Wuppertaler Schwebebahn, © Büro Kreis Siegen-Wittgenstein

De Ber­gi­sche Drie


Wup­per­tal, Rem­scheid en So­lin­gen

Een ritje met de zweeftrein, dan naar het Deutsche Werkzeugmuseum en tenslotte ontspannen in het Müngstener Brückenpark - zo kan een excursie bij de Bergische drie eruit zien. De drie dicht bij elkaar liggende, grote steden in het Noorden van het Bergisches Land vallen samen onder de naam “Bergische drie”. Iedere op zich heeft echter bijzondere bezienswaardigheden, die een bezoek de moeite waard maken. Samen worden alle drie de steden met hun schilderachtige positie in het landschap van het middelgebergte evenals hun industriële geschiedenis, diens erfenis nog altijd in scène gezet.

Trap Wuppertal, © Tourismus NRW e.V.

Wup­per­tal


Zweef­trein en dans­the­a­ter

De bij de toeristen meest bekende attractie van Wuppertal is vast en zeker de zweeftrein, die geldt als wereldberoemde bezienswaardigheid van de stad en sinds 1997 onder de monumentenzorg valt. In 1901 werd hij als “eenbaans zweeftrein” gebouwd. Tegenwoordig is het een toeristenattractie en belangrijk verkeersmiddel in één. Op een hoogte van acht tot twaalf meter zweven de passagiers over de rivier of het land van station tot station en komen zo comfortabel van het noordoosten naar het zuidwesten van de stad.

De grootste stad in de Bergische driehoek staat echter ook bekend om zijn aanbod aan musea. Het Von der Heydt-museum omvat een belangrijke verzameling kunst met stukken uit de 16de eeuw tot en met het heden. Het historische centrum daarentegen is toegewijd aan de vroege industriële geschiedenis van de regio. Tot het gebouwencomplex van het museum behoort ook het Engels-huis, waarin de ondernemer, filosoof en historicus Friedrich Engels heeft gewoond.

In de dansscène staat Wuppertal bekend als locatie van het internationaal gerenommeerde danstheater Pina Bausch. De in 2009 overleden danseres en choreografe geldt als één van de belangrijkste kunstenaressen op het gebied van Performing Arts, die de dans revolutioneerde en het genre van het danstheater schiep.

Wuppertal is ook de reis waard voor excursies in de natuur. Wuppertal bestaat voor meer dan één derde uit groen en is zodoende de groenste grote stad van Duitsland. De dierentuin van Wuppertal bevindt zich op een uitgestrekt parklandschap. Hier vindt men ongeveer 5.000 dieren en rond 500 soorten. Ook het Skulpturenpark Waldfrieden is een reisje in het groen waard. Hier ziet de wandelaar moderne sculpturen van kunstenaars uit het heden.

Duitse Röntgen museum, Remscheid, © Tourismus NRW e.V.

Rem­scheid


De “Me­ren­stad op de berg”

Remscheid is duidelijk kleiner dan Wuppertal en is de kleinste van de drie steden in de Bergische driehoek. De bijnaam “Merenstad op de berg” klinkt in eerste instantie een beetje merkwaardig. Maar de uitleg is eenvoudig: Remscheid is de hoogst gelegen stad van de Bergische drie en kenmerkte zich vroeger door de levendige handel met overzeese landen. Remscheid had toentertijd een uitstekende reputatie als locatie voor gereedschapsontwikkeling en -fabricage, machinebouw en staalvorming. Reeds in de middeleeuwen schiepen de schatten uit de Bergische natuur - hout, ijzererts en waterkracht - de basis voor een voorbeeldige industriële ontwikkeling. Niet voor niets staat in Remscheid het Deutsche Werkzeugmuseum.

Maar niet alleen op industrieel, maar ook op medisch gebied speelt Remscheid een belangrijke rol: Het geboortehuis van Wilhelm Conrad Röntgen, de uitvinder van de röntgenstralen, ligt in de wijk Lennep, niet ver van het Duitse Röntgen museum, dat een omvangrijke blik in de geschiedenis van deze belangrijke medische ontdekking geeft.

Schloss Burg, Solingen , © Tourismus NRW e.V.

So­lin­gen


De “Mes­sen­stad”

Deze stad heeft pit. Want Solingen heeft internationale roem vergaard als “Messenstad”. Tot op heden is het het centrum van de Duitse snijwaren- en bestekindustrie en de afkomstindicatie “Solingen” geldt internationaal als kwaliteitskenmerk voor allerlei messen. Daarom is het alleen maar juist, dat in deze stad ook het Duitse messenmuseum te vinden is. De omvangrijke verzameling toont bestek, blanke wapens en snij-apparatuur van diverse tijdperken en culturen.

Ook door een bezoekje aan Schloss Burg kunnen bezoekers een reis door de tijd maken. De grootste gereconstrueerde burcht in Noordrijn-Westfalen is afkomstig uit de 12de eeuw en wat ooit het machtscentrum van Graaf von Berg, die zijn naam heeft verleend aan het “Bergische Land”. Een nieuwer, echter eveneens mooi geschiedenisrijk bouwwerk in Solingen is de Müngstener Brücke, die de steden Solingen en Remscheid met elkaar verbindt. Nog vandaag de dag is dit de hoogste spoorbrug in Duitsland en bovendien één van de mooisten in zijn soort. Aan de voet ervan ligt het Brückenpark Müngsten, waar de bezoekers kunnen spelen, picknicken maar ook wandelen.

Wie tussendoor even een pauze wil inlassen, moet echt eens genieten van de Bergische koffietafel, die in vele café's en restaurants in de regio wordt geserveerd. Maar let op: Men moet wel honger meebrengen, want de Bergische specialiteit is veel meer dan alleen een kopje koffie drinken.

  • Machinekamer in de smederij Hendrichs drop, Solingen, © Tourismus NRW e.V.
    Wipperkotten Solingen, © Tourismus NRW e.V.
    Müngsten brug, © Tourismus NRW e.V.
  • Balkhauser Kotten , © Tourismus NRW e.V.
    Müngsten brug, © Tourismus NRW e.V.
    Wuppertal Beyenburg, © Tourismus NRW e.V.

Meer in­for­ma­tie

Nu ontdekken!

Wan­de­len, fiet­sen & wel­l­ness

Ont­dek­kin­gen in de re­gio De Ber­gi­sche Drie

Bergischer Weg, © Das Bergische gGmbH

Ber­gi­scher Weg

lees meer
Der Oelchenshammer, der zum LVR-Industriemuseum Kraftwerk Ermen & Engels gehört, ist die letzte wasserbetriebene Schmiede im Oberbergischen Land., © LVR Industriemuseum

In­du­stri­ë­le cul­tuur in het Rhein­land op de fiets

lees meer
Drei Täler Tour - Wilder Wanderweg, © BSW, Kristine Löw

Drei-Täler-tocht

lees meer
Die flachen Wege auf alten Bahntrassen machen die Balkantrasse zu einer gemütlichen Radstrecke, © Volker Barthel

Bal­kan­tras­se

lees meer
Aggertalsperre im Bergischen, © Maren Pussak Das Bergische

Ber­gi­sche Pa­no­ra­ma-fiets­rou­te

lees meer

Cul­tuur, win­ke­len & eve­ne­men­ten

Ont­dek­kin­gen in de re­gio De Ber­gi­sche Drie

Messer ist nicht gleich Messer, das weiß in Solingen jeder, © Tourismus NRW e.V.

Deut­s­ches Klin­gen­mu­se­um So­lin­gen

lees meer
Die Kulisse des Bergischen Landes ist atemberaubend. Vom Stadtteil Oberburg haben Gäste den besten Blick über das Umland, © Johannes Höhn

Kas­teel Burg in So­lin­gen

lees meer
Fast alle Maschinen, Fallhämmer und Pressen stammen noch aus den Gründungsjahren, © LVR-Industriemuseum

Ge­sen­k­schmie­de Hen­d­richs

lees meer