©
Rheinpanorama von Köln, © Udo Haake / KölnTourismus GmbH

Dom­stad Keu­len


Een wan­de­ling aan de oe­vers van de ri­vier, een be­zoek­je aan het mu­se­um en 's avonds naar het Brau­haus:

Dom­stad, kunst­stad, Rijn­me­tro­pool: De stad met het groot­ste aan­tal in­wo­ners in Noor­drijn-West­fa­len weet te over­tui­gen met een cul­tu­reel aan­bod en de idyl­li­sche lig­ging aan de Rijn.

"Das Herz von der Welt, ja das ist Köln" (Het hart van de wereld, ja dat is Keulen) – een beroemd carnavalslied maakt de vrolijke levenswijze en het centrale karakter van de domstad langs de Rijn, die jaarlijks wordt bezocht door miljoenen mensen van over de hele wereld, tot onderwerp. Keulen is tegenwoordig binnen Noordrijn-Westfalen de stad met de grootste bevolkingsdichtheid en de op vier na grootste stad van Duitsland en kan terug kijken op een geschiedenisrijk verleden. Meer dan 2000 jaar geleden was Keulen reeds als Romeinse stad Colonia Claudia Ara Agrippinensium bekend en zeer goed ontwikkeld. Ook vandaag de dag kunnen geïnteresseerden in de geschiedenis zich de stad nog in de voetstappen van de Romeinen bekijken: De Römerkanal-Wanderweg loopt langs de oude Romeinse waterleidingen en voorbij aan relicten van antieke bouwwerken van Nettersheim tot aan Keulen.

Eenmaal aangekomen in Keulen, weet de stad zijn bezoekers te overtuigen met het gevarieerde culturele aanbod. En daarmee is niet alleen de carnaval bedoeld, die natuurlijk voor een groot deel bijdraagt aan de culturele natuurlijkheid van Keulen. Tussen Weiberfastnacht en Aswoensdag is de Rijnstad altijd in handen van de feestvierders en een bezoekje aan een van de grote carnavalsoptochten is zeker de moeite waard. En ook buiten het “vijfde seizoen” kan men cultuur ontdekken in Keulen. Een groot aantal musea en galerijen zorgen ervoor, dat Keulen ook als kunstmetropool bekend is op internationaal vlak. Of het nu gaat om volkenkunde in het Rautenstrauch-Joest Museum, christelijke kunst in het Kolumba, geschiedenis beleven in het Romeins-Germaans museum of de reis van de chocolade volgt in het als bezoekermagneet bekende Schokoladenmuseum: Het Keulse museumlandschap heeft het passende aanbod voor iedere bezoeker. Ook moderne kunst mag hier natuurlijk niet missen – het Museum Ludwig is een internationaal vermaard museum. Eveneens van groot belang op het gebied van de hedendaagse kunst is de kunstbeurs ART Cologne, die ieder jaar weer opnieuw duizenden kunstexperts en -geïnteresseerden maar ook kunstenaars en galeristen naar het Rheinland haalt. Verdere culturele jaarlijkse evenementen in Keulen zijn het literatuurfestival Lit.Cologne en de Kölner Lichter.

Brauhaus, dom en Kölnisch Wasser

De brouwerijen en Brauhäuser in de domstad behoren natuurlijk ook tot de Keulse cultuur. Een passende afsluiting van iedere stadsrondrit is een uitstapje naar één van de vele Brauhäuser, waar natuurlijk bij voorkeur het lichte, bovengistend Kölsch wordt getapt. Een curiositeit verbindt de Brauhäuser met het herkenningsteken van de stad: Net zoals in de Keulse dom bevinden zich ook in sommige Brauhäuser biechtstoelen, van waaruit de kastelein vroeger zijn etablissement in de gaten hield en waar hij zich aan het einde van iedere werkdag de afrekening liet brengen door zijn personeel. De biechtstoelen in de Keulse dom worden daarentegen nog altijd voor religieuze doeleinden gebruikt. De kerk in gotische bouwstijl, die behoort tot het Unesco-werelderfgoed, is meer dan ieder ander bouwwerk een symbool voor de stad Keulen en trekt jaarlijks meer dan zes miljoen bedevaartgangers en toeristen.

Bijna net zo bekend als de beroemde dom is ook een heel speciaal geurtje, dat heel eenvoudig “Kölnisch Wasser” wordt genoemd. Reeds in 1709 creëerde de parfumeur Johann Maria Farina een geurtje, dat hij niet lang daarna ter ere van zijn gekozen woonplaats “Eau de Cologne” noemde. Tot op de dag van vandaag wordt het geurtje gemaakt uit een combinatie van essences van citroen, sinaasappel, bergamot, mandarijn, limoen, ceder en pompelmoes; in onveranderde samenstelling. In het stamhuis van het door de familie geleidde bedrijf Farina in het oude centrum van Keulen bevindt zich het Duftmuseum, waar de bezoekers een kijkje achter de schermen en de geschiedenis van het Eau de Cologne kan nemen. In de Keulse Glockengasse met het huisnummer 4711 werd ongeveer 100 jaar later nog een productie van het Kölnisch Wasser opgezet. De naam 4711 is afkomstig uit het jaar 1794, als op verordening van de binnenrukkende Fransen de huizen van een nummer werden voorzien, zodat het leger zich beter kon oriënteren. Daaraan herinnert vandaag de dag het carillon nog met de melodie van de Marseillaise. In het 4711-huis hebben de bezoekers de mogelijkheid, een kijkje te nemen in de wereld van de geuren, bijvoorbeeld tijdens een geurcursus, waarbij onder vakkundige leiding een individueel Kölnisch Wasser wordt gecreëerd.

De vele winkels in de bekende winkelstraten van Keulen bieden natuurlijk meer dan het Kölnisch Wasser. De winkelstraten Schildergasse en Hohe Straße zijn niet voor niets de drukst bezochte winkelstraten in Duitsland: Hier vindt het winkelend publiek alles, wat het hart sneller doet kloppen. Ontspannen winkelatmosfeer bijna zonder het tumult wat men normaal in een grote stad heeft, biedt daarentegen de Belgische wijk, waar designer-winkels in mooie oude gebouwen worden afgewisseld door trendy cafés en bars.

Ontspanning langs de Rijn en in de natuur

Afgelegen van de winkelgebieden nodigen de groene oases in Keulen uit, een beetje te ontspannen. Ongeveer 40 vierkante kilometer van de stad is groen en ettelijke parken en tuinen zorgen voor rustzones in de Rijnmetropool. De groengordel, die in de jaren 20 van de vorige eeuw op het terrein van de voormalige vestigingen is ontstaan, biedt grote parkvlaktes voor sport, spel, picknick of barbecue-avonden met familie en vrienden. Het Rheinpark ontstond ter gelegenheid van de Bundesgartenschau van 1957 en werd in 2007 uitgeroepen tot “Mooiste park van Duitsland”. Direct gelegen langs de Rijn, kunnen de wandelaars hier de voorbij varende schepen bekijken. Het vrijetijds-eiland Groov in Keulse wijk Porz-Zündorf is ook een uitstapje richting het water waard. Wandelaars kunnen hier rondom de binnenwateren en de oude bomen flaneren. Een uitstapje 's avonds naar de Rijn kan men het beste in het zuiden van Keulen maken: Hier veranderen enkele botenhuizen in drijvende open air cafés en bieden de bezoekers een verfrissend Kölsch in een rustgevende omgeving in plaats van een turbulente café-atmosfeer in de binnenstad. Een ander Rijn-highlight is de eerste kabelbaan van Europa, die over de Rijn hangt en fantastische uitzichten vanuit het vogelperspectief biedt.

De Rijn nodigt met zijn mooie oevers natuurlijk ook tot tal van andere activiteiten uit. Te voet, met de fiets of ook op skeelers kan men de Rijnpromenade mooi verkennen. Zandstranden, open air cafés en excursietentjes langs het water nodigen uit, heerlijk te ontspannen. En één keer per jaar worden de oevers van de Rijn bijzonder feestelijk verlicht tijdens de Kölner Lichter. Dan zet zich in de zomer een uit 50 verlichtte schepen bestaand konvooi in beweging. Wordt vuurwerk afgestoken en aan land brandt bengaals vuur. Aan de oevers wachten de bezoekers met honderdduizenden sterretjes in de handen op het muzieksynchrone hoofd-vuurwerk boven de Rijn.

Wie ook de natuur rondom Keulen wil ontdekken, kan het beste op de fiets stappen: De Drei-Flüsse-Tour en de Rheinradweg lopen door de Rijnmetropool en brengen u via idyllische wegen langs de grote rivier. Dierenliefhebbers kunnen bovendien een uitstapje maken naar de Kölner Zoo (Keulse dierentuin). De op drie na oudste dierentuin van Duitsland weet de bezoekers vooral met zijn olifantenpark te betoveren.

www.cologne-tourism.com

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rheinpanorama von Köln, © Udo Haake / KölnTourismus GmbH
Unesco-Welterbe Kölner Dom, © KölnTourismus GmbH / Andreas Möltgen
Aussicht auf den Elisabeth-Treskow-Platz, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Die Hohenzollernbrücke am Abend, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
An der Kölner Hohenzollernbrücke hängen tausende Liebesschlösser, © Dieter Jacobi / KölnTourismus GmbH
City beach Keulen, © KölnTourismus GmbH
Ansicht auf das Einkaufszentrum, © KölnTourismus GmbH / Andreas Möltgen
Kolumba Museum Köln, © Kolumba Köln, Helene-Binet

Meer informatie


Nu ontdekken!

Reis­ar­ran­ge­men­ten Keu­len

Sluiten

Be­ziens­waar­dig­he­den Keu­len

Sluiten
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Zeitstrahl mit wichtigen Ereignissen, © Deutsches Sport & Olympia Museum

Deut­s­ches Sport & Olym­pia Mu­se­um in Keu­len

Tijd­ge­tui­gen la­ten sport­fans dro­men van gro­te over­win­nin­gen

Be­lang­rij­ke ra­ces, on­ver­ge­te­lij­ke wed­strij­den en be­roem­de par­tij­en spe­len een heel gro­te rol in de vas­te ten­toon­stel­ling van het Deut­s­ches Sport & Olym­pia Mu­se­um. Het mu­se­um biedt een his­to­risch kijk­je van de oud­heid tot het he­den. Op een op­per­vlak van 2.000 vier­kan­te me­ter kun­nen gas­ten ge­nie­ten van bui­ten­ge­wo­ne mu­se­um­stuk­ken, va­ri­ë­rend van een bob­slee tot en met ba­se­ball-hand­schoen.

lees meer
Schokoladenbrunnen, © Schokoladenmuseum Köln

Cho­co­la­de­mu­se­um Keu­len

Een zoe­te ver­lei­ding in de Dom­stad langs de Rijn

In het Keul­se mu­se­um kun je niet al­leen de ge­schie­de­nis be­le­ven, maar ook lek­ker­nij­en van de po­pu­lai­re zoe­tig­heid pro­be­ren. Bij de drie me­ter ho­ge fon­tein stroomt voort­du­rend 200 ki­lo­gram cho­co­la­de waar­van mag wor­den ge­proefd. Bij de 'pra­li­ne­cur­sus­sen' kent de fan­ta­sie geen gren­zen.

lees meer
Fahrt auf der Black Mamba, © Kape Schmidt

Phan­ta­sia­land Brühl

Neem een duik in de phan­tas­ti­sche at­trac­tie­park-the­ma­we­rel­den

Uniek voor Phan­ta­sia­land: Afri­ka, Chi­na, Mexi­co en Ber­lijn ont­moe­ten Mys­tery en Fan­ta­sy! Zes the­ma-we­rel­den bie­den een avon­tuur­lij­ke reis met acht­ba­nen, wild­wa­ter­ba­nen & co.

lees meer
Rautenstrauch-Joest-Museum, Thementag Indien, Foyer Reisspeicher, © Guido Schiefer

Rau­ten­s­trauch-Joest-Mu­se­um in Keu­len

Ken­nis­ma­ken met vreem­de cul­tu­ren, voor­oor­de­len uit de weg rui­men

Het eni­ge mu­se­um in Noor­drijn-West­fa­len dat zich he­le­maal be­zig­houdt met de et­no­lo­gie, stelt de be­wo­ners van de aar­de met hun ge­woon­tes en ei­gen­aar­dig­he­den voor. Hier­door kun je je be­ter ver­plaat­sen in de an­de­re leef­we­rel­den. Tot de 65.000 ten­toon­stel­lings­ob­jec­ten be­hoort een gi­gan­ti­sche In­do­ne­si­sche rijst­op­slag af­kom­stig van het ei­land Su­la­we­si maar ook tal van kle­ding­stuk­ken, kunst- en cul­tuur­ob­jec­ten.

lees meer
Hohenzollernbrücke mit Dom, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.

Dom van Keu­len

De meest fa­vo­rie­te be­ziens­waar­dig­heid in Duits­land

De Dom is niet al­leen het al van ver­re zicht­ba­re her­ken­nings­te­ken van Keu­len, maar ook de meest fa­vo­rie­te be­ziens­waar­dig­heid van Duits­land. Een high­light vormt een tocht over zijn da­ken.

lees meer
Ansicht auf das Kolumba Museum in Köln, © Kolumba Köln, Helene-Binet

Ko­lum­ba Mu­se­um in Keu­len

Ka­tho­liek kunst­mu­se­um in een ar­chi­tec­to­nisch mees­ter­werk

Kerk, mu­se­um, ar­chi­tec­to­nisch hoog­stand­je: Het Ko­lum­ba Kunst­mu­se­um van het aarts­bis­dom Keu­len is geen ge­woon ge­bouw, maar een wel­door­dacht ge­bouw met een ge­schie­de­nis.

lees meer
Schloss Falkenlust ist elegant ausgestattet und eingerichtet, © Horst Gummersbach

Slot Au­gus­tus­burg en slot Fal­ken­lust in Brühl

Ba­rok­ke bouw­wer­ken met een voor­beel­dig ka­rak­ter

De ba­rok­ke pronk van de kas­te­len in Brühl houdt be­zoe­kers in adem. Wie in het trap­pen­huis staat be­grijpt, waar­om an­de­re vor­sten­hui­zen ooit ja­loers op Brühl wa­ren. Te­gen­woor­dig zijn de ge­bou­wen sa­men met de tui­nen en par­ken op­ge­no­men op de Unes­co-we­rel­derf­goed­lijst.

lees meer
Wallraf-Richartz-Museum, Lochner, Muttergottes in der Rosenlaube, © Wallraf-Richartz-Museum

Wall­raf-Ri­chartz-Mu­se­um & Fon­da­ti­on Cor­boud in Keu­len

Klas­sie­ke mees­ter­wer­ken in scè­ne ge­zet in pas­sen­de om­ge­ving

De gro­te ten­toon­stel­ling pre­sen­teert Eu­ro­pe­se kunst, die af­kom­stig is uit in to­taal 700 jaar. In drie the­ma­tisch ge­rang­schik­te seg­men­ten kun­nen be­zoe­kers de mid­del­eeuw­se schep­pings­pe­ri­o­de, de ba­rok, het im­pres­si­o­nis­me en de Mo­der­ne be­won­de­ren. Mees­ters als Rem­brandt, Ru­bens, Van Gogh, Dürer en Lie­ber­mann zijn van de par­tij.

lees meer
Museum Ludwig, Innenansicht, Treppenhaus, © Museum Ludwig

Mu­se­um Lud­wig in Keu­len

Pop-art, Pi­cas­so, Pol­ke - kunst­rijk­dom on­der één dak

Het Keul­se mu­se­um heeft zich toe­ge­wijd tot de mo­der­ne kunst. Voor­al de pop-art ver­za­me­ling en de col­lec­tie rond­om het Duit­se ex­pres­si­o­nis­me zijn uit­ste­kend. De ver­za­me­laar Jo­sef Hau­brich zorg­de met zijn schen­king aan de stad Keu­len voor de ba­sis van het hui­di­ge mu­se­um.

lees meer

Fiets- en Wan­del­rou­tes Keu­len

Sluiten
Die Drei-Flüsse-Tour bietet herrliche Ausblicke ins Ahrtal, © Archiv Ahr Rhein Eifel Tourismus & Service GmbH

Drei-Flüs­se-Tour

Fiets­rou­te met het­zelf­de be­gin- en eind­punt langs Rijn, Ahr en Erft

De­ze fiets­rou­te met het­zelf­de be­gin- en eind­punt ver­bindt niet al­leen de ri­vie­ren Rijn, Ahr en Erft, maar ook gro­te ste­den met his­to­ri­sche dorps­ker­nen en Ro­mein­se ne­der­zet­tin­gen met burch­ten uit de tij­den van de rid­ders.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Der Oelchenshammer, der zum LVR-Industriemuseum Kraftwerk Ermen & Engels gehört, ist die letzte wasserbetriebene Schmiede im Oberbergischen Land., © LVR Industriemuseum

In­du­stri­ë­le cul­tuur in het Rhein­land op de fiets

Fiets­rou­te ver­bindt LVR-in­du­strie­mu­sea

Op de Rad­weg der In­du­strie­museen (fiets­rou­te van de in­du­stri­ë­le mu­sea) kun je je ei­gen pa­pier ma­ken, af­da­len in een tur­bi­ne­kel­der en het toe­la­tings­exa­men af­leg­gen om leer­ling in de ij­zer- en staal­in­du­strie te wor­den.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer

Keu­len & Mün­ster

San­ny zoekt Ge­luk