©
Außenansicht Ruhr Museum auf der Zeche Zollverein, © Thomas Willemsen

Ruhr Museum bij Zeche Zollverein Essen


De geschiedenis van het Ruhrgebied vanaf het begin af aan beleven

Een museum op een voormalig mijnbouwterrein: Het Ruhr Museum biedt een unieke complete enscenering van de geschiedenis van het Ruhrgebied.

Het Ruhr Museum in Essen is één van de belangrijkste musea in de metropool Ruhr. Als één van de oudste musea in het Ruhrgebied kan het terugkijken op een meer dan een eeuw oude geschiedenis. De tegenwoordige locatie van het museum in de oude kolenwasserij op het terrein van de Zeche Zollverein werd aan het begin van het jaar van de cultuurhoofdstad Ruhr.2010 geopend.

Bijzonder indrukwekkend is het gebouw van het museum: De oude industriële installatie van de kolenwasserij werd door de vermaarde architect Rem Koolhaas omgebouwd en voorzien van een gigantische oranje buitenpandige roltrap. In het museum zelf kan de bezoeker aan de hand van ongeveer 6.000 expositiestukken de geschiedenis van het Ruhrgebied en de industrialisering leren kennen en de weg van de kolen volgen: De vaste tentoonstelling laat op verschillende ruimtelijke niveaus de verschillende tijdelijke ontwikkelingen zien. Voor de bezoeker wordt de wandeling door het museum een wandeling van het heden naar het verleden in de mijnbouw.

In het portaal van de industriële cultuur krijgt de toeschouwer onder andere door de panoramafilm RUHR 360° een multimediale invoering in het onderwerp en ontvangt informatie over het industrieel-cultureel aanbod van metropool Ruhr en Noordrijn-Westfalen. Van hieruit gaat de route verder via het Denkmalpfad Zollverein, langs de machines en transportbanden van de voormalige mijn tot aan het uitzichtsplatform op het dak van de kolenwasserij, dat een indrukwekkend uitzicht over de regio biedt.

Met al de mogelijkheden biedt het Ruhr Museum een unieke complete enscenering van de geschiedenis van het Ruhrgebied en wordt gelijkertijd het geheugen van een complete regio. Naast de vaste tentoonstelling heeft het Ruhr Museum ook nog omvangrijke verzamelingen op het gebied van geologie, archeologie en fotografie.

Openingstijden:
Dagelijks maandag tot en met zondag 10.00 - 18.00 uur

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ein Spaß für jedes Alter: Das Ruhr Museum, © Andrea Kiesendahl - Stiftung Zollverein
Außenansicht Ruhr Museum auf der Zeche Zollverein, © Thomas Willemsen

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Ruhr Museum / Zollverein A 14 (Schacht XII, Kohlenwäsche)«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.