Uitzicht vanaf de Sparrenburg op Bielefeld, © Bielefeld Marketing, Franziska Beckmann

Wan­de­len met (groot-)stads­flair


Ple­zier in de bui­ten­lucht met een rui­me keu­ze aan pleis­ter­plek­ken

Wandelen en winkelen, natuur en cultuur, veel plezier in de buitenlucht en een enorme keuze aan verschillende plaatsen om te stoppen voor een verfrissing: In Noordrijn-Westfalen liggen stad en platteland zo dicht bij elkaar dat het beste van twee werelden mogelijk is. Onze tips voor wandeltochten met (grote) stadsflair zijn daarom niet alleen ideaal voor wisselvallige weersomstandigheden, maar ook voor gezinnen en andere groepen waarbij uiteenlopende wensen moeten worden samengebracht. En het mooiste is: op de paden in en rond Keulen, Bielefeld, Essen, Paderborn en Tecklenburg beleeft iedereen dan zijn eigen momenten van geluk samen.

Boothuis Alte Liebe langs het Keulenpad in Keulen, © Johannes Höhn

Keu­len­pad


Tip 1

De bescheiden naam verraadt niet de ware afmetingen van deze route, maar het Keulenpad is met zijn totale lengte van ongeveer 170 kilometer niet alleen qua route indrukwekkend: Wie het volgt, leert de groene rand van de metropool kennen en kan dankzij de beste bus- en treinverbindingen minder bekende hoekjes ontdekken, ver weg van de kathedraal en de oude stad, en tegelijkertijd op elk moment een omweg maken naar het hart van de stad. Het pad kan in zijn geheel of in afzonderlijke delen worden bewandeld, afhankelijk van de stemming. In totaal zijn er elf etappes, die herhaaldelijk langs de Rijn voeren, door zeer verschillende delen van de stad aan beide zijden van de rivier en naar het omringende landschap: de hoogste top van Keulen, de 118,4 meter hoge "Monte Troodelöh" en kasteel Bensberg in Bergisch Gladbach behoren tot de panoramische hoogtepunten van de rondwandeling.
www.koelner-eifelverein.de

Panorama Zollverein Colliery met zonsondergang, © Tourismus NRW e.V.

Zol­l­ve­reinst­eig Es­sen


Tip 2

De ZollvereinSteig in Essen verbindt industriële cultuur van wereldklasse met de natuur van het Ruhrgebied. De in 2022 geopende wandelroute leidt van het Unesco-werelderfgoed Zollverein door het groene noorden van Essen en langs het Rijn-Herne-kanaal, parken, volkstuinen en diverse Halden. Deze bergen van het Ruhrgebied bieden prachtige uitzichten, maar vereisen natuurlijk wel een beetje conditie. Maar geen zorgen: er zijn verschillende plaatsen om onderweg te stoppen – en een gelegenheid om een brouwerij te bezoeken: De Stauder brouwerij, die al 150 jaar haar pils in Altenessen brouwt, is ook van de partij.
www.visitessen.de 

Panorama Bielefeld, © Bielefeld Marketing GmbH

Bie­le­feld: van burcht tot berg


Tip 3

Beren, moderne kunst en historische boerderijen in vakwerkstijl behoren samen met het kasteel en de berg tot de andere etappebestemmingen van deze rondwandeling. De ongeveer zeven kilometer lange route voert niet alleen langs vele bezienswaardigheden van Bielefeld, maar ook door parken en de natuur van het Teutoburgerwoud. Het wildpark Olderdissen, dat gratis toegankelijk is en bezoekers uitnodigt om beren, wolven, wilde katten te zien, de kunsthall van Bielefeld met het omliggende beeldenpark, het idyllische Bauernhaus museum, waar historische molens, schuren en huisjes aan het landelijke leven in het verleden herinneren, en de Sparrenburg, een echt hoogtepunt met een panoramisch uitzicht op de stad en de omgeving.
www.teutoburgerwald.de

Westelijke vleugel van kasteel Neuhaus, © Johannes Höhn

Pa­der­Wan­de­ling


Tip 4

Deze route loopt langs een heel bijzondere waterloop: met een lengte van ongeveer vier kilometer is de Pader de kortste rivier van Duitsland. Voor wie dit traject tussen de ongeveer 200 bronnen in het centrum van Paderborn tot aan de monding van de Lippe in de buurt van de voormalige prins-bisschoppelijke residentie Schloss Neuhaus te kort is, kan de tocht tot een lengte van maximaal twaalf kilometer worden uitgebreid; men kan kiezen uit verschillende trajectlengtes. Naast verschillende pleisterplekken, bieden verschillende speeltuinen en twee minigolfbanen mogelijkheden voor een gevarieerde pauze, vooral voor gezinnen.
www.teutonavigator.de

Altstadt-Ansicht Tecklenburg, © Tourismus NRW e.V., Hannah Förster

Teck­len­bur­ger ro­man­tiek


Tip 5

Zwart-witte vakwerkhuizen uit de 16e tot 18e eeuw bieden in het oude centrum van Tecklenburg veel mooie blikvangers. Het zes kilometer lange wandelpad “Tecklenburg Romantik“ leidt er doorheen en omheen. Er zijn slechts vier andere paden in Duitsland met dit keurmerk. Als men deze volgt, komt men via de oude stad bij het marktplein, het Otto Modersohn Museum, de ruïne van kasteel Tecklenburg en het kuurpark met zijn Kneipp-bad en kruidentuin.
www.teutoschleifen.de

  • Stümpelsche Mühle , © Johannes Höhn
    Damhert in de dierentuin Olderdissen, Bielefeld, © Johannes Höhn
    Ein Wegweiser für die Tecklenburg, © Tourismus NRW e.V. , Hannah Förster
  • Pader bij de Stümpelische Mühle, © Johannes Höhn
    Het industriecomplex van de Zollverein-kolenmijn in het Ruhrgebied, © Johannes Höhn
    Huis langs het pad van Keulen, © Johannes Höhn

Meer kor­te tips voor kor­te trips

Klik hier!

Hangbrug bij Kühhude op Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein, Björn Hänssler

Bij­zon­de­re brug­er­va­rin­gen

lees meer
Wahner Heide, Köln, © Frank Mertens, frankmphotography

Na­tuuroa­sen in de stad

lees meer
Sterren in de Eifel, © Harald Bardenhagen

Ster­ren en vreem­de pla­ne­ten

lees meer
Kasalla op het podium bij Jeck im Sunnesching in Keulen , © Julian Huke Photography

Het he­le jaar car­na­val

lees meer