©
Winterwandelen op de Rothaarsteig, © ROTHAARSTEIGverein Klaus Peter Kappest

Win­ter­wan­de­len


De mooi­ste pa­den

Rijm be­dekt wei­den en bo­men, in het bos heerst een ont­span­nen­de stil­te en de hel­de­re lucht maakt het hoofd echt leeg. Met war­me laar­zen en een dik­ke jas is wan­de­len in de win­ter echt leuk! En met een beet­je ge­luk word je ver­rast door de eer­ste zach­te sneeuw­vlok­ken of stap je met sneeuw­schoe­nen door die­pe poe­der­sneeuw. Wij to­nen je de mooi­ste plek­ken en pa­den voor je win­ter­wan­del­be­le­ve­nis.

De mooiste paden voor winterse wandelingen

Vakwerkpad Freudenberg

Freudenberg in het Siegerland staat bekend voor zijn pittoreske oude stad. De „Alte Flecken“, zoals de mooie stadskern wordt genoemd is een aantrekkingspunt voor vakwerkfans en romantici. Na een verwoestende stadsbrand in de 17e eeuw werd de oude stad volledig heropgebouwd na het model van 1540 en is tot op vandaag zo bewaard gebleven. De „Freundenberger Fackwerkweg“, een twaalf kilometer lange rondwandeling die door bossen en over weiden helemaal rond Freundenberg leidt, biedt bijzonder mooie uitzichten op de stadskern. En bij koude, heldere winterlucht kunnen wandelaars bijzonder ver zien.
www.siegen-wittgenstein.info

Wandelpaden in Nordkirchen

Voor lange wandelingen is het op sommige winterdagen gewoon te koud of te nat. Korte rondwandelingen zijn dan een leuk alternatief. In het Münsterland leiden verschillende paden rond het kasteel Nordkirchen, dat ook wordt beschreven als het Versailles van Westfalen. Het 3,5 kilometer lange vleermuis-wandelpad bijvoorbeeld voert vlak voorbij het kasteel Nordkirchen en slingert verder door oude lanen en langs waterplassen. De Eikenblad- en Keizersmantelwandeling bieden nog mogelijkheden voor korte wandelingen. En wanneer men bij heldere lucht en stralende zonneschijn toch nog zin heeft in wandelen, dan gaat men 12 kilometer lang “van kasteel tot kasteel” van kasteel Nordkirchen naar kasteel Westerwinkel.
www.nordkirchen-marketing.de

Door het Heisterbach kloosterlandschap

Smalle bospaden, steile hellingen en unieke uitzichten over de Rijn – zelfs in koude, heldere winterlucht is een tocht door het kloosterlandschap bij Königswinter in de Rhein-Sieg-Kreis een bijzondere belevenis. De elf kilometer lange tocht voert onder andere voorbij het Heisterbach-klooster met zijn cisterciënzergeschiedenis, aan voormalige steengroeven en de Petersberg met zijn Grandhotel en de fundamenten van een vroegere kerk.
www.siebengebirge.com

Cultuurhistorische route door de "Kurfürstlicher Thiergarten Arnsberg"

Een winterse wandeling door de “Kurfürstlicher Thiergarten Arnsberg” is een ware mystieke belevenis. De “Thiergarten” was oorspronkelijk rond 1670 in het Sauerland als dierentuin gepland, maar werd dan hoofdzakelijk als jachtgebied gebruikt. Vandaag gaat het voor wandelaars over oude bruggen en langs een van de meer dan 400 jaar oude eiken tot aan een voormalig jagershuis, burchtruïne en in het zogenaamde “Dal van de Verzuchtingen”, waar in lang vervlogen tijden de pestlijders leefden. Langs het 13 kilometer lange wandelpad kan men in totaal 41 "sporen uit het verleden" ontdekken waarbij de stilte van het bos alle lawaai van de nabijgelegen stad Arnsberg verslindt.
www.sauerland-waldroute.de

Monnikenpad in de Rhein-Sieg-Kreis

Al van in de 13e eeuw werd de buurt rond het Seligenthal in de Rhein-Sieg-Kreis omwille van de rust en stilte naar waarde geschat en ook vandaag vinden wandelaars hier een zalige rust. Rustige straatjes en smalle paden voeren over een lengte van acht kilometer door het dal, voorbij het stuwmeer van de Wahnbach en de imposante notelarenlaan op weg naar Gut Umschoß. Ook het eerste franciscanenklooster ten noorden van de Alpen is met zijn nog bewaarde kloosterkerk een bezoek waard.
www.naturregion-sieg.de

Bensberger kasteelpad

Burchten en kastelen stralen in de wintermaanden in een bijzonder magisch licht, herinneren aan oude sprookjes en doen verlangen naar rustige dagen. Een wandeling over het Bernsberger kasteelpad voert meteen voorbij meerdere van deze magisch werkende bouwsels van het Bergisches Land. Over negen kilometer gaat het niet alleen voorbij kasteel Bensberg en kasteel Lerback, maar ook naar heerlijke uitzichtpunten: op heldere winterdagen zweeft de blik over het Rijndal en in de verte beweren sommigen zelfs de Keulense Dom te kunnen zien.
www.bergisches-wanderland.de

Struffeltroute

Een wandeling door het hoog vengebied is in de winter bijzonder indrukwekkend: bij koude temperaturen verdampt er water, wat het landschap in een mystieke nevel omhult. In het natuurgebied Struffelt in het Naturpark Hoges Venn (Eifel) voeren houten platforms langs een elf kilometer lang wandelpad door het moeras. Het uitzichtplatform aan het Dreilägerbach-stuwmeer biedt een uniek uitzicht over het bevroren Eifellandschap.
www.eifelsteig.de

Sterrenpark, Nationalpark Eifel

In de winter wordt het vroeg donker – maar wie zegt dat men dat niet kan gebruiken. In het Nationalpark Eifel gebruiken wandelaars het donkere seizoen om naar de sterren te kijken. Want in de wilde natuur van het grote park wordt de duisternis niet door de felle lichten van de stad doorbroken en zo kunnen bezoekers de Melkweg met het blote oog herkennen. Op heldere winteravonden is daarom een uitstap naar Duitslands eerste sterrenpark heel bijzonder.
www.nationalpark-eifel.de/sternenpark

Wandelen in de sneeuw

Sneeuwwandelpaden in het Sauerland en in de Eifel

Zin in wandelingen in een waar winterwonderland? Dan niets zo goed als in de warme winterlaarzen! Enkele regio’s, zoals het Sauerland of de Eifel bieden wandelaars bijzondere winterwandelpaden waarop het vaak door diepe sneeuw gaat. Andere paden worden bijzonder frequent geruimd zodat ze opnieuw aangenaam te bewandelen zijn -  en links en rechts van het pad glinstert dan de witte sneeuw. Rond Winterberg worden de beste winterwandelpaden ingedeeld in de categorieën “geruimd”, “gerold” en “in natuurlijke staat”.
www.wintersport-arena.de | www.nationalpark-eifel.de/winterwandern

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Winterwandelen op de Rothaarsteig, © ROTHAARSTEIGverein Klaus Peter Kappest
Winterwandelen met zicht op de mist in het dal rond de Rothaarsteig, © Heidi Dickel
Winterwandelen op de Wegweiserstein in het Siebengebirge, © Tourismus Siebengebirge GmbH
Winterwandelen met uitzicht vanaf de Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein
Winterwandelen fakkeltocht in het landschapspark Duisburg-Nord, © Jochen Schlutius