Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len, een ech­te schat


Al 2000 jaar ver­fris­send le­ven­dig

Een ding is zeker: Keulen laat niemand onberoerd! De metropool aan de Rijn brengt mensen, mode, tentoonstellingen en architectuur samen die elders misschien als onverenigbaar zouden gelden. De misschien wel oudste grootstad van Duitsland – rond 50 na Christus verheven de Romeinen Colonia tot stad – staat altijd open voor iets nieuws. Wij tonen waar in Keulen luid en stil, oud en nieuw, licht en donker elkaar ontmoeten.

Dom van Keulen, "Richter-Fenster", © Köln Tourismus, Axel Schulten

Mid­del­punt van de stad


De Dom en zijn schat­ten

Wie met de trein aankomt en voor het eerst uit het stationsgebouw stapt, moet even blijven staan en zijn verbazing laten spreken. Niemand kan zijn blik afwenden van de machtige Keulense Dom. Binnen in de gotische kerk straalt naast het gouden relikwieschrijn van de heilige drie koningen, vooral een door Gerhard Richter gemaakt gebrandschilderd raam: het met ontelbare pixelachtige kleurvierkantjes vormgegeven raam is vooral bij zonneschijn een indrukwekkende blikvanger. Buiten voor de Dom lokt de wandelzone met de winkelstraten Schildergasse en Hohe Straße met de wereldse impulsen van grote merken en modewinkels.

Südstadt Köln, © Joris Felix

Keu­len en zijn Vee­del


Open­lucht­kunst en car­na­val

Dom en binnenstad vormen het centrum van de stad, maar het DNA van  de stad wordt bepaald door de vele verschillende stadswijken, in het Keulense dialekt “Veedel” genoemd. Zo is er o.m. het Belgische kwartier waarin designwinkels worden afgewisseld met trendy cafés en bars, meestal ondergebracht in chique historische gebouwen. Kleding, schoenen of accessoires, wie op zoek is naar een opvallend lievelingsstuk, vindt het hier beslist. Of de Südstadt waar niet alleen rond carnaval de Keulense tradities leven. Typisch is hier bijvoorbeeld de gewoonte waarbij iedereen buiten in de straat rond het Chlodwigplein zit en men niet enkel in de zomer in de frisse lucht van koffie en Kölsch geniet. Aan de rand van de Südstadt bevindt zich de Rheinauhaven, de jongste en modernste, maar ook een van de meest exclusieve wijken van de stad. Met zijn architectonische blikvangers, drie 60 meter hoge glazen kraanhuizen die door hun vorm aan havenkranen herinneren, heeft het voormalige havenkwartier zich tot een nieuw aantrekkingspunt ontwikkeld, vooral voor fotofans. Met leuke fotospots verwent ook Ehrenfeld zijn bezoekers: reuzengrote murals en graffiti behoren hier evenzeer tot het straatbeeld als met bonte slierten versierde stoeten. Ook het oude centrum met diens historische gebouwen en traditionele brouwhuizen is een bezoek waard.

Columba Museum met uitzicht op de kathedraal in Keulen, © Johannes Höhn

Mu­sea met gro­te band­breed­te


Kunst, sport en cho­co­la­de

Kunst is er in Keulen uiteraard niet alleen op straat: werken van oude meesters, hedendaagse kunst of sportieve topprestaties: in Keulen vind je musea over de meest uiteenlopende thema’s. Terwijl het Wallrafff-Richartz-museum en het Museum Ludwig vooral kunstliefhebbers aantrekken, bieden het Deutsche Sport & Olympia Museum en het Chocolademuseum sportieve kersen en zoete lekkernijen. Een bijzondere cultuurplek is het “Kolumba”, het kunstmuseum van het aartsbisdom Keulen dat zich als “Museum van de Bezinning” beschouwt. Midden in de stad zorgt het voor momenten van stilte, bijv. op het binnenplein dat zich bevindt op de plaats van een verloren gegaan middeleeuws kerkhof. Ook het gebouw zelf verenigt oud en nieuw: zo is de ruïne van een in de Tweede Wereldoorlog vernielde kerk in het gebouw geïntegreerd.

Boothuis Alte Liebe langs het Keulenpad in Keulen, © Johannes Höhn

Ont­span­nen op zijn Keu­lens


Ge­zel­li­ge plek­jes aan de Rijn

Wie na zoveel cultuur naar een beetje ontspannen in de verse lucht snakt, heeft een overvloed aan keuze: over de hele stad verspreid zijn er parken en tuinen als grote en kleine rustzones. De groene gordel alleen, ontstaan op de plaats van de voormalige vestingen, omvat grote parken voor sport, spel, picknicks of barbecues.

Heel verfrissend is een pauze aan of op de Rijn. Zandstranden en boothuizen die zich in zwemmende biertuinen hebben omgevormd, bieden bezoekers het vakantiegevoel aan het water. Dat geldt ook aan de andere Rijnoever: de Rijnboulevard Deutz die recht tegenover de Dom ligt, is vooral ’s avonds een mooie plek die een heerlijke blik op het panorama van de oude stad, de Dom en de ondergaande zon biedt. De grote openluchttrap bereikt men best te voet via de Hohenzollernbrug, voorbij de ontelbare liefdessloten die paartjes daar hebben opgehangen.

  • Stadskern Keulen, © Sanny Zoekt Geluk
    Binnenplaats van het Kolumba Museum, © Johannes Höhn
    Street Art Köln, © Johannes Höhn, artiest Mista Sed (Augsburg, DEU), Wuffelpuffelz, 2016
  • Regen van confetti tijdens carnaval in Keulen, © J. Rieger, Festkomitee Kölner Karneval
    Zonsondergang in het Bergisches Land met uitzicht op Keulen, © Johannes Höhn
    Uitzicht op de Rijn bij Keulen, © Johannes Höhn

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Johannisberg Bielefeld, © @jens.flachmann

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Huisgevels Frankenberg, © Johannes Höhn

Aken

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Bonn Panorama, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Bonn

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer