Museum Haus Esters, Krefeld, Gartenseite, © Volker Döhne Kunstmuseen Krefeld

Kre­feld­se per­spec­tie­ven


Bau­haus in de flu­weel- en zij­de­stad

Meer dan 25 aanhangers van het Bauhaus hebben van de vroege jaren '20 van de vorige eeuw tot in de jaren '60 van de vorige eeuw in Krefeld gewerkt en deels ook gewoond, waaronder Mies van der Rohe, Lilly Reich en Johannes Itten. In het bijzonder kunstaffiene persoonlijkheden van de fluweel- en zijde-industrie namen hen in dienst als designers, architecten en leraren. Tot op heden zijn veel sporen van deze verbinding terug te vinden, waaronder het wereldwijd unieke industriële bouwwerk van Mies van der Rohe.

Museum Haus Lange, Westansicht, © Volker Döhne, Kunstmuseen Krefeld

Wie zijn architectuur wil bestuderen, kan gewoon niet om Krefeld heen. Zijn villa-ensemble Haus Lange en Haus Esters behoort tot de architectonische highlights van het nieuwe bouwen in Duitsland en toont nog altijd op een indrukwekkende manier de Bauhaus-gedachte, die de eenheid van ruim en object net zoals de samenwerking van geest en ambacht op het oog had.

Privépersonen, firma's en opleidingscentra uit de fluweel- en zijde-industrie boden ook nog na de sluiting van het Bauhaus in 1933 Bauhaus-aanhangers, die het nationaalsocialistische regime officieel als 'ontaard' smaadde. Zo overleefde het netwerk van kunstenaars, industriëlen, verbanden, cultuur- en opleidingsinstituten de nationaalsocialistische tijd en de Tweede Wereldoorlog en bleef bestaan tot in de jaren '60 van de vorige eeuw.

Mies van der Rohe, Verseidag, Krefeld, © Mies van der Rohe Business Park 2018

Top-tips


Bau­haus in Kre­feld

Villa-ensemble Haus Lange / Haus Esters

Tip 1
Voormalig woonhuis, tegenwoordig museum: De door Ludwig Mies van der Rohe ontworpen voormalige woonhuizen van twee zijdefabrikanten tonen wisselende tentoonstellingen van moderne kunst en behoren tot de architectonische hoogstandjes van het nieuwe bouwen in Duitsland.
www.kunstmuseenkrefeld.de

Locatie van de zijde-industrie: Verseidag-gebouw

Tip 2
Voor de Vereinigten Seidenwebereien AG, kort genaamd Verseidag, ontwierp Mies van der Rohe zijn enige industriële bouwwerk. Het gehele complex bestaat uit diverse gebouwen, die tussen 1931 en 1939 zijn ontstaan. Met de ontwerpen bewandelde Mies van der Rohe een heel nieuw pad: Hij liet de traditionele baksteen-bouwwijze achter zich en ontwierp een gebouw met staalskelet en puimsteen-vulling.
www.mies-van-der-rohe.com

Bau­haus in NRW

Unesco-Welterbe Zeche Zollverein, Essen, © Simon Erath

Es­sen­se om­wen­te­ling

lees meer
Hohenhof in Hagen, © Simon Erath

Ha­gen­se im­pul­sen

lees meer