©
Rheinpanorama von Köln, © Udo Haake / KölnTourismus GmbH

Domstad Keulen


Een wandeling aan de oevers van de rivier, een bezoekje aan het museum en 's avonds naar het Brauhaus:

Domstad, kunststad, Rijnmetropool: De stad met het grootste aantal inwoners in Noordrijn-Westfalen weet te overtuigen met een cultureel aanbod en de idyllische ligging aan de Rijn.

"Das Herz von der Welt, ja das ist Köln" (Het hart van de wereld, ja dat is Keulen) – een beroemd carnavalslied maakt de vrolijke levenswijze en het centrale karakter van de domstad langs de Rijn, die jaarlijks wordt bezocht door miljoenen mensen van over de hele wereld, tot onderwerp. Keulen is tegenwoordig binnen Noordrijn-Westfalen de stad met de grootste bevolkingsdichtheid en de op vier na grootste stad van Duitsland en kan terug kijken op een geschiedenisrijk verleden. Meer dan 2000 jaar geleden was Keulen reeds als Romeinse stad Colonia Claudia Ara Agrippinensium bekend en zeer goed ontwikkeld. Ook vandaag de dag kunnen geïnteresseerden in de geschiedenis zich de stad nog in de voetstappen van de Romeinen bekijken: De Römerkanal-Wanderweg loopt langs de oude Romeinse waterleidingen en voorbij aan relicten van antieke bouwwerken van Nettersheim tot aan Keulen.

Eenmaal aangekomen in Keulen, weet de stad zijn bezoekers te overtuigen met het gevarieerde culturele aanbod. En daarmee is niet alleen de carnaval bedoeld, die natuurlijk voor een groot deel bijdraagt aan de culturele natuurlijkheid van Keulen. Tussen Weiberfastnacht en Aswoensdag is de Rijnstad altijd in handen van de feestvierders en een bezoekje aan een van de grote carnavalsoptochten is zeker de moeite waard. En ook buiten het “vijfde seizoen” kan men cultuur ontdekken in Keulen. Een groot aantal musea en galerijen zorgen ervoor, dat Keulen ook als kunstmetropool bekend is op internationaal vlak. Of het nu gaat om volkenkunde in het Rautenstrauch-Joest Museum, christelijke kunst in het Kolumba, geschiedenis beleven in het Romeins-Germaans museum of de reis van de chocolade volgt in het als bezoekermagneet bekende Schokoladenmuseum: Het Keulse museumlandschap heeft het passende aanbod voor iedere bezoeker. Ook moderne kunst mag hier natuurlijk niet missen – het Museum Ludwig is een internationaal vermaard museum. Eveneens van groot belang op het gebied van de hedendaagse kunst is de kunstbeurs ART Cologne, die ieder jaar weer opnieuw duizenden kunstexperts en -geïnteresseerden maar ook kunstenaars en galeristen naar het Rheinland haalt. Verdere culturele jaarlijkse evenementen in Keulen zijn het literatuurfestival Lit.Cologne en de Kölner Lichter.

Brauhaus, dom en Kölnisch Wasser

De brouwerijen en Brauhäuser in de domstad behoren natuurlijk ook tot de Keulse cultuur. Een passende afsluiting van iedere stadsrondrit is een uitstapje naar één van de vele Brauhäuser, waar natuurlijk bij voorkeur het lichte, bovengistend Kölsch wordt getapt. Een curiositeit verbindt de Brauhäuser met het herkenningsteken van de stad: Net zoals in de Keulse dom bevinden zich ook in sommige Brauhäuser biechtstoelen, van waaruit de kastelein vroeger zijn etablissement in de gaten hield en waar hij zich aan het einde van iedere werkdag de afrekening liet brengen door zijn personeel. De biechtstoelen in de Keulse dom worden daarentegen nog altijd voor religieuze doeleinden gebruikt. De kerk in gotische bouwstijl, die behoort tot het Unesco-werelderfgoed, is meer dan ieder ander bouwwerk een symbool voor de stad Keulen en trekt jaarlijks meer dan zes miljoen bedevaartgangers en toeristen.

Bijna net zo bekend als de beroemde dom is ook een heel speciaal geurtje, dat heel eenvoudig “Kölnisch Wasser” wordt genoemd. Reeds in 1709 creëerde de parfumeur Johann Maria Farina een geurtje, dat hij niet lang daarna ter ere van zijn gekozen woonplaats “Eau de Cologne” noemde. Tot op de dag van vandaag wordt het geurtje gemaakt uit een combinatie van essences van citroen, sinaasappel, bergamot, mandarijn, limoen, ceder en pompelmoes; in onveranderde samenstelling. In het stamhuis van het door de familie geleidde bedrijf Farina in het oude centrum van Keulen bevindt zich het Duftmuseum, waar de bezoekers een kijkje achter de schermen en de geschiedenis van het Eau de Cologne kan nemen. In de Keulse Glockengasse met het huisnummer 4711 werd ongeveer 100 jaar later nog een productie van het Kölnisch Wasser opgezet. De naam 4711 is afkomstig uit het jaar 1794, als op verordening van de binnenrukkende Fransen de huizen van een nummer werden voorzien, zodat het leger zich beter kon oriënteren. Daaraan herinnert vandaag de dag het carillon nog met de melodie van de Marseillaise. In het 4711-huis hebben de bezoekers de mogelijkheid, een kijkje te nemen in de wereld van de geuren, bijvoorbeeld tijdens een geurcursus, waarbij onder vakkundige leiding een individueel Kölnisch Wasser wordt gecreëerd.

De vele winkels in de bekende winkelstraten van Keulen bieden natuurlijk meer dan het Kölnisch Wasser. De winkelstraten Schildergasse en Hohe Straße zijn niet voor niets de drukst bezochte winkelstraten in Duitsland: Hier vindt het winkelend publiek alles, wat het hart sneller doet kloppen. Ontspannen winkelatmosfeer bijna zonder het tumult wat men normaal in een grote stad heeft, biedt daarentegen de Belgische wijk, waar designer-winkels in mooie oude gebouwen worden afgewisseld door trendy cafés en bars.

Ontspanning langs de Rijn en in de natuur

Afgelegen van de winkelgebieden nodigen de groene oases in Keulen uit, een beetje te ontspannen. Ongeveer 40 vierkante kilometer van de stad is groen en ettelijke parken en tuinen zorgen voor rustzones in de Rijnmetropool. De groengordel, die in de jaren 20 van de vorige eeuw op het terrein van de voormalige vestigingen is ontstaan, biedt grote parkvlaktes voor sport, spel, picknick of barbecue-avonden met familie en vrienden. Het Rheinpark ontstond ter gelegenheid van de Bundesgartenschau van 1957 en werd in 2007 uitgeroepen tot “Mooiste park van Duitsland”. Direct gelegen langs de Rijn, kunnen de wandelaars hier de voorbij varende schepen bekijken. Het vrijetijds-eiland Groov in Keulse wijk Porz-Zündorf is ook een uitstapje richting het water waard. Wandelaars kunnen hier rondom de binnenwateren en de oude bomen flaneren. Een uitstapje 's avonds naar de Rijn kan men het beste in het zuiden van Keulen maken: Hier veranderen enkele botenhuizen in drijvende open air cafés en bieden de bezoekers een verfrissend Kölsch in een rustgevende omgeving in plaats van een turbulente café-atmosfeer in de binnenstad. Een ander Rijn-highlight is de eerste kabelbaan van Europa, die over de Rijn hangt en fantastische uitzichten vanuit het vogelperspectief biedt.

De Rijn nodigt met zijn mooie oevers natuurlijk ook tot tal van andere activiteiten uit. Te voet, met de fiets of ook op skeelers kan men de Rijnpromenade mooi verkennen. Zandstranden, open air cafés en excursietentjes langs het water nodigen uit, heerlijk te ontspannen. En één keer per jaar worden de oevers van de Rijn bijzonder feestelijk verlicht tijdens de Kölner Lichter. Dan zet zich in de zomer een uit 50 verlichtte schepen bestaand konvooi in beweging. Wordt vuurwerk afgestoken en aan land brandt bengaals vuur. Aan de oevers wachten de bezoekers met honderdduizenden sterretjes in de handen op het muzieksynchrone hoofd-vuurwerk boven de Rijn.

Wie ook de natuur rondom Keulen wil ontdekken, kan het beste op de fiets stappen: De Drei-Flüsse-Tour en de Rheinradweg lopen door de Rijnmetropool en brengen u via idyllische wegen langs de grote rivier. Dierenliefhebbers kunnen bovendien een uitstapje maken naar de Kölner Zoo (Keulse dierentuin). De op drie na oudste dierentuin van Duitsland weet de bezoekers vooral met zijn olifantenpark te betoveren.

www.cologne-tourism.com

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rheinpanorama von Köln, © Udo Haake / KölnTourismus GmbH
Unesco-Welterbe Kölner Dom, © KölnTourismus GmbH / Andreas Möltgen
Aussicht auf den Elisabeth-Treskow-Platz, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Die Hohenzollernbrücke am Abend, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
An der Kölner Hohenzollernbrücke hängen tausende Liebesschlösser, © Dieter Jacobi / KölnTourismus GmbH
City beach Keulen, © KölnTourismus GmbH
Ansicht auf das Einkaufszentrum, © KölnTourismus GmbH / Andreas Möltgen
Kolumba Museum Köln, © Kolumba Köln, Helene-Binet

Meer informatie


Nu ontdekken!

Reisarrangementen Keulen

Sluiten

Bezienswaardigheden Keulen

Sluiten
Das Museum Ludwig bei Nacht von Außen, © Rheinisches Bildarchiv Köln

Museum Ludwig in Keulen

Kunst van Picasso tot en met pop-art

Het Keulse museum heeft zich toegewijd tot de moderne kunst. Vooral de pop-art-verzameling is uitstekend.

lees meer
Schokoladenbrunnen, © Schokoladenmuseum Köln

Chocolademuseum Keulen

Een zoete verleiding in de Domstad langs de Rijn

In het Keulse Chocolademuseum kan de geschiedenis van de zoete zonde worden ontdekt en lekkere chocolade-heerlijkheden worden geproefd.

lees meer
Ansicht auf das Kolumba Museum in Köln, © Kolumba Köln, Helene-Binet

Kolumba Museum in Keulen

Katholiek kunstmuseum in een architectonisch meesterwerk

Kerk, museum, architectonisch hoogstandje: Het Kolumba Kunstmuseum van het aartsbisdom Keulen is geen gewoon gebouw, maar een weldoordacht gebouw met een geschiedenis.

lees meer
Hohenzollernbrücke mit Dom, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

Dom van Keulen

De meest favoriete bezienswaardigheid in Duitsland

De Dom is niet alleen het al van verre zichtbare herkenningsteken van Keulen, maar ook de meest favoriete bezienswaardigheid van Duitsland. Een highlight vormt een tocht over zijn daken.

lees meer
Fahrt auf der Black Mamba, © Kape Schmidt

Phantasialand Brühl

Neem een duik in de phantastische attractiepark-themawerelden

Uniek voor Phantasialand: Afrika, China, Mexico en Berlijn ontmoeten Mystery en Fantasy! Zes thema-werelden bieden een avontuurlijke reis met achtbanen, wildwaterbanen & co.

lees meer

Fiets- en Wandelroutes Keulen

Sluiten
Der Oelchenshammer, der zum LVR-Industriemuseum Kraftwerk Ermen & Engels gehört, ist die letzte wasserbetriebene Schmiede im Oberbergischen Land., © LVR Industriemuseum

Industriële cultuur in het Rheinland op de fiets

Fietsroute verbindt LVR-industriemusea

Op de Radweg der Industriemuseen (fietsroute van de industriële musea) kun je je eigen papier maken, afdalen in een turbinekelder en het toelatingsexamen afleggen om leerling in de ijzer- en staalindustrie te worden.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
Die Drei-Flüsse-Tour bietet herrliche Ausblicke ins Ahrtal, © Archiv Ahr Rhein Eifel Tourismus & Service GmbH

Drei-Flüsse-Tour

Fietsroute met hetzelfde begin- en eindpunt langs Rijn, Ahr en Erft

Deze fietsroute met hetzelfde begin- en eindpunt verbindt niet alleen de rivieren Rijn, Ahr en Erft, maar ook grote steden met historische dorpskernen en Romeinse nederzettingen met burchten uit de tijden van de ridders.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer

Keulen & Münster

Sanny zoekt Geluk