Hermannsmonument in Detmold in het Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V.

Teu­to­bur­ger­woud


Ge­nees­krach­ti­ge ba­den, Her­man­ns­denk­mal en Ex­tern­stei­ne

Veen, mineralen en een frisse zeelucht - het Teutoburgerwoud doet zijn best om het de bezoekers naar de zin te maken. Met zes officiële geneeskrachtige baden, een kuuroord met een geneeskrachtig klimaat, vier Kneippkuuroorden plus tien luchtkuuroorden en vier revalidatiecentra geldt de regio als ’heilzame tuin van Duitsland‛. Bevorderlijk voor de gezondheid zijn natuurlijk ook de vele fiets-en wandelroutes in het middelgebergtelandschap, die vaak meteen een kijkje bieden in de geschiedenis van het Teutoburger Woud.

Uitzicht op de Externsteine in het Teutoburgerwoud vanuit een normaal perspectief, © Tourismus NRW e.V.

Ge­zon­de ti­me-out

In Bad Salzuflen doet de heilzame kracht van zout bronwater zijn werking. De gradeerwerken, ooit gebruikt om zout te winnen, zorgen voor een zee-achtig klimaat in de stad. Tot wel 300.000 liter zout water druppelt dagelijks langs de sleedoornwanden. De kracht van het veen is effectief in Bad Driburg en Bad Meinberg. Waardevolle plantendelen, die eeuwenlang op natuurlijke wijze zijn vergaan, geven het zwavelveen zijn werkzame stoffen. In Bad Oeynhausen borrelen minerale bronnen. In de neoclassicistische galerij kunnen bezoekers het geneeskrachtige water proeven dat wordt gewonnen tot een diepte van 600 meter.

Veel historische plaatsen in de regio kun je te voet of per fiets verkennen, zoals het Hermannsdenkmal bij Detmold dat herinnert aan de slacht van Cherusken-leider Arminius of de Externsteine bij Horn-Bad Meinberg, dertien zandsteenrotsen die wel 40 meter hoog zijn. Hier komen de Hermannsweg en de Eggeweg langs. De Weser-Radweg leidt fietsers naar Schloss Corvey, ooit een belangrijk klooster en op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Dalheim Klosteranlage, © Stiftung Kloster Dalheim

Echt met de hand ge­brou­wen

Bezoekers van Detmold kunnen met eigen ogen zien dat vrouwen het een en ander weten over bier brouwen. De privébrouwerij Strate Detmold is een familiebedrijf – Renate Strate en haar twee dochters Friederike en Simone leiden de brouwerij. Ze brouwen heerlijke bierspecialiteiten zoals Detmolder Pilsener, Detmolder Landbier, Weizen en Kellerbier. De particuliere brouwerij, die in 1863 werd opgericht en beschermd is, wordt beschouwd als een van de mooiste brouwerijen in Duitsland.

In de Rheder kasteelbrouwerij in Brakel bij Bad Driburg komt de nieuwste technologie samen met de traditionele brouwkunst. De gerst die hier wordt gebruikt voor het brouwen groeit op het eigen kasteeldomein en het water komt uit het nabijgelegen natuurreservaat Sieseberg. Naast rondleidingen door de brouwerij worden er op Kasteel Rheder ook regelmatig brouwerijfeesten georganiseerd. Het is de moeite waard om een wandeling te maken door het Engelse landschapspark, de baroktuin of het wilgenpaleis. Het Unesco Werelderfgoed Kasteel Corvey ligt ook om de hoek. De voormalige benedictijnenabdij met haar imposante westwerk is zeker een bezoek waard.

Als je nog tijd hebt voor meer bierdelicatessen, vind je de privébrouwerij Ernst Barre aan de voet van het Wiehengebergte in Lübbecke. De oude gewelfde kelder van de brouwerij herbergt nu het enige brouwerijmuseum in Oostwestfalen-Lippe met oude brouwmachines en werktuigen.

  • Aussicht auf Bielefeld im Teutoburger Wald bei Nacht, © Bielefeld Marketing GmbH
    Teutoburgerwoud, bij Horn-Bad Meinberg, Lippischer Velmerstot, © Tourismus NRW e.V.
    Teutoburgerwoud, Altenbeken, Natuurerfgoedpad, © Tourismus NRW e.V.
  • Gezicht op het Hermannsmonument in het Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V.
    Abdij Marienmünster, Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V.
    Torfmoor Teutoburgerwoud, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Wan­de­len, fiet­sen & wel­l­ness

Ont­dek­kin­gen in de re­gio Teu­to­bur­ger Woud

Blick vom Hermannsdenkmal, © Teutoburger Wald Tourismus - OWL GmbH

Her­man­ns­höhen

lees meer
Oude boom op de Hermannsweg, © OWL Marketing GmbH,S. Westermann

Her­man­ns­weg

lees meer
Schloss Corvey Aussensicht, © André Menne, Peter Wieler

Kas­teel Cor­vey in Höx­ter

lees meer
dyllische wegen langs de rivier Weser-Radweg, © Peter Hübbe

We­ser-Rad­weg

lees meer

Cul­tuur, win­ke­len & eve­ne­men­ten

Ont­dek­kin­gen in de re­gio Teu­to­bur­ger Woud

Das ehemalige Kloster und heutige Schloss Corvey ist heute Wohnort des Herzoglichen Hauses Ratibor und Corvey, © Tourismus NRW e.V.

Unes­co-we­rel­derf­goed Cor­vey Höx­ter

lees meer
Die Sparrenburg thront auf dem 180 Meter hohen Sparrenberg, © Bielefeld Marketing GmbH

Spar­ren­burg Bie­le­feld

lees meer