Natuurbelevenis-zwembad Einruhr , © Tourismus NRW e.V.

Bui­ten­ge­wo­ne stuw­me­ren en bui­ten­ba­den


Ver­fris­sen­de be­stem­min­gen voor war­me da­gen

Gewoon ontspannen, tussendoor in het koele water springen en verder gewoon niks doen: In de zomer zijn zwemmeren gewoon het beste als je even wilt ontspannen van de hitte. Bij veel meren in Noordrijn-Westfalen is in de afgelopen jaren geïnvesteerd in de infrastructuur en het aanbod aan sport- en entertainmentmogelijkheden is uitgebreid, zodat het ook niet saai wordt als je ineens acuut wilt bewegen. De lijst met natte afkoelingstips voor hete zomerdagen in Noordrijn-Westfalen wordt bovendien aangevuld met het een of andere buitengewone buitenbad.  

Lingesee im Bergischen Land, © Klaus Stange, www.avttention.de

Stuw­dam­men in het Ber­gis­ches Land


Po­pu­lai­re be­stem­min­gen

Het Bergisches Land en de Bergische Drei Wuppertal, Solingen en Remscheid zijn een echt paradijs voor watersportfans en iedereen die op zoek is naar een beetje afkoeling. In geen andere regio in Europa zijn er zoveel stuwmeren zo dicht bij elkaar als hier. De Bergische stuwmeren zorgen niet alleen voor de watervoorziening van de regio, maar nodigen met hun heldere water ook uit om een rondje te zwemmen. De Wupper-stuwdam in Remscheid is daarom erg populair tijdens de warme tijd van het jaar. Bij het zwempunt Kräwinklerbrücke is zwemmen toegestaan en zijn kanovaarders, zeilers, vissers maar ook duikers van harte welkom.
www.dasbergische.de

Rüngsdorf Panorama Pool

Zwem­bad met uit­zicht in Bonn


Zwem­men met uit­zicht op het Sie­ben­ge­bir­ge

Panoramabad Rüngsdorf, Bonn

Het Panoramabad Rüngsdorf ligt in de villawijk van Bonn-Bad Godesberg, direct langs de Rijn. Dit en het uitzicht op het Zevengebergte zorgen ervoor dat het een van de mooiste buitenbaden langs de Rijn is. Het werd in 1930 gebouwd en in 1993 na een omvangrijke modernisering opnieuw geopend. Naast de buitengewone uitzichten weet het nu ook te overtuigen met een wildwaterkanaal en een tegenstroominstallatie.
www.bonn.de

Unterbacher See in Düsseldorf, © DMT

Dui­ken in Düs­sel­dorf


Ont­span­nen in het na­tuur­lij­ke strand­bad

Unterbacher See, Düsseldorf

Een enkele dag is waarschijnlijk niet genoeg om alle vrijetijdsaanbiedingen van de Unterbacher See bij Düsseldorf te testen. Bij de twee natuurstrand-zwembaden kunnen zwemgasten op de ligweides ontspannen en zwemmen in het heldere water, op het drijvende meerterras kun je in een bijzondere omgeving genieten van een kopje koffie en heb je bovendien de mogelijkheid te zeilen, surfen, waterfietsen en hengelen.
www.unterbachersee.de

Natuurbelevenis-zwembad Einruhr , © Tourismus NRW e.V.

Zwem­men in de Ei­fel


Zon­ne­ba­den op het zand­strand

Rursee, Eifel

Een van de mooiste stuwmeren in Noordrijn-Westfalen is de Rursee in het nationaal park Eifel. Op tal van verschillende plekken kunnen watersporters hun passie uitleven. En wie het een beetje relaxter wil, kan ook op een van de stranden zoals het Sonnenstrand Eschauel en het strand van het natuurbelevenisbad Einruhr tot rust komen.
www.rursee.de

Seepark, Zülpich

Vandaag de dag groeien er palmbomen in de blauwe zomerhemel op het terrein van de voormalige State Garden Show. Gratis strandstoelen, reusachtige springkussens, een waterspeeltuin of een reuzenschommel met uitzicht op het water zijn andere hoogtepunten van het lido. Als je honger krijgt, hoef je niet per se aan land te gaan om te eten, je kunt een barbecueboot huren. Tot tien personen kunnen meevaren met de BBQ donuts. 
www.eifel.info

Blausteinsee, Eschweiler

De kunstmatig aangelegde Blausteinsee is te danken aan de bruinkool-dagbouw. Tegenwoordig kun je op een lang zandstrand zonnen en zwemmen. Watersportfans kunnen tevens zeilen, surfen en duiken.
www.blausteinsee.com

Otto Maigler See, Hürth, © Klaus Stange, www.avttention.de

Zwem­men in Keu­len en de Rhein-Erft-re­gio


Strand­bars cre­ë­ren een va­kan­tie­ge­voel

Otto-Maigler-See, Hürth

Uitstekend fijn zand op een lengte van meer dan 500 meter, koel water, beachvolley- en voetbalvelden en een open air-cocktailbar: De Otto-Maigler-See in Hürth is in de regio Keulen-Bonn niet voor niets een van de meest populaire locaties tijdens warme dagen. Beachparty's en concerten zorgen op sommige dagen voor nog meer vakantiefeeling.
www.otto-maigler-see.de

Fühlinger See, Keulen

Ook de Fühlinger See, waar eveneens een strandbad te vinden is, is erg populair. De 'Blackfoot Beach' weet te overtuigen met een wit zandstrand, beachbars, zonne-eiland en een sportaanbod, waar onder andere beachvolley en een klimpark toe behoren. Het complete recreatiegebied, niet ver van de Nederlandse grens, heeft echter veel meer te bieden: Hierbij speelt de regatta-baan een bijzondere rol, want hier wordt van de Ironman tot en met draakbootwedstrijden tal van watersportevenementen georganiseerd.
www.stadt-koeln.de

Feldmarksee Sassenberg, © Münsterland e.V., Kai Marc Pel

Af­koe­ling in het Mün­ster­land


Blauw wa­ter en wit zand

Aasee, Bocholt

De Aasee, in de buurt van de binnenstad van Bocholt, wordt ook wel omschreven als een natuurlijke oase. En dat is niet voor niets. Ook al is het meer kunstmatig ontstaan, weet het recreatiegebied desalniettemin te overtuigen met een groene coulisse. Een bezoekje aan de zwembaai met zwembereik is gratis. Voor het plezier op het water kun je waterfietsen en peddelboten huren en een zeil- en surfschool biedt lessen aan in de populaire watersportsoorten.
www.bocholt.de

Offlumer See, Neuenkirchen

Als er een fris briesje waait, hebben de badgasten hier gegarandeerd het gevoel aan zee te zitten: Bij de Offlumer See in het noordwesten van het Münsterland vind je niet alleen blauw water en wit zand, maar ook een strandpromenade waar je gezellig kunt wandelen.
www.offlumer-see.de

Haddorfer meren, Wettringen

De Haddorfer meren, die 25 kilometer ten oosten van Gronau in het Münsterland liggen, bestaat uit vijf afzonderlijke meren. Een ervan is bedoeld als natuurbad, wat erg populair is bij gezinnen met kinderen, want hier kun je niet alleen zwemmen, maar er is ook een extra aangelegde modderbaan waar ook in de modder kan worden gespeeld. Bij de bootverhuur kunnen bezoekers bovendien waterfietsen, zeil- en elektrische boten huren om daarmee de meren te ontdekken.
www.haddorfersee.de

Xanten Noord- en Zuidzee Vrijetijdscentrum Xanten, © Tourismus NRW e.V.

Zwem­men langs de Nie­der­r­hein


Om­ge­ven door fiets- en wan­del­pa­den

Freizeitsee Menzelen, Alpen

Tussen Alpen en Xanten ligt de idyllische Freizeitsee Menzelen, omringd door fiets- en wandelpaden. Een ongeveer drie kilometer lang pad loopt rondom het meer. Na de korte wandeling kun je bij het koele meer met zijn wit zandstrand en klein café, waar je op Zuid-Amerikaanse muziek frisse cocktails kunt drinken heerlijk ontspannen.
www.ricks-beach.de

Bettenkamper Meer, Moers

In dit natuurbad hebben badgasten het gevoel terug in de tijd te reizen: Het Bettenkamper Meer in Moers langs de Niederrhein weet te overtuigen met zijn coulisse die herinnert aan de jaren '20 van de vorige eeuw. Maar gezwommen wordt hier al veel langer: Reeds 150 jaar geleden badderden bezoekers al in de Moersbach. Het buitenbad maakt deel uit van stromend water waardoor het water zelfs tijdens hete zomerdagen nog prettig koel is. Buiten het water zorgen bomen en strandstoelen bovendien voor een beetje schaduw.
www.bettenkamper-meer.de

Kaarster meren, Kaarst

Een groot en een klein meer zorgen in Kaarst ervoor dat zwemmers en andere watersporters elkaar niet onder de voeten lopen. Op het grote meer wordt gezeild een gesurfd, gehengeld en gedoken. Het kleine meer op zijn beurt is helemaal bestemd voor zwemmers: Hier kun je op het zandstrand en op de ligweide ontspannen en de kinderen kunnen in het aparte gedeelte voor niet-zwemmers veilig in het water spelen.
www.kw-gv.de

Wisseler See, Kalkar

De Wisseler See in Kalkar combineert de voordelen van een buitenbad met de natuurlijke zwembelevenis van een meer: Het natuurbad weet te overtuigen met een 60 meter lange glijbaan, maar je kunt er op de ligweiden en het zandstrand direct bij het meer ook heerlijk ontspannen. Bij het strand kun je waterfietsen en boten voor een tochtje op het meer huren. Bovendien kun je er hengelen, duiken, zeilen, roeien en surfen.
www.wisseler-see.de

Eyller See, Kerken

Niet alleen mensen zijn tijdens warme dagen op zoek naar een beetje afkoeling - ook de beste vriend van de mens weet een koel bad te waarderen. Daarom is bij de Eyller See niet alleen een zandstrand voor mensen, maar ook een speciale hondenwei met toegang tot het water voor de viervoeters. Watersporters kunnen bij de noordwestelijke ingang terecht bij de 'Tauchbasis' (duikbasis), waar ook beginnende duikers een opleiding kunnen volgen.
www.eyllersee.de

Blaue Lagune, Wachtendonk

Bij de Blauen Lagune kunnen bezoekers niet alleen zwemmen en ontspannen op het zandstrand, maar gasten kunnen hier ook gebruik maken van een heel assortiment recreatiemogelijkheden: Het natuurbad biedt onder andere een waterskipark, trampoline, beachvolley- en voetbalvelden en een klimpark. Voor een langer verblijf tijdens lauwwarme nachten kun je bij de lagune ook een tent, hut of vakantiehuisje huren.
www.blaue-lagune.de

Effelder Waldsee, Wassenberg

'Amici Beachclub' is de naam van het natuurbad bij de Effelder Waldsee en hier kun je genieten van een verblijf dat je het gevoel geeft, op vakantie te zijn. Zwemgasten kunnen hier op het strand ontspannen of in het meer zwemmen, waterskiën of wakeboarden maar ook duiken. Het 'Aquapark' biedt avontuurlijke gasten bovendien drijvende glijbanen, trampoline, klimtorens en springtorens.
www.amicibeach.com

Nord- und Südsee, Xanten

Nergens anders liggen de Noordzee (Nordsee) en de Zuidzee (Südsee) zo dicht bij elkaar als in Xanten. Bij de Südsee liggen hier een strandbad, waar gasten ongehinderd kunnen genieten van het het water tijdens warme zomerdagen. Bij de Nordsee direct aan de overkant bevindt zich niet alleen een zeilschool, maar heb je ook de mogelijkheid te waterskiën, elektrische- en funboten maar ook waterfietsen te huren, te surfen, duiken en stand-up paddling.
www.f-z-x.de

Meer "Sechs Seen Platte", Duisburg, © Dennis Stratmann

Af­koe­ling in het Ruhr­ge­bied


Zwem­men te­gen een in­du­stri­ë­le ach­ter­grond

Bedrijfszwembad Zollverein, Essen

Zwemmen in een industriële omgeving? Op het terrein van het Unesco-werelderfgoed, de Zeche Zollverein in Essen, is dat mogelijk. Waar vroeger hard werd gewerkt, kunnen zwemmers nu hun baantjes trekken. Daarbij is het zwembad niet alleen een swimming pool, maar tevens een echt kunstwerk; dat echter in de warme zomermaanden actief wordt gebruikt. De entree tot het zwembad dat bestaat uit twee aan elkaar gelaste zeecontainers is gratis.
www.zollverein.de

Sechs-Seen-Platte, Duisburg

De Sechs-Seen-Platte is een natuurlijke oase midden in het Ruhrgebied. Ooit ontstaan door het afbouwen van zand en kiezel, is het tegenwoordig het grootste recreatiegebied van Duisburg. Het natuurbad bij de Wolfssee is een populair trekpleister voor gezinnen: Naast de mogelijkheid, direct in het meer te zwemmen, is er ook nog een kinderbadje direct in de buurt van de oever. Bij de andere meren kunnen watersportfans bovendien surfen, zeilen, hengelen en duiken.
www.freibad-wolfssee.de

Baldeneysee, Essen

Watersporters maken al lang en enthousiast gebruik van het meer. Professionals kunnen hier zeilen en surfen en beginners zijn van harte welkom bij de surfschool. Wie wil kan ook een kano huren of tegenwoordig zelfs de trendy sport stand-up paddling uitproberen. Omdat Essen in 2017 werd uitgeroepen tot Groene Hoofdstad van Europa, mogen de gasten van de Seaside Beach, het zelf uitgeroepen Zuidzee-paradijs in Essen, tegenwoordig ook in het meer zwemmen. Tot nu toe stonden, afgezien van het zwemmen, mogelijkheden zoals als midgetgolf, klimtuin, beachvolley maar ook een cocktailbar op het programma, wat ook zo behouden blijft.
www.baldeneysee.ruhr

Silbersee II, Haltern

Een 900 meter lang, zilver glanzend zandstrand voor het blauw glinsterende meerwater; dat is de Silbersee II in Haltern. Wie van sportief houdt, is bij het surfstation van de Silbersee aan het juiste adres: Na de veiligheidsinstructies door de TuS Haltern mag je surfen op het meer.
www.silbersee-haltern.info

Glör-stuwdam, Breckerfeld

De Glör-stuwdam in het zuidoostelijke Ruhrgebied is omringd door bos en is een echte ontspanning tijdens warme dagen. Een wandeling om de Glör is ook een aanrader als de zon niet zo veel schijnt. De 3,4 kilometer lange rondlopende route is ook toegankelijk voor mensen met rolstoel en kinderwagens. Bij zomerse temperaturen wordt het natuurbad aan het noordelijke oever van de stuwdam echter het meest bezocht. De entree is gratis.
www.gloer.de

Möhnesee in het Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Zwem­me­ren in het Sau­er­land


Kor­te va­kan­tie Zuid­zee

Bosnatuurbad Gudenhagen, Brilon

Met zijn ca. 6.500 m² wateroppervlak is het bosnatuurbad Gudenhagen een van de grootste buitenbaden van Duitsland. Het gigantische zwembassin ligt hier direct bij het bos en de bezoekers kunnen op de grote ligweiden gezellig picknicken of een beetje wegdommelen. Maar ook de hobbysporter kan zich hier uitleven op de beachvolley-velden.
www.tourismus-brilon-olsberg.de

Möhnesee, Möhnesee

Het strandbad Uferlos belooft een 'Zuidzee-vakantie' bij de Möhnesee. Hier kunnen bezoekers een ontspannen dag doorbrengen aan de 'Westfaalse zee'; zo wordt het stuwmeer in het Sauerland namelijk ook genoemd. Naast het strandbad zijn er nog twee vrije zwemplekken bij het meer. Bovendien is het meer een paradijs voor watersporters: Hier kan van de lente tot in de herfst worden gezeild, gesurfd, gehengeld en gedoken.
www.moehnesee.de

Bigge- und Listersee, Olpe

De Biggesee is een water zonder concurrentie: Op het water van het grootste stuwmeer van Westfalen kunnen bezoekers een tochtje maken met de grootste stoomboten van het Sauerland, de MS Westfalen en de MS Bigge. Ook onder het wateroppervlak kan het grote meer worden ontdekt: De duikschool Biggesee biedt cursussen aan voor beginners en gevoderden. Zowel bij de Biggesee alsook bij een zijtak, de Listersee, bevinden zich talrijke zwemplekken en strandbaden, waar je tijdens een hete dag een sprong in het koele water kunt wagen.
www.biggesee-listersee.com

Hennesee, Meschede

Fietsen, wandelen of zwemmen - bij de Hennesee kunnen bezoekers sportief of juist gemoedelijk recreëren. Drie zwembaaien bieden veel plaats voor een zonnebad of een afkoeling tijdens warme dagen. Het meer ligt op slechts 2 kilometer afstand van Meschede - te voet kom je via de hemelstrap of de HenneBoulevard direct terecht bij de voetgangerspassage met kleine cafés en winkeltjes.
www.sauerland.com/hennesee

Sorpesee, Sundern

Wie het liever droog houdt, kan ook met een kano of waterfiets op de Sorpesee dobberen. Maar ook te voet of op de fiets kan er het een en ander worden ontdekt in de regio. Wie liever een beetje wil luieren, kan zich ontspannen langs de oevers of tijdens een tochtje met het schip genieten van het uitzicht. En als het dan erg warm is, kun je altijd nog een duik nemen in het koele water.
www.sauerland-seen.de/Sorpesee

Buitenzwembad Müsen, © Naturfreibad Müsen

Zwem­men in Sie­gen-Witt­gen­stein


Af­koe­len in berg­wa­ter

Müsen buitenzwembad

In het grootste natuurlijke openluchtzwembad van Zuid-Westfalen kunnen bezoekers afkoelen in zuiver bergwater en vinden ze bovendien alles wat een openluchtzwembadhart begeert: een zwemeiland, een waterglijbaan, een duikgedeelte en een zandstrand. En men zegt dat de kiosk de beste frieten van het Siegerland serveert. Klinkt als een perfecte dag aan het meer.
www.freibad-muesen.de