Rode zandsteenroute Eifel, © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.

Win­ter­wan­de­len


De mooi­ste pa­den

Rijm bedekt weiden en bomen, in het bos heerst een ontspannende stilte en de heldere lucht maakt het hoofd echt leeg. En met een beetje geluk word je verrast door de eerste zachte sneeuwvlokken of stap je met sneeuwschoenen door diepe poedersneeuw. Wij tonen je de mooiste plekken en paden voor je winterwandelbelevenis.

Sauerlandse winterlandschap, © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.

De mooi­ste pa­den voor win­ter­se wan­de­lin­gen


Wan­de­lin­gen voor elk sei­zoen

Vakwerkpad Freudenberg

Freudenberg in het Siegerland staat bekend voor zijn pittoreske oude stad. De „Alte Flecken“, zoals de mooie stadskern wordt genoemd is een aantrekkingspunt voor vakwerkfans en romantici. Na een verwoestende stadsbrand in de 17e eeuw werd de oude stad volledig heropgebouwd na het model van 1540 en is tot op vandaag zo bewaard gebleven. De „Freundenberger Fackwerkweg“, een twaalf kilometer lange rondwandeling die door bossen en over weiden helemaal rond Freundenberg leidt, biedt bijzonder mooie uitzichten op de stadskern. En bij koude, heldere winterlucht kunnen wandelaars bijzonder ver zien.
www.siegen-wittgenstein.info

Wandelpaden in Nordkirchen

Voor lange wandelingen is het op sommige winterdagen gewoon te koud of te nat. Korte rondwandelingen zijn dan een leuk alternatief. In het Münsterland leiden verschillende paden rond het kasteel Nordkirchen, dat ook wordt beschreven als het Versailles van Westfalen. Het 3,5 kilometer lange vleermuis-wandelpad bijvoorbeeld voert vlak voorbij het kasteel Nordkirchen en slingert verder door oude lanen en langs waterplassen. De Eikenblad- en Keizersmantelwandeling bieden nog mogelijkheden voor korte wandelingen. En wanneer men bij heldere lucht en stralende zonneschijn toch nog zin heeft in wandelen, dan gaat men 12 kilometer lang “van kasteel tot kasteel” van kasteel Nordkirchen naar kasteel Westerwinkel.
www.nordkirchen-marketing.de

Door het Heisterbach kloosterlandschap

Smalle bospaden, steile hellingen en unieke uitzichten over de Rijn – zelfs in koude, heldere winterlucht is een tocht door het kloosterlandschap bij Königswinter in de Rhein-Sieg-Kreis een bijzondere belevenis. De elf kilometer lange tocht voert onder andere voorbij het Heisterbach-klooster met zijn cisterciënzergeschiedenis, aan voormalige steengroeven en de Petersberg met zijn Grandhotel en de fundamenten van een vroegere kerk.
www.siebengebirge.com

Cultuurhistorische route door de "Kurfürstlicher Thiergarten Arnsberg"

Een winterse wandeling door de “Kurfürstlicher Thiergarten Arnsberg” is een ware mystieke belevenis. De “Thiergarten” was oorspronkelijk rond 1670 in het Sauerland als dierentuin gepland, maar werd dan hoofdzakelijk als jachtgebied gebruikt. Vandaag gaat het voor wandelaars over oude bruggen en langs een van de meer dan 400 jaar oude eiken tot aan een voormalig jagershuis, burchtruïne en in het zogenaamde “Dal van de Verzuchtingen”, waar in lang vervlogen tijden de pestlijders leefden. Langs het 13 kilometer lange wandelpad kan men in totaal 41 "sporen uit het verleden" ontdekken waarbij de stilte van het bos alle lawaai van de nabijgelegen stad Arnsberg verslindt.
www.sauerland-waldroute.de

Monnikenpad in de Rhein-Sieg-Kreis

Al van in de 13e eeuw werd de buurt rond het Seligenthal in de Rhein-Sieg-Kreis omwille van de rust en stilte naar waarde geschat en ook vandaag vinden wandelaars hier een zalige rust. Rustige straatjes en smalle paden voeren over een lengte van acht kilometer door het dal, voorbij het stuwmeer van de Wahnbach en de imposante notelarenlaan op weg naar Gut Umschoß. Ook het eerste franciscanenklooster ten noorden van de Alpen is met zijn nog bewaarde kloosterkerk een bezoek waard.
www.naturregion-sieg.de

Bensberger kasteelpad

Burchten en kastelen stralen in de wintermaanden in een bijzonder magisch licht, herinneren aan oude sprookjes en doen verlangen naar rustige dagen. Een wandeling over het Bernsberger kasteelpad voert meteen voorbij meerdere van deze magisch werkende bouwsels van het Bergisches Land. Over negen kilometer gaat het niet alleen voorbij kasteel Bensberg en kasteel Lerback, maar ook naar heerlijke uitzichtpunten: op heldere winterdagen zweeft de blik over het Rijndal en in de verte beweren sommigen zelfs de Keulense Dom te kunnen zien.
www.bergisches-wanderland.de

Struffeltroute

Een wandeling door het hoog vengebied is in de winter bijzonder indrukwekkend: bij koude temperaturen verdampt er water, wat het landschap in een mystieke nevel omhult. In het natuurgebied Struffelt in het Naturpark Hoges Venn (Eifel) voeren houten platforms langs een elf kilometer lang wandelpad door het moeras. Het uitzichtplatform aan het Dreilägerbach-stuwmeer biedt een uniek uitzicht over het bevroren Eifellandschap.
www.eifelsteig.de

Sterrenpark, Nationalpark Eifel

In de winter wordt het vroeg donker – maar wie zegt dat men dat niet kan gebruiken. In het Nationalpark Eifel gebruiken wandelaars het donkere seizoen om naar de sterren te kijken. Want in de wilde natuur van het grote park wordt de duisternis niet door de felle lichten van de stad doorbroken en zo kunnen bezoekers de Melkweg met het blote oog herkennen. Op heldere winteravonden is daarom een uitstap naar Duitslands eerste sterrenpark heel bijzonder.
www.nationalpark-eifel.de/sternenpark

Winterwandelen in het Sauerland, © Sauerland Tourismus, Klaus-Peter Kappest

Wan­de­len in de sneeuw


Zin in win­ter­ma­gie?

Sneeuwwandelpaden in het Sauerland

Zin in wandelingen in een echt winterwonderland? Dan zit er niets ander op dan in de warme winterlaarzen te springen! Regio’s zoals het Sauerland bieden wandelaars bijzondere winterwandelpaden waarlangs het soms zelfs door de diepe sneeuw gaat. Andere paden worden bijkomend geruimd zodat ze weer aangenaam te bewandelen zijn – en rechts en links van het pad glinstert dan de witte sneeuw. Rond Winterberg worden de premium-winterwandelpaden in de categorieën „geruimd“, „gewalst“ en „natuurlijk“ ingedeeld.
www.wintersport-arena.de

Sneeuwschoenwandelen

Tijdens tochten door de diepe sneeuw beleven wandelaars de hele wintermagie. Om niet met zware laarzen door de sneeuw te moeten stappen zijn er speciale sneeuwschoenen die met hun grote, vlakke oppervlakken makkelijk over de diepe sneeuw glijden. De Wintersport Arena Sauerland geeft een overzicht van de verhuurders van sneeuwschoenen en in de regio Siegen-Wittgenstein bieden wandelgidsen GPS-sneeuwschoentochten of fakkelwandelingen in de ijzige bossen aan. Ook in de Eifel bestaat de mogelijkheid om de trendsport uit te proberen.
www.siegen-wittgenstein-tourismus.de | www.wintersport-arena.de | www.eifel.info/skigebieden


Landschapspark Duisburg Nord oranje verlicht, © Johannes Höhn

Ge­lei­de wan­de­lin­gen


Sa­men door de win­ter

Fakkelwandelingen in het Ruhrgebied

In de duisternis straalt het landschapspark Duisburg-Nord rond de stilgelegde smelterijen altijd in bont licht. Tijdens de winterse fakkeltochten komt er nog wat licht bij: Met fakkels in de hand volgen de deelnemers een voormalige smelterijarbeider die hen tijdens de rondgang door het landschapspark zijn vroegere werkplaats toont. Tot slot van de drie uur durende rondleiding krijgt men in het hoofschakelhuis nog een glühwein tegen de koude. En ook in Witten is er een avondlijke ontdekkingsreis. In het schijn van de fakkels gaat het door het Muttental om de mijngeschiedenis van de regio te leren kennen.
www.landschaftspark.de/freizeitangebote/fuehrungen | www.stadtmarketing-witten.de

In het donker door het Sauerland

Op sneeuwschoenen, ook „Bärentatzen“ genoemd, gaat het samen door de besneeuwde Winterberger natuurlandschappen. De rondleidingen vinden overdag of ‘s avonds in het donker plaats. En wie liever gaat rodelen, wacht in het Sauerland een heel bijzondere belevenis: Samen met een gids gaat men door het landschap tussen de Kahlen-Asten en Neuastenberg. Doel is de rodelbaan van het skigebied Postwiese. Hier kan in kunstmatig licht worden gerodeld.
www.winterberg.de

Twee oerossen en een kalf grazen op de weide in het Neandertal Ice Age Game Reserve., © Tourismus NRW e.V.

Dier­lij­ke win­ter­be­le­ve­nis­sen


Ezel & voor­his­to­ri­sche die­ren

Eiszeitliches Wildgehege, Neandertal

Bezoekers reizen in het Neandertal terug in de ijstijd, daar waar de eerste neanderthaler ter wereld werd opgegraven. Onmiddellijk naast het Neanderthalmuseum, dat alle wetenswaardigheden over het ontstaan van de mensheid vertelt, ligt het „Eiszeitliches Wildgehege“. Hier huppelen de afstammelingen van voorhistorische dieren, zoals de Auerox, wisent en Tarpans, in het rond. Een klein wandelpad voert rond het natuurpark tot heel dicht bij de dieren
www.wildgehege-neandertal.de

Speuern met een hond

In het Sauerland moet je een geur volgen op winterse paden: Tijdens een mysterieuze wandeling vormen mens en dier een team. Terwijl de viervoeters zich concentreren op het snuffelen, zijn de tweevoeters bezig met het analyseren van aanwijzingenkaarten, het oplossen van puzzels en het ondervragen van getuigen.
www.winterberg.de

  • Winter in het Nationaal Park Eifel, © Johannes Höhn
    Winterwandelen op de Rothaarsteig, © ROTHAARSTEIGverein Klaus Peter Kappest
    Vogelperspektive auf die Rinderherde im Eiszeitlichen Wildgehege Neandertal, © Tourismus NRW e.V.
  • De vakantiewereld van Winterberg bij zonsopgang, © Klaus-Peter Kappest
    In het landschapspark in het Ruhrgebied wordt de oude ijzerfabriek verlicht, © Johannes Höhn