©
© Andreas Lechtape

Slot Anholt


Een waterkasteel in het Münsterland

Het voormalige kasteel is één van de mooiste waterkastelen in het Münsterland. Binnen in het kasteel treft men fantastische kunst aan; buiten is een wandeling door het barokke park een echte aanrader.

Waar zich ooit een liefdesdronken graaf als aandenken aan zijn huwelijksreis een miniatuur van de Vierwaldstättersee compleet met Alpenromantische hut liet bouwen, kunnen de bezoekers tegenwoordig één van de grootste en mooiste waterkastelen in het Münsterland bewonderen. Nog steeds doorslaggevend voor het beeld van het vroegere kasteel is de massieve toren uit de 12de eeuw.

Binnen de oude muren van kasteel Anholt zelf, dat vanaf de 14de eeuw werd omgebouwd tot een representatief residentiekasteel, bevindt zich één van de grootste en oudste musea  in Noordrijn-Westfalen. De collectie bevat Nederlandse meesters zoals Rembrandt maar ook een omvangrijke verzameling van Chinees, Japans, maar ook Nederlands porselein evenals meubels uit de renaissance en barok.

Maar niet alleen het kasteel, ook de prachtige tuin is een bezoekje waard. Het barokke park, aangelegd volgens Engels voorbeeld, omzoomt het gehele landschap rondom de vijver. Een ruime parterre-beplanting bestaande uit buxus toont de initialen van het huis van de vorst zu Salm-Salm, in diens familiebezit het landgoed zich sedert meerdere eeuwen bevindt. De symmetrische kiezelpaden brengen u langs de rozen en standbeelden van ruiters naar het historische theehuis. Vrolijk gekleurde rododendronstruiken, mooie waterlelie's en knalrode klaprozen zorgen op de weg daar naartoe voor nog meer mooie kleurvlekken.  Alle hoofdpaden zijn ook toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Het aangrenzende wildpark Anholter Schweiz biedt het familievriendelijke contrastprogramma ten opzichte van het deftige kasteelpark: Beren en wolven zijn hier onderweg in hun grote openlucht-verblijven en inheems wild en grijpvogels kunnen in hun natuurlijke omgeving worden bewonderd.

Een excursie naar het uiterste westen van Noordrijn-Westfalen in het ietwat buiten Isselburg gelegen gebied tussen Münsterland en Niederrhein, net over de grens met Nederland, is vooral tijdens het hoofdseizoen van medio maart tot medio oktober een echte aanrader. Wie wil, kan hier zelfs koninklijk overnachten - in het kasteelhotel.

Openingstijden:
Museum: Oktober tot en met april: 's zondags van 13.00 - 17.00 uur
Mei tot en met september: van dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur
Park: Het hele jaar geopend

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

© Andreas Lechtape
© Münsterland Tourismus
Fahrradfahrer vor dem Schloss Anholt, © Thorsten Brönner, www.thorstenbroenner.de

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Museum Wasserburg Anholt«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.