Kasteel Drachenburg


Romantiek langs de Rijn

Met de tandradspoorweg gaat het steil bergop. Van de Drachenfels bij Königswinter, de meest 'beklommen' berg van Duitsland, heb je een groots uitzicht op de Rijn. Al halverwege is een stop bij kasteel Drachenburg de moeite waard.

Twee grote herten ontvangen de bezoekers op het Venusterras, voordat ze via de vrije trap naar het kasteel gaan. Vanaf de terras dwaalt de blik over het dicht beboste Zevengebergte, en zelfs de Dom van Keulen is nog te zien in de verte. Dichters Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Hölderlin zwijmelden ooit over de romantiek langs de Rijn. Maar het was juist een beursmakelaar, die met de bouw van kasteel Drachenburg te midden van de idylle een architectonische droom in vervulling liet gaan. In 1882 legde baron Stephan von Sarter de grondsteen voor het indrukwekkende gebouw uit de 'Gründerzeit'.

Waarom de zoon van een kastelein uit Bonn deze mix uit villa, burcht en kasteel liet bouwen, weet nog altijd niemand. Misschien was het wel vanwege een vrouw. Misschien wilde de rijk geworden bankier ook gewoon op de adel lijken. Hijzelf in ieder geval heeft nooit in de prachtvolle kamers en zalen van kasteel Drachenburg gewoond, maar leefde tot zijn dood in 1902 in een huurwoning in Parijs. Een jaar later al ging het pand over in het eigendom van de neef van Sarter, Jakob Biesenbach, die het openstelde voor het publiek voor de 'zomerse frisheid'. Nog altijd dragen de door hem gebouwde blokhuizen in het park van kasteel Drachenburg de namen Isolde, Parsival, Tristan en Walkure.

We hebben het ook aan Biesenbach te danken dat kasteel Drachenburg, na meervoudig dreigende aftakeling, tegenwoordig weer in originele toestand kan worden bewonderd. Een toentertijd geproduceerde serie postkaarten maakte de reconstructie van de nieuwgotische kunsthal en de privé-vertrekken mogelijk. Ook konden enkele van de rijk versierde glas-in-lood ramen weer worden gerepareerd, die bezoekers tijden rondleidingen, regelmatig plaats vindende concerten en speciale evenementen kunnen bewonderen. Wandelaars vinden in de tussentijd in het uitgestrekte park rondom het kasteel Drachenburg het een of andere rustige plekje voor een picknick. En wie van romantisch houdt, huurt het beste gelijk de suite met torenkamer en geniet van het adembenemende uitzicht op het Rijndal.

Openingstijden 2019:
Januari en februari: dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur
Maart tot en met juni: dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur
Julie en augustus: dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur
September tot en met 24 november: dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur
Tijdens alle Advent-weekeinden: 'Einzigartige Weihnachtszeit' (unieke Kersttijd)
Zaterdag: van 12.00 tot 21.00 uur
Zondag: van 12.00 tot 20.00 uur

Contact:
Kasteel Drachenburg
Drachenfelsstraße 118
53639 Königswinter
Telefoon: +(0) 49 22 23 / 90 197-0
mail@schloss-drachenburg.de
www.schloss-drachenburg.de

Kaart van NRW

delen maar

De poort tot de Rijnromantiek: Kasteel Drachenburg in Königswinter

  • Aan de voet van het Zevengebergte ligt aan de oostelijke Rijnzijde de stad Königswinter.
  • Al tijdens de rit omhoog naar de bekende top van het Zevengebergte, de Drachenfels, is een belevenis. Luid knarsend brengt de oudste tandradspoorweg van Duitsland uit het jaar 1883 veilig en comfortabel naar boven.
  • Bij het middelste station langs de route torent Kasteel Drachenburg.
  • Je wordt ontvangen door twee gouden herten, als je het neogotische kasteel betreedt, dat kan putten uit een gevarieerde geschiedenis. In de vaste tentoonstelling kom je meer te weten over waarom kasteel Drachenburg eigenlijk noch een burcht, noch een kasteel is, maar 'een veel te groot geworden villa' is. In de voorburcht, zogezegd de geboorteplek van de natuurbescherming, kun je spannende dingen ontdekken in het Deutsche Museum für Naturschutzgeschichte.
  • Voor je aan een wandeling door het prachtige kasteelpark begint, geniet je van een koffiepauze in het bistro van de voorburcht.

Tip voor een uitstapje: Met de tandradspoorweg ga je verder naar het Drachenfelsplateau, van waaruit je een van de mooiste uitzichten op het Rheinland en het Zevengebergte hebt.
Wie liever te voet onderweg is, kan vanaf het kasteel Drachenburg naar de nabij gelegen Petersberg wandelen. Een iets kortere wandeling is naar het 'Milchhäuschen'. Op het terras van het historische gebouw ontspan je te midden van oeroude bomen.

Overnachtingstip: Waldhotel Sophienhof in Ittenbach/Königswinter of Maritim Hotel in Königswinter

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Schloss Drachenburg gGmbH«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.