©
Winterlandschaft am Rothaarsteig, © ROTHAARSTEIGverein, Klaus-Peter Kappest

Winter in NRW

Verrassend anders, heerlijk dichtbij

©
Karte Winterflyer NL, © Tourismus NRW e.V.

Karte Winter

©
Kerstmarkt Aken, © B. Schröder, aachen tourist service

Tip 1: Kerstsfeer proeven in mooi Aken

Deze oude ‘Romeinse’ stad is normaal al leuk, in de weken voor Kerstmis wordt het hier sprookjesachtig. Overal lichtjes en bonte versieringen in de straten rond Dom en Raadhuis, die verleidelijk geuren naar wafels, gepofte kastanjes en Glühwein. Aanrader: Aachener Printen, een soort taai-taai met anijs. Om helemaal in kerstsfeer te komen is er het speciale  kerstarrangement, incl. 2 overnachtingen, stadswandeling en Glühwein. 

www.aachen-tourist.de

©
Hangende tram Wuppertal, © Anna Schwartz

Tip 2: Zweeftrein boven Wuppertal

Zijn we in Tokyo? Nee hoor. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, kronkelt de befaamde, monumentale, hangende tram zich in Wuppertal een weg boven straten en pleinen. Nog specialer : boek tijdens de advent een ritje – of zeg je zweefvlucht? – hoog boven de rivier in de nostalgische, roodgelakte treincoupé van Kaiser Wilhelm zelf. Antiek interieur met pluchen zetels, uitstappen bij een halte uit 1901, nog helemaal in Jugendstil. 

www.die-bergischen-drei.de

©
Bergische Land met winterse koets, © Das Bergische

Tip 3: Bergische Land met winterse koets

Kerstboom kopen bij het tuincentrum? Dat vinden ze in het glooiende Bergische Land kil en sfeerloos. Voorbeeldje: In Overath trekken ze in het 2e en 3e advent weekend er met de paardenkoets op uit, het bos in. Onderweg met rode wangen nippend aan Glühwein of Kinderpunsch. Dennengeur inademen, kerststal met levende dieren bewonderen, sfeervol boompje aanwijzen, om laten zagen! Gezellig toch? Afsluitend een driegangendiner. 

www.hotel-luedenbach.de

©
Weltcup Winterberg, © Georg Hennecke

Tip 4: Adrenalinestoot in Winterberg

Altijd al willen ervaren hoe het voelt om op topsnelheid (130 km/u!) door zo’n ijzige, bochtige bobsleebaan te suizen? Dankzij de ‘Taxibob’ van de Veltins-EisArena mag het. Gelukkig met een ervaren bobpiloot aan het stuur, zodat je het kunt navertellen, nog vol adrenaline. Optie twee: rodelen als helft van een duo. Helm op, ogen dicht en gáán! Tip: de Weltcup wedstrijden Bob & Skeleton (8 t/m 10 december 2017) – dan gaat het pas écht hard! 

www.sauerland.com | www.veltins-eisarena.de

©
Magie en winters Phantasialand, © Phantasialand

Tip 5: Magie in winters Phantasialand

Elke winter gaat het park weer open voor Phantasialand Wintertraum. De sfeer? Ronduit magisch. Op de Kaiserplatz een reusachtige kerstboom, een schaatsbaan en winterse lekkernijen. Overal zijn flakkerende lantaarns en duizenden lichtjes. In de nieuwe themawereld Klugheim dendert de recordbrekende achtbaan TARON langs bevroren basaltrotsen. Vaste prik: iedere avond een kleurrijke slotshow met groot vuurwerk! 24 november 2017 t/m 14 januari 2018.

www.phantasialand.de

©
Wandeltocht op sneeuwschoenen, © BLB-Tourismus GmbH

Tip 6: Wandeltocht op sneeuwschoenen

Terwijl skiërs zich kunnen uitleven in Wintersport-Arena Sauerland, komen wandelliefhebbers helemaal aan hun trekken in het aangrenzende Siegen-Wittgenstein. Een ware trend voor actieve natuurliefhebbers en rustzoekers: ontdekkingstochtjes op speciale sneeuwschoenen, zodat je ook buiten de verharde paden kunt wandelen. Vaak gekoppeld aan een thema: een GPS-tour, wisenten kijken in het wild of met een groepje in de schemering flaneren met fakkels! 

www.siegerland-wittgenstein-tourismus.de

Schneeschuhwandern in Bad Berleburg

©
Wintersport eifel, © Eifel Tourismus GmbH

Tip 7: Eifel: sneeuwpret heel dichtbij 

Ideaal wandelgebied ook; ’s morgens kleurt de rijp de boomtoppen wit, daarboven kraakheldere lucht. Zodra er sneeuw ligt, verandert alles in één grote kerstkaart. Wintersporten voor het hele gezin: skiën, langlaufen, rodelen. Van gemoedelijk samen voortglijden in de paardenslee tot afdalingen in skigebied ‘Weißer Stein’ tot kindvriendelijk sleetjerijden in wintersportmekka ‘Hohe Acht’. Daar vind je ook de mooiste ‘Loipes’ van 3, 5 of 7 km lang. 

www.eifel.info

©
Selkantbahn, © Markus Kaiser

Tip 8: Niederrhein: Stoomtrein & Sint 

Kan het idyllischer? Met het antieke smalspoortreintje de ‘Selfkantbahn’ achter een puffende stoomlocomotief, buiten steeds nieuwe vergezichten, zo nu en dan onderbroken door een sliert witte stoom. Net als je denkt “mooier wordt het niet” stapt hij in, zo vanaf zijn prachtige koets: Sinterklaas. Die hier Nikolaus heet. Vandaar de jaarlijkse traditie ‘Nikolausfahrten’. Station Gillrath, van 2 t/m 17 december 2017. 

www.niederrhein-tourismus.de

©
In orbit - Tomás Saraceno, © Tomás Saraceno

Tip 9: NRW voor cultuurliefhebbers

Een dagje binnenblijven op een koude winterdag? Kies uit meer dan 900 boeiende, inspirerende en originele musea in Noordrijn-Westfalen. Hoogtepunten deze winter: bronzen fantasiewezens van Miró (Max Ernst Museum, tot 28 januari 2018), een overzichtstentoonstelling over Edouard Manet (Von der Heydt-Museum, tot 25 februari 2018) en de gigantische installatie ‘In Orbit’ van Saraceno, 25 meter boven het plein van K21 Ständehaus, Düsseldorf.  

www.nrw-vakantie.nl/top-tentoenstellingen-2017

©
Kerstmarkt Althoff Grandhotel Schloss Bensberg, © Ulrik Eichentopf

Tip 10: Duitse kerstmarkten kijken

Wie in de donkere dagen voor kerst in Duitsland is, hoopt stilletjes op kippenvel van zo’n heerlijke, ‘gemütliche’ kerstmarkt. NRW heeft een paar befaamde zoals Keulen, Düsseldorf en Aken, maar ook de kleine zijn geweldig. Bij kasteel Bensberg bijvoorbeeld: nostalgische kraampjes, brood uit de houtoven (15 t/m 17 december 2017). Het dorp Freudenberg heeft een bijzondere Adventskalender: op de vakwerkhuizen mag elke dag een luik open, voor een nieuwe afbeelding! 

www.nrw-vakantie.nl/kerstmarkten

Meer ontdekken?


Klik je door de tips!

Blick entlang des Rheinufers in Düsseldorf, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH
©

Steden in NRW

De Rothaarsteig, © Sauerland-Tourismus e.V.
©

Actief in Noordrijn-Westfalen

Walderlebnispfad Siegquelle, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
©

Natuur in NRW

Ansicht auf das Schloss Augustusburg, © Rhein-Erft Tourismus e.V. / photo Horst Gummersbach
©

Cultuur in NRW

Bielefelder Nachtansichten Publikum, © Bielefeld Marketing
©

Evenementen in NRW

Panarbora Baumwipfelpfad, © Tourismus NRW e.V., Dominik Ketz
©

Laat je inspireren!

Luftaufnahme vom Tetraeder auf einer Halde in Bottrop., © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
©

Brochurebestelling