©
Aussicht auf die Kirmes, © Marcus-Bottin

Al­ler­hei­li­gen­ker­mis in Soest


De groot­ste ker­mis in een oud stads­cen­trum in Eu­ro­pa

|No­vem­ber| “Bil­li­ger Ja­kob” (han­de­la­ren met goed­ko­pe goe­de­ren) en “Bul­le­n­au­gen” (ori­gi­ne­le li­keur) in het ou­de cen­trum: De tra­di­ties van de Soes­ter Al­ler­hei­li­gen­ker­mis zijn nog steeds te­rug te vin­den en zor­gen voor bij­zon­de­re be­le­ve­nis­sen.

Een kermis midden in het oude centrum? Die vindt ieder jaar plaats begin november in het Sauerland. De binnenstad van Soest verandert zich ieder jaar vanaf de eerste woensdag na Allerheiligen voor vijf dagen in een grote, stralende jaarmarkt.

Op de grootste traditionele kermis in een oud stadscentrum in Europa vindt de kermis niet plaats op een onpersoonlijk terrein voor de poorten van de stad, maar midden in het historische centrum met zijn idyllische straten, steegjes en pleinen. Ieder jaar weer opnieuw verandert de vrolijk gekleurde verlichting de moderne high-tech attracties het wereldwijs uniek groene zandsteen-ensemble van het oude centrum van Soest in een onbeschrijflijke kleuren- en lichtenzee.

Jaarlijks 1 miljoen bezoekers

Als ongeveer een miljoen bezoekers de stad bezoeken, wordt het natuurlijk krap in de binnenstad van het stadje Soest, dat buiten de kermisperiode wordt bewoond door slechts 50.000 mensen. Maar precies dat zorgt voor een onvergelijkbare stemming van de Allerheiligenkermis.

In het pittoreske oude centrum komen de ongeveer 400 kraampjes, stands en attracties bijzonder goed tot hun recht. Van de meer dan 40 rij-, loop- en amusementsattracties zijn meer dan 15 speciaal bestemd voor kinderen, wat de Allerheiligenkermis naast zijn gezellige sfeer ook nog de reputatie van familiekermis verleent.

Maar de grote en kleine bezoekers moeten goed te voet onderweg kunnen zijn, als ze de hele kermis op één dag willen bekijken: Als je alle attracties en kraampjes op een rij zou zetten, zou dat een frontvlak van 3 kilometer opleveren.

Religieuze achtergrond

De Allerheiligenkermis was echter niet altijd zo groot. De jaarmarkt is terug te voeren op een feest, dat ter ere van de oudste kerk in Soest werd gevierd. De kerk St. Petri werd ooit op een Allerheiligendag gezegend en voor deze gelegenheid vierde de stad een groot feest, waar ook goochelaars, poppenspelers, koorddansers, kleine handelaren, maar ook grote kooplieden kwamen, die vee, paarden, was en bont verkochten en contacten met de koopheren van de Hansestad Soest wilden leggen.

Het woord kermis is daadwerkelijk af te leiden van het het Middelhoogduitse woord “kerkzegenmis”, dat de zegening voor de eerste godsdienst betekent. Ook in de jaren na de eerste zegening vierden de steden de zegendag vaak als kerkfeest. Zo ontwikkelde zich uit het kerkfeest in Soest een jaarlijks terugkerende jaarmarkt.

Traditionele paardenmarkt

De traditie van de oude jaarmarkt kunnen de bezoekers van de Allerheiligenkermis ook tegenwoordig nog beleven tijdens de paardenmarkt. Jaarlijks op de kermis-donderdag komen ongeveer 100 handelaren, die niet alleen paarden, maar ook “vee, agrarische machines en mikmak” verkopen. Als de “billige Jakob” hier als traditionele marktschreeuwer zijn kaas, worst of vruchten aanprijst, wanen zich de bezoekers weer in lang vergane tijden.

Terug in het moderne gewoel van de kermis kunnen de volwassen bezoekers nog een andere traditie leren kennen: Het Bullenauge geldt als typisch drankje van de Allerheiligenkermis en heeft zijn merkwaardige naam te danken aan zijn uiterlijk, dat door de mix van mokkalikeur en een scheutje room tot stand komt.

Data:

4 tot en met 8 november 2020

www.allerheiligenkirmes.de

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Adrenalinkick auf der Kirmes, © Marcus Bottin
Kettenkarussel auf Soester Kirmes, © Tourist Information Soest
Aussicht auf die Kirmes, © Marcus-Bottin
Fahrt auf dem Kettenkarussel, © Marcus Bottin
Riesenrad auf der Kirmes, © Roland Jung

Meer informatie


Nu ontdekken!

Ont­dek meer Top-Eve­ne­men­ten in Noor­drijn-West­fa­len

Ausblick auf den Rhein, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler
©

Rhein in Flam­men

Dom, Rhein und Hohenzollernbrücke im Schein der Kölner Lichter, © Dieter Jacobi / Köln Tourismus
©

“Kö­l­ner Lich­ter”

Extraschicht Henrichshütte, © Ruhr Tourismus, Kreklau
©

Ex­tra­schicht

Budapest Festival Orchestra, © Marco Borggreve
©

Het Beet­ho­ven­fest in Bonn

Eingang zur Art Cologne, © Koelnmesse GmbH
©

Art Co­log­ne

Der Bonner Rosenmontagszug vor dem Alten Rathaus, © Michael Sondermann
©

Car­na­val 2020