht op St Nicolai en het laatgotische stadhuis met klokkentoren en kantelen behoren tot de hoogtepunten van de historische oude stad. De molen in Hanselaertor is een geweldige plek om even uit te rusten: Hier wordt vers brood gebakken en molenbier gebrouwen.
Er tegenover, aan de andere kant van de rivier en direct aan de oever, ligt het stadje Rees met zijn mooie Rijnpromenade, dikke 700 jaar oude stadsmuur en historische binnenstad. Naast musea, cafés en restaurants is er veel geschiedenis te ontdekken. De ondergrondse Kassematten bijvoorbeeld, die tijdens rondleidingen bezocht kan worden, is een van de best bewaarde middeleeuwse vestingwerken in het Rijnland. Verschillende veerverbindingen maken het mogelijk om de Rijn over te steken, direct vanuit het stadscentrum of iets verder stroomafwaarts.
Op de linkeroever van de Rijn, in Bedburg-Hau, rijst het imposante kasteel Moyland op. Deze stop is een must op de route, vooral voor wie geïnteresseerd is in cultuur. 6.000 werken van Joseph Beuys zijn hier te vinden - de grootste collectie ter wereld. Beuys is een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw - de in Krefeld geboren actiekunstenaar, beeldhouwer en tekenaar was ook professor aan de kunstacademie in Düsselorf.
Uitzicht op Duitslands langste hangbrug in Emmerich
Fietsers kunnen gebruik maken van de veerverbinding van Grieth naar Grietherort om bij rivierkilometer 844 van kant te wisselen. De route gaat dan verder langs de rechteroever van de Rijn richting Emmerich, waar een bijzonder mooie Rijnpromenade uitnodigt tot een pauze. Parkeer je fiets, maak een wandeling en neem plaats in een van de vele cafés en restaurants en kijk hoe de boten voorbij varen - het is ontspannend en verkwikkend. Vanaf hier hebben bezoekers niet alleen uitzicht op de rivier, die op dit punt bijzonder indrukwekkend is, maar ook op een indrukwekkend bouwwerk: de Emmericher Rijnbrug is met 803 meter de langste hangbrug van Duitsland. Aan de andere kant ligt het stadje Kleve, waarvan het silhouet wordt gekenmerkt door het kasteel Schwanenburg. De Zwanentoren biedt een indrukwekkend panorama over de Rijnvlakte tot aan Nederland.