Heute eine der schönsten Höhenburgen Nordrhein-Westfalens: Burg Altena im Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Burg Al­te­na

Rid­der­ro­man­tiek en her­berg

Burg Al­te­na is één van de mooi­ste hoog­ge­le­gen burch­ten van Duits­land. Ge­bouwd in de 12e eeuw, steekt hij hoog uit bo­ven de draad­trek­kerstad in het Mä­r­ki­sche Sau­er­land. Hij ver­wierf in­ter­na­ti­o­na­le be­kend­heid door de eer­ste per­ma­nen­te jeugd­her­berg, die werd op­ge­richt door Ri­chard Schir­r­mann in 1914 en dat te­gen­woor­dig als Mu­se­um Wel­t­ju­gend­her­ber­ge nog in ori­gi­ne­le toe­stand kan wor­den be­won­derd.

De tijdreis begint midden in de voetgangerzone van Altena. Door een 90 meter lange mijngang, het 'Neue Tor' naar de burcht, komen de bezoekers bij de belevenislift, die hen naar de top van de berg brengt. Op je weg wordt je begeleid door Zuidwestfaalse sagen en personages uit de geschiedenis van de graafschap Mark. Plotseling verschijnen Alberich, de kabouter, Wieland, de smid en Burghard, de bijdehante vleermuis.

Als je boven bent aangekomen, kun je genieten van de ridderromantiek en weerbaarheid. In het hoofdmuseum in het vanaf de 12e eeuw gebouwde vesting, het museum van de graafschap Mark, varieert het aanbod van de geologische vroege geschiedenis, de middeleeuwen, de vroegmoderne tijd en het industriële tijdperk tot en met het heden. Dankzij hoogwaardige ensceneringen worden de bezoekers zelf deel van de opulente malen en gevechten, voordat je voorbij het waterreservoir naar beneden in de kelder van het kapelgebouw loopt. Via een steile trap ga je omhoog in het voormalige kerker, waar voorwerpen zoals duimschroeven, rechterzwaarden en ander foltergereedschap getuigen van het wrede verleden. Welke bescherming hiertegen het beste helpt, kun je ter plaatse gelijk uitproberen: de ridderspeelhoek met de helmen en maliënkolders behoren tot de populairste gedeeltes van de tentoonstelling.

De tijden van de scherprechters en heksenvervolgingen waren allang voorbij, toen Richard Schirrmann in 1914 in de verlaten burcht de eerste permanente jeugdherberg oprichtte. In plaats van ridders en baronessen liepen hier voortaan meisjes en jongens door de grote verblijfsruimte in de stijl van een woonkeuken van een Westfaalse boerderij. Ook de kleine boerderij en de slaapzalen zijn in originele toestand behouden gebleven en kunnen tijdens een wandeling door Burg Altena worden bewonderd. En wie wil, kan ook graag proberen hoe het is, op een stromatras te liggen.

 

Kaart van NRW

Belevenislift naar de middeleeuwen

  • Altena is een kleine stad in het Märkische Sauerland, waar hoog erboven de burcht Altena uit de 12e eeuw torent.
  • Door een mijngang kom je diep in de burchtberg van Altena terecht. Legendarische personages en spannende verhalen begeleiden je tijdens deze 90 meter lange tijdreis, voordat je met de belevenislift naar boven naar de burcht gaat.
  • Bij de bezichtiging van de indrukwekkende burcht en het bezoek aan de vaste tentoonstelling omtrent de geschiedenis van de Graafschaft Mark, de ridderromantiek en de adel lopen af en toe de rillingen over je rug en zul je af en toe helemaal in vervoering raken.
  • Vanaf het burchtrestaurant geniet je van een heerlijk uitzicht op de stad Altena en de aangrenzende bossen.
  • Tijdens een wandeling in de middag op het drie kilometer lange geschiedenis- en natuurleerpad leer je over de inheemse dieren- en plantenwereld, waarvan informatie met behulp van borden en modellen wordt uitgelegd.

Tip voor een uitstapje: Als dat nog niet genoeg in- en uitzichten zijn, kun je je in het nabije Drahtmuseum laten verrassen door de bijzonder gevarieerde toepassing van draad en je informeren over de spannende geschiedenis van de draadindustrie in de regio. Tijdens een bezoekje aan het Weyepark aan de voet van de burcht vind je vast en zeker 'instagramable' uitzichten en spannende geocaches.

Overnachtingstip: Romantik Hotel Neuhaus

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Burg Altena
Fritz-Thomee-Straße 80
58762 Altena
Telefoon: +49 2352 9667034
Homepage: www.burg-altena.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 09:30 - 17:00 uur
Woensdag 09:30 - 17:00 uur
Donderdag 09:30 - 17:00 uur
Vrijdag 09:30 - 17:00 uur
Zaterdag 11:00 - 18:00 uur
Zondag 11:00 - 18:00 uur
Vakantie 11:00 - 18:00 uur

Maandags gesloten, behalve tijdens feestdagen.
Gesloten: Kerstavond, Eerste Kerstdag, Oudejaarsavond, Nieuwjaarsdag.
 

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Burg Altena«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.