Aken en de Eifel


Wilde natuur en Keizerstad

In Aken en in de Eifel vindt iedere bezoeker het juiste aanbod: Wilde natuur en vakwerk-steden vindt u hier net zoals wellness-tempels, Unesco-werelderfgoed en een ongewoonlijk shopping-paradijs.

De Eifel staat vooral bekend vanwege zijn wilde natuur en fantastische wandelpaden. Maar ook kleine historische vakwerkdorpen met veel atmosfeer vindt u in de regio - en met Aken ook een levendige stad, waar geschiedenis en heden elkaar ontmoeten. In het Nationalpark Eifel vindt u de natuur nog in zijn meest oorspronkelijke vorm. Dit is het enige Nationaalpark in Noordrijn-Westfalen. Tal van zeldzame en bedreigde dier- en plantensoorten hebben hier inmiddels een plekje gevonden; daaronder ook wilde katten, bevers en wilde narcissen.

Wie de natuur van zijn wildste kant wil ontdekken, kan het beste een kijkje nemen op het Wildnistrail. Een ongeveer 90 kilometer lange route, die door berg en dal dwars door het Nationaalpark loopt. Deze weg is helaas niet barrièrevrij, maar in andere delen van het Nationaalpark vindt u wel weer een barrièrevrij aanbod; zoals bijvoorbeeld de Wilder Weg, een natuurverkenningspad, dat door de barrièrevrije Wilde Kermeter loopt. Wie het Nationalpark Eifel bijzonder goed wil leren kennen, kan het beste deelnemen aan een rondleiding met gids of één van de gratis rangertouren. De Eifelsteig loopt eveneens door het Nationalpark Eifel. Dit is één van de 16 Top Trails of Germany. Wie zijn weg volgt, komt via de meest ongerepte wegen van Aken tot Trier. Iets minder bekend, maar daarvoor niet minder interessant is het Romeinse kanaal-wandelpad, dat van de Eifel tot naar Keulen loopt en onderweg een indrukwekkend kijkje geeft op de bouwwerken van de Romeinen.

Fietsen in de Eifel

De Eifel is weliswaar een traditionele wandelregio, maar ook de fietsers komen hier aan hun trekken. Voor sommige routes moet de fietser dan wel een goede conditie meebrengen, aangezien de Eifel toch een middelgebergte is. Tot de favoriete fietsroutes in de regio behoren de Eifel-Höhen-route, de minder heuvelige Vennbahn en de Erft-Radweg. Tal van wandelpaden en fietsroutes lopen voorbij aan de twee waarschijnlijk mooiste Eifeldorpjes, Monschau en Bad Münstereifel. Beide vakwerkdorpjes hebben tot op heden een groot gedeelte van de middeleeuwse charme behouden. Bad Münstereifel is intussen ook een populair doel bij shoppingtoeristen, want in de onder monumentenzorg staande en gerenoveerde vakwerkhuizen van het oude centrum bevindt zich inmiddels een City-outlet.

Cultuur en wellness in de Keizerstad Aken

Wie liever van urbaan houdt, maar desalniettemin het gemoedelijke niet wil missen, kan zijn hart ook ophalen in de regio: Aken, de stad van keizer Karel de Grote, is het ideale reisdoel voor een weekendreisje. Met haar 260.000 inwoners is de stad niet werkelijk klein en is desalniettemin overzichtelijk. De historische stadskern is een voetgangerszone en tegenwoordig nog net zo'n wirwar als eeuwen geleden. De meeste bezienswaardigheden kunt u te voet bereiken. De stad wordt door de Dom gedomineerd. Deze werd in 1978 samen met de schatkamer van de Dom als eerste Duitse bouwwerk opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Aken is ook beroemd vanwege zijn thermale bronnen, die ook al Karel de Grote ertoe hebben gebracht, zich hier te vestigen. De bezoekers kunnen de sporen van de keizer ook op de Route Charlemagne volgen.

Tot de highlights op de evenementenkalender van Aken behoort het jaarlijks plaats vindende wereldfeest van de paardensport, het CHIO, maar natuurlijk ook de Kerstmarkt, die onbetwist tot de mooiste Kerstmarkten van Duitsland behoort. Hier vindt u ook de uitgesproken Akense specialiteit, de printen. Wie niet tot Kerst wil wachten, vindt dit lekkere gebak ook gedurende het gehele jaar in de printenbakkerijen van de stad.

www.aachen.de | www.eifel.info

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Flughafen Köln Bonn

Heenreis met het vliegtuig naar andere luchthavens

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Blick auf den Aachener Dom, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Die Historische Altstadt Aachens, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Reisarragementen Aken & Eifel

Sluiten
Aachen bei Nachtvanaf 120,00 €

Aken klassiek

Aachen – aachen tourist service e. v.

Sommigen zeggen dat het bijzondere van Aken zijn ligging op het drielandenpunt Duitsland - Nederland - België is. Anderen vinden dat het de dom van Aken is die zo veel bezoekers naar de stad lokt. Wij zeggen dat het allebei is – en nog veel meer. Laat je inspireren door een stad met een spannende geschiedenis en een pulserend leven!

lees meer

Bezienswaardigheden Aken &Eifel

Sluiten
Unesco-Welterbe Aachener Dom Chorhalle, © aachen tourist service e.v.

Dom van Aken

Het eerste Unesco-werelderfgoed in Duitsland

Als eerste Duitse cultureel erfgoed werd de dom in 1978 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Zijn geschiedenis begint bij keizer Karel de Grote.

lees meer

Fiets- en Wandelroutes Aken & Eifel

Sluiten
breuk bij de Ahrsteig, © www.ahrtal.de

Ahrsteig

Één naam, twee paden: een wandelpad verbindt de Eifel met de Rijn

Met zijn 90 kilometer behoort de Ahrsteig tot de kortere wandelwegen. Maar qua afwisseling doet hij niet onder voor de andere wandelpaden.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© vennbahn.eu

Vennbahn

Op oude treintrajecten door drie landen

In vroegere tijden werd op het treintraject tussen Aken en Luxemburg kolen en ijzererts getransporteerd. Tegenwoordig kunnen fietsers hier rustig en meestal zonder hellingen de buurt verkennen.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
Wandelpad Buntsandsteinroute, © Eifel Tourismus GmbH - P. Jacob

Buntsandsteinroute

Route door het kronkelige Rurdal en het Nationalpark Eifel

Het gevarieerde wandelpad loopt over natuurvriendelijke paden de de Rurtalbahn als begeleider, naar de kleinste stad van Noordrijn-Westfalen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© NationalparkEifel

Wildnistrail

Avontuurlijk door het Nationalpark Eifel

De Wildnistrail brengt wandelaars op een traject van 85 kilometer door de ongerepte natuur van het Nationalpark Eifel.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Paradijs voor wandelaars, © Archiv Eifel Tourismus

Eifelsteig

In het Nationalpark Eifel wordt het wandelen een ware natuurbelevenis

Met zijn ongerepte wegen, stuwmeren, dalen en vlaktes is de Eifelsteig een waar paradijs voor wandelaars.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Kupferroute Bank an der Gedenkstätte, © Birgit Engelen

Koperroute

Goudgele zinkviooltjes langs de route rondom Stolberg bloeien ook nu nog op de ertsvelden.

Metaalwinning en -verwerking behoorde in Stolberg bij Aken gedurende een lange periode tot de traditionele ambachten. De koperroute zorgt ervoor, dat u midden in het verleden terecht komt.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Roman Canal Wandelpad - Aquädukt Mechernich, © Natalie Glatter, Wandermagazin

Römerkanal-Wanderweg

In de voetsporen van de Romeinen van de Eifel tot Keulen

Ooit zorgen de Romeinen via dit traject voor vers Eifel-water in Keulen, vandaag de dag zijn toeristen en wandelaars onder de indruk van de antieke relicten langs de Römerkanal-Wanderweg.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen