Gerenommeerde muziekgroepen zoals het Budapest Festival Orchestra speelden al op het Beethovenfest in Bonn, © Marco Borggreve

Het Beet­ho­ven­fest in Bonn

Een klas­siek fes­ti­val met we­reld­roem

Één maand lang viert Bonn ie­der jaar zijn meest be­roem­de in­wo­ner. Het Beet­ho­ven­fest heeft al­lang we­reld­roem ver­gaard.

Met het Beethovenfest huldigt Bonn ieder jaar in september zijn meest beroemde inwoner. Hierbij heeft de open-minded instelling van de beroemde componist ook invloed op het festivalprogramma: Natuurlijk staat Beethoven centraal in het naar hem benoemde evenement. De makers van het festival laten echter ook ieder jaar een nieuw onderwerp op de bühne, dat duidelijk buiten de grenzen van zijn werk gaat en bijvoorbeeld de invloed van Beethoven op de Romantiek of de musici Franz Liszt, de mede-oprichter van het eerste Beethovenfest in Bonn, tentoon stelt. 

Het festival, dat intussen wereldwijd bekend is, bestaat reeds sinds 1845. De oorsprong van de festiviteiten was toentertijd de verjaardag van Beethoven. In dat jaar zou hij 75 zijn geworden, als hij dan niet al in 1827 was gestorven. Het festival bestaat in zijn huidige vorm, met het zwaartepunt op vier herfstweken, sinds 1999.

Naast de sonates, strijkkwartetten en symfonieën van Beethoven in bijzondere interpretaties richt zich het kenmerk in het bijzonder op de ondersteuning van de moderne muziek. Ieder jaar verleent het Beethovenfest daarom compositieopdrachten en brengt het tal van werken voor het eerst ten gehore. In totaal biedt het festival ieder jaar meer dan 60 concerten op meer dan 25 locaties. Naast bühnes in het oude centrum en natuurlijk in het Beethovenhaus, het geboortehuis van de componist, behoren ook romantische locaties, kastelen en kerken in de omgeving tot de mogelijke bühnes.

Tot de optredende kunstenaars behoren regelmatig grootheden uit de klassieke scène. Tal van hen werken exclusief voor het publiek in Bonn aan speciale programma's, die betrekking hebben op het onderwerp van de speeltijd.

Periode: van 5 september tot 3 oktober 2024

www.beethovenfest.de

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

De beroemde cellist Sol Gabetta trad al op op het Beethovenfest in Bonn, © Uwe Arens
Het Beethovenfest biedt elk jaar meer dan 60 concerten op meer dan 25 locaties, © Barbara Frommann
Gerenommeerde muziekgroepen zoals het Budapest Festival Orchestra speelden al op het Beethovenfest in Bonn, © Marco Borggreve

Zin in meer ont­dek­kin­gen?

Laat je in­spi­re­ren...

Besuch im Hof, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn  Rhein-Seig  Ahrweiler

Beet­ho­ven-Haus Bonn

lees meer
De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer