Hohenzollernbrücke mit Dom, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
Unesco-Welterbe Kölner Dom korrigiert © Köln Tourismus-Udo Haake

Dom van Keu­len

De meest fa­vo­rie­te be­ziens­waar­dig­heid in Duits­land

De Dom is niet al­leen het al van ver­re zicht­ba­re her­ken­nings­te­ken van Keu­len, maar ook de meest fa­vo­rie­te be­ziens­waar­dig­heid van Duits­land. Een high­light vormt een tocht over zijn da­ken.

De Dom van Keulen is zowel een favoriet trekpleister voor toeristen alsook voor bedevaartgangers: Met meer dan zes miljoen bezoekers per jaar is het de meest favoriete bezienswaardigheid in Duitsland en gelijkertijd één van de belangrijkste bedevaartskerken in Europa. Maar ook kunstliefhebbers komen hier aan hun trekken, want de bouw van de kerk behoort tot de Europese meesterwerken in de gotische architectuur.

De grondsteen van de huidige Dom van Keulen werd reeds in de Middeleeuwen, in 1248, gelegd. In 1530 moest de bouw worden onderbroken vanwege het gebrek en geld, waarna de onafgewerkte Dom gedurende 300 jaar het beeld van de stad Keulen bepaalde. Pas in 1842 kon met doorgaan met de bouw, waarna men in 1880 de bouw dan in zijn geheel kon afronden.

Ondanks zware beschadigingen tijdens de wereldoorlogen bleven vooral het binnenste van de Dom van Keulen met tal van kostbare stukken behouden, waaronder de Relikwieën van de Drie Koningen, de grootste behouden gebleven Romaanse relikwieën-schrijn. De hierin bewaarde beenderen van de Heilige drie Koningen staat sinds de 12de eeuw op de route van tal van bedevaartgangers en bezoekers uit de hele wereld. Ook de Schatkamer van de Dom is tegenwoordig nog toegankelijk voor bezoekers en presenteert waardevolle vondsten en sacrale kunstwerken.

De Dom van Keulen staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een bijzondere tip voor mensen zonder hoogtevrees is een rondleiding op de daken van de kerk.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

De Dom van Keulen torent als een reus uit tussen de canyons van huizen, © Johannes Höhn
Unseco-Welterbe Kölner Dom bei Nacht, © KölnTourismus / Udo Haake
Der Kölner Dom erstreckt sich in den Himmel, © KölnTourismus
Kölner Dom von Innen, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Metropolitankapitel am Hohen Dom zu Köln / Körperschaft des öffentlichen Rechts (KdöR)
Margarethenkloster 5
50667 Köln
Telefoon: +49 221 16420
E-mail: info@koelner-dom.de
Homepage: www.koelner-dom.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Maandag 06:00 - 20:00 uur
Dinsdag 06:00 - 20:00 uur
Woensdag 06:00 - 20:00 uur
Donderdag 06:00 - 20:00 uur
Vrijdag 06:00 - 20:00 uur
Zaterdag 06:00 - 20:00 uur
Zondag 06:00 - 20:00 uur
Vakantie 06:00 - 20:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Metropolitankapitel am Hohen Dom zu Köln / Körperschaft des öffentlichen Rechts (KdöR)«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.