Zeche Zollverein 360 Grad, © Tourismus NRW e.V.

UNES­CO Erf­goed-Rou­te


Road­trip door NRW

Voor culturele enthousiastelingen: Ontdek langs de UNESCO Erfgoed-Route Noordrijn-Westfalens belangrijkste culturele monumenten: De Dom van Keulen, de kastelen Augustusburg en Falkenlust, Zeche Zollverein, de Dom van Aken, de kasteel Corvey en de Nedergermaanse Limes. Als voorbeeld beginnen we onze route op de luchthaven Düsseldorf. Natuurlijk kun je ook elders beginnen.

Dom van Aken, © Tourismus NRW e.V.

Van lucht­ha­ven Düs­sel­dorf naar de Dom van Aken


96 ki­lo­me­ter

Start vanaf de luchthaven Düsseldorf en maak je op weg naar de eerste culturele hotspot, Aken en de Dom van Aken. De Dom is zowel buitengewoon significant wat betreft zijn architectuur en kunstgeschiedenis en het is een van de best behouden gebleven architecturale monumenten uit de Karolingische periode.
Wist jij dat...? In 1978 was de Dom van Aken het eerste culturele monument in Duitsland dat werd opgenomen op de erfgoedlijst van de UNESCO.

Unesco-Welterbe Schloss Augustusburg, © Horst Gummersbach

Van de Dom van Aken naar de kas­te­len Au­gus­tus­burg en Fal­ken­lust


72,5 ki­lo­me­ter

De kastelen Augustusburg en Falkenlust in Brühl zijn twee van de meest indrukwekkende exemplaren van de barok- en rococo-architectuur in Duitsland en hebben dienst gedaan als model voor tal van andere nobele Duitse gerechtsgebouwen. Het aangrenzende Schlosspark (kasteelpark) verbindt de beide kastelen in Brühl.
Wist jij dat...? Het kasteelpark is een internationaal erkend monument vanwege zijn landschapsarchitectuur. Omdat het in Franse stijl is ontworpen, maar tevens herkenbare eigenschappen van Engelse landschapstuinen heeft.

De Hohenzollernbrücke in Keulen bij avond, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

De kas­te­len Au­gus­tus­burg en Fal­ken­lust naar de Dom van Keu­len


17,5 ki­lo­me­ter

Van Brühl naar Keulen ben je met de auto ongeveer 30 minuten onderweg, dus maak je op weg om de meest bezochte locatie in Noordrijn-Westfalen te bezoeken. De Dom van Keulen is echt ontzagwekkend en een van de meest erkende meesterstukken uit de Europese gotische architectuur. Het is een van de belangrijkste bedevaartskerken in Europa en geniet in gelijke mate populariteit bij kunstliefhebbers, toeristen en bedevaartgangers.
Wist jij dat...? De Dom van Keulen trekt ieder jaar weer meer dan zes miljoen bezoekers, waardoor het de meest populaire toeristische bestemming in Duitsland is.

Hafentempel in het APX in Xanten, © Johannes Höhn

Van de Keul­se Dom naar het Ro­meins Mu­se­um  


Af­stand: 100 ki­lo­me­ter 

De Nedergermaanse Limes scheidde meer dan 450 jaar lang de Romeinse provincie Neder-Germanië van het vrije Germanië. De riviergrens langs de Rijn verbindt stad en land, bijvoorbeeld de Rijnmetropool Keulen en de Nederrijnse stad Xanten: Daar, in het LVR Römermuseum, komt het Romeinse leven tot leven. Bezoekers kunnen kennismaken met handelsroutes, militaire bases en het dagelijks leven in het Romeinse Rijk. Het museum is in het Archeologisch Park Xanten ingebed, het grootste archeologische openluchtmuseum van Duitsland, dat zich op het terrein van de voormalige Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana bevindt.

 

 

Unesco-Welterbe Zollverein, © Ruhr Tourismus, Jochen Schlutius

Van het Ro­mein­se Mu­se­um naar de Ze­che Zol­l­ve­rein


60 ki­lo­me­ter

Het industriële complex van Zeche Zollverein werd in 2001 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de meest indrukwekkende industriële monumenten op de aarde. De laatste dienst, als een werkende mijn, was in 1986 en sindsdien is de Zollverein veranderd in een inspirerende en belangrijke locatie voor kunst, cultuur en creatieve werken.
Wist jij dat...? Het industriële complex van Zeche Zollverein trekt ieder jaar weer meer dan een miljoen bezoekers en als een gebouw, representeert deze voormalige kolenmijn, die volgens het Bauhaus-principe is gebouwd, de immense structurele en culturele verandering die het Ruhrgebied weer nieuw leven hebben ingeblazen.

Schloss Corvey in Höxter, © Kulturkreis Hoexter-Corvey gGmbH

Van de Ze­che Zol­l­ve­rein naar Kas­teel Cor­vey naar de lucht­ha­ven Düs­sel­dorf


195 ki­lo­me­ter naar Kas­teel Cor­vey | 217 ki­lo­me­ter naar de lucht­ha­ven Düs­sel­dorf

Dit voormalig Benediktijns klooster in de kleine historische stad Corvey is uniek: zijn 'westwerk' of westelijke gevel is niet alleen een van de nagenoeg geheel behouden gebleven Karolingische structuren, maar het is enige overgebleven Karolingisch westwerk.
Wist jij dat...? De voormalige abdij en klooster van Corvey heeft de begeerde titel van UNESCO werelderfgoed in 2014 ontvangen, waardoor de stad zijn eerste UNESCO werelderfgoed heeft.

Meer Road­trips door NRW

De Rursee van bovenaf, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Na­tuur & Wild-Rou­te

lees meer
Uitzicht op de stad Aken, © Tourismus NRW e.V.

UNES­CO Erf­goed-Rou­te

lees meer
Bierkrans met Kölsch, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Bier-Rou­te

lees meer
Uitzicht op de Rijndijk van Düsseldorf , © Tourismus NRW e.V.

Gro­te Me­tro­pool-Rou­te

lees meer
Oude vlek, Freudenberg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.

His­to­ri­sche Ste­den-Rou­te

lees meer