Carnaval in Düsseldorf , © Düsseldorf Tourismus GmbH/ Jörg Letz

Car­na­val


Kus­jes, snoep­jes, strop­das­sen

In NRW is elke nar welkom, want de deelstaat is beroemd om zijn carnaval en tijdens het vijfde seizoen is er overal van alles te beleven. Om het overzicht niet te verliezen, volgt hier een selectie van de Rijnlandse klassiekers. In Bonn geeft men met de Weiberfastnacht het startschot voor het straatcarnaval, Keulen is met zijn 200 jaar aan carnavalsgebruiken een van de traditionele bolwerken van het narrenrijk, en in Düsseldorf en Aken trekken op bepaalde dagen veel families in kostuum door de straten. Zet dus je kartonnen neus op en stap in het gewoel. Want het beste aan carnaval is dat het zo makkelijk is om ervan te genieten. Je weet niets van de gebruiken en kent geen enkel liedje? Maakt niet uit, je kunt gewoon meezwaaien, lachen, dansen, je verwonderen en je vermaken.

Carnaval in Keulen, © Dieter Jacobi /Köln Tourismus

Keu­len: De gro­te car­na­vals­klas­sie­ker


Als 200 jaar de nar­ren­hoofd­stad

Het Keulense carnaval is een van de grootste en bekendste carnavalsfeesten ter wereld. De “Fastelovend" of "Fasteleer", zoals het in Keulens dialect heet, is bijna net zo oud als de geschiedenis van de stad zelf. Het Keulense carnaval is echter pas 200 jaar zo georganiseerd als nu. Het hoogtepunt van het carnaval is de Rozemaandagstoet op 3 maart 2025.
www.cologne-tourism.com | www.blog.koelntourismus.de

Groep in confettikostuum tijdens het Düsseldorfse carnaval, © Düsseldorf Tourismus /U.Otte

Düs­sel­dorf: Vie­ren met de “Hop­pe­ditz”


In kos­tuum op de Kö

In Düsseldorf zijn de narren vanaf het ontwaken van de Hoppeditz op 11 november tot Aswoensdag op 5 maart 2025. Voordat het carnaval in de deelstaathoofdstad met de Rozemaandagstoet op 3 maart 2025 zijn hoogtepunt bereikt, biedt het gezinsvriendelijke Kö-Treiben op 2 maart gelegenheid om uitbundig feest te vieren. Enkele honderdduizenden mensen zullen vanaf 11.11 uur op de boulevard samenkomen, uiteraard in kostuum. De meeste van hen zorgen voor hun eigen muziek en eten, en het is niet ongewoon dat ze versierde karretjes meebrengen. 
www.duesseldorf-tourismus.dewww.comitee-duesseldorfer-carneval.de

 

Groep op de Vette Maandag parade in Bonn, © Michael Sonndermann / Bundesstadt Bonn

Bonn: “Bützche” van de was­prin­ses


Stad­huis­be­stor­ming is de start van het straat­car­na­val

De aftrap voor de eigenlijke gekke dagen is de Weiberfastnacht: dan hebben de mannen in alle carnavalsbolwerken niets te lachen – en niets te zeggen. Zij verliezen macht en delen van hun stropdas en krijgen daar in het beste geval een "Bützje" (kusje) voor terug. Deze traditie vindt haar oorsprong in Bonn: in 1824 bundelden de wasvrouwen van Bonn-Beuel de krachten om deel te nemen aan het tot dan toe uitsluitend door mannen georganiseerde carnaval. Ook nu nog is de bestorming van het stadhuis door de wasprinses niet alleen het startsein voor het straatcarnaval, maar een van de belangrijkste attracties in Bonn.
www.karneval-in-bonn.de

Karneval in Aachen, © aachen tourist service e.v., A. Steindl

Akens spe­ci­a­li­teit: kin­der­car­na­val


Fan­tas­ti­sche kos­tuums bij jong en oud

Het kindercarnaval schrijft men in Aken met een hoofdletter en kent een lange traditie. De Akense kinderkostuumstoet vindt plaats op Tulpenzondag en beleefde zijn première al voor de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 120 verschillende groepen trekken door Aken elk jaar, waaronder veel scholen en kleuterscholen. Voor jong en oud is de Rozemaandagstoet het hoogtepunt van het jaar waar iedereen naar uitkijkt. De stoet is ongeveer vijf kilometer lang en zo‘n 170 groepen presenteren zich met ongewone kostuums en fantasierijk ontworpen praalwagens.
www.oche-alaaf.com

  • Vastenavondoptocht in Aken, © www.medien.aachen.de - Andreas Herrmann
    Muziekkorps op carnavalsoptocht in Keulen
, © Dieter Jacobi /Köln Tourismus
    Vette maandag in Düsseldorf, © DMT
  • Hond in kostuum tijdens het Keulse carnaval, © Dieter Jacobi /Köln Tourismus
    Funkemariechen op het Keulse carnaval, © Dieter Jacobi /Köln Tourismus
    Düsseldorfs carnaval: koppel in barokkostuum, © Düsseldorf Tourismus /Jörg Letz

Car­na­val voor be­gin­ners

Wat je moet we­ten rond­om de dol­dwa­ze da­gen in het Rhein­land.

lees meer