Het PanoramaRadweg niederbergbahn, © BWS, Patrick Gawandtka

Fiet­sen met kin­de­ren


Ge­zins­vrien­de­lij­ke rou­tes bren­gen jong en oud op gang

Met bergen of met heel andere hoogtepunten: Overal in de deelstaat zijn er fietspaden die ideaal zijn voor gezinsuitstapjes. Of het nu gaat om een dagtocht of een meerdaagse gezinsvakantie: Ver van de drukke wegen kan men fietsen op verharde fietspaden door verschillende landschappen. Onderweg zijn er vele stopplaatsen voor verdere activiteiten met kinderen: Er is niet alleen veel te zien, er zijn ook talrijke mogelijkheden om onderweg even uit te rusten met ijs, gebak en regionale specialiteiten. Andere omwegen beloven leerrijke avonturen of extra mogelijkheden om stoom af te blazen. Op voormalige spoorlijnen, bijvoorbeeld, kan men dankzij bruggen, viaducten en tunnels zonder inspannende beklimmingen bergen en dalen op- en affietsen. Rivierfietspaden aan de oevers van de Ruhr, de Lenne of de Sieg bieden evenveel fietsplezier zonder steile hellingen, inclusief activiteiten met peddels, kastelen of ballen. En ook andere fietspaden zijn vol extra avonturen, eventueel met een bezoek aan het oude Rome, een originele mijntrein in een mijn of een flamingokolonie in het wild.

Spoorbrug langs de Ruhrtal-fietsroute, © Dennis Stratmann

On­der­weg op Spoor­weg­bed­din­gen


Zon­der te klim­men door de Ber­gen

Rustig door de bergen fietsen? Dit is kinderspel op voormalige spoorweg: ze hebben nauwelijks hellingen, zeer zelden een oversteekplaats en liggen meestal ver van wegen - dus zijn ze ook uitermate geschikt voor een fietstocht met het gezin.

Zonder te klimmen door de Bergen
Met een totale lengte van 40 tot 50 kilometer zijn bijvoorbeeld de Panorama-Radweg Niederbergbahn tussen Essen en Wuppertal en de Balkantrasse tussen Wuppertal en Leverkusen ook met kinderen goed te berijden. Extra service van april tot november: Op zaterdagen, zondagen en feestdagen biedt de "Bergisches FahrradBus" de mogelijkheid om op de heen- of terugreis langs de panoramafietsroute Balkantrasse te fietsen of zelfs een deel van de route met de bus af te leggen.

Dam en tunnel
Ook op de Sauerland-Radring kan men zonder veel te zweten van plaats naar plaats fietsen. Waar vroeger stoomlocomotieven tussen Siegerland en Sauerland tuften, kunnen fietsers vandaag moeiteloos hun weg vinden. Het hoogtepunt van de route is de 700 meter lange vleermuistunnel bij Kückelheim in het Frettertal, waar een grote verscheidenheid aan deze nachtdieren is waargenomen, zoals de baardvleermuis, de vale vleermuis en de grootoorvleermuis. Speciaal voor gezinnen is er een korte versie van ongeveer 50 kilometer lengte die door de mooiste dorpjes van het Schmallenbergse Sauerland voert, evenals tips voor bijzonder kindvriendelijke trajecten op de totale route van ongeveer 80 kilometer.

Na een tocht over het Möhnetal-Radweg, dat Brilon en Arnsberg langs oude routes verbindt, kunnen actieve fietsers een duik nemen. Een verfrissende duik in het stuwmeer Möhnestausee is een absolute must na de fietstocht, niet alleen voor gezinnen. De imposante damwand biedt een prachtig uitzicht over het meer.

Karel de Grote voor kinderen
Het Vennbahn-fietspad loopt door drie landen – Duitsland, België en Luxemburg – van Aken tot Troisvierges in Luxemburg. Onderweg kan men verhalen lezen over Karel de Grote, vuur en stoom, maar ook over koffiesmokkel aan de grens.

De Lenne bij Altena, © Jan Graumann

Al­tijd langs de ri­vier


Met ped­del of pe­daal

Breek in de kano
Al duizenden jaren vinden rivieren hun weg door het landschap – en langs hun oevers zorgen ze voor veel fietsplezier met weinig hellingen en een boeiende mix van natuur, cultuur en geschiedenis. De Ruhrtalradweg, die in totaal 230 kilometer loopt van de bron van de Ruhr bij Winterberg tot de monding in de Rijn bij Duisburg, is een van de populairste rivierfietsroutes in Duitsland vanwege de dichtheid aan belevenissen. De pedalen kunnen ook even pauzeren: onderweg zijn combinaties met kano's, passagiersboten of spoorbussen mogelijk. Gezinnen kiezen vaak voor kortere trajecten, zoals van het Kemnadermeer in Bochum naar het Baldeneymeer in Essen.

Baden en fietsen
Voor de Radweg Sieg zijn er speciale etappevoorstellen die kinderen aanspreken: Op de routes van 12 tot 30 kilometer zijn er stations die extra plezier beloven, zoals speeltuinen, basketbalvoorzieningen, zwemgelegenheden, avonturenparcours met doe-stations of de unieke eenmansferry in Duitsland. Een kinderkaart geeft een overzicht van de avontuurlijke mogelijkheden langs het rivierfietspad. Als u onderweg moe wordt: treinen van nabijgelegen stations bieden alternatieve transportmogelijkheden
www.naturregion-sieg.de/kinderradwege

Bezoek aan het kasteel
Een beetje bergop gaat het langs de Lenneroute, maar het is de moeite waard, vooral voor gezinnen. Op deze route tussen Winterberg en Hagen kan men niet om een bezoek aan het hoog boven de Lenne gelegen kasteel Altena heen, dat via een belevenislift zonder enige inspanning kan worden bereikt, en aan de Dechenhöhle in Iserlohn.
 

Het Hermann Monument in het Teutoburger Woud, © Tourismus NRW e.V.

Ont­dek­kings­toch­ten voor avon­tu­riers


Op naar Ro­mein­se re­lic­ten en ro­ze vo­gels

Fietsen naar de Romeinen
Uitstappen, fiets parkeren en nog meer gezinsplezier beleven? Beslist een aanrader! Veel fietsroutes bieden extra avonturen en spannende rustpauzes onderweg. Eenmaal op de Römer-Lippe-Route tussen Detmold en Xanten, is een langer bezoek aan het Archeologisch Park Xanten onontbeerlijk. Hier kunnen kinderen en volwassenen de antieke wereld aan den lijve ondervinden. De thematische lussen die de hoofdroute aanvullen zijn bijzonder geschikt voor gezinsuitstappen. De lussen van verschillende lengte leiden langs excursiebestemmingen, zoals het Römerpark Bergkamen, het Hermannsmonument en het Maximilianpark in Hamm, dat naast zijn herkenningspunt, de al van veraf zichtbare begaanbare glazen olifant, verschillende themaspeeltuinen en een klimparcours voor peuters en kleuters biedt.

Sportief en leuk
Gezinnen die van sportieve uitdagingen houden, komen in het Sauerland aan hun trekken: Op de Kinderland-wandelroute in Schmallenberg moeten 550 hoogtemeters worden overwonnen. Te veel van het goede? Geen probleem, want er zijn sluiproutes langs de 38 kilometer lange route, die onder andere langs avonturenpaden en een oude leisteenmijn voeren: Als de kleine fietsers onderweg buiten adem raken, kan de route bij vier kruispunten worden ingekort.
www.schmallenberger-sauerland.de

Flamingo's in het wild
Fietstochten in het Münsterland, of beter gezegd in het Zwillbrocker Venn, kleuren roze: daar zijn elk jaar van maart tot juli flamingo's te zien, en als het broeden succesvol verloopt, zijn ze tot in september te zien. De Flamingoroute is ongeveer 450 kilometer lang en voert door het vogelparadijs, maar ook door andere natuurgebieden en plaatsen in Duitsland en Nederland.
www.muensterland.com

Fietsen over de grenzen
Tijdens een tocht over de Eifel-Ardennen-Fietsroute worden landsgrenzen en tijdperken overschreden: De ongeveer 36 kilometer lange route tussen Prüm en St. Vith voert door het Duits-Belgische grensgebied en zijn bewogen geschiedenis. Aangezien de tocht langs een voormalige spoorlijn uit de keizertijd loopt, kan men enerzijds hedendaagse getuigen uit de spoorwegtijd ontdekken, en anderzijds verre uitzichten over valleien en bergketens zonder inspannende beklimmingen.
www.eifel.info

  • Het Röntgenmuseum in Remscheid, © @vincentcroce XD X3
    Kasteel Altena wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen op een heuveltop in Duitsland, © Tourismus NRW e.V.
    Het centrum van Solingen Gräfrath, © Patrick Gawandtka
  • Zwillbrocker Venn Flamingos , © Biologische Station Zwillbrock
    Vennbahn Reichensteiner Viadukt, © vennbahn.eu
    De Bergische Fahrradbus biedt de mogelijkheid om delen van de route per bus af te leggen langs de Balkantrasse panoramische fietsroute, © Dominik Ketz

Op naar de vol­gen­de ge­zins­uit­stap

Hier gaat het naar veel meer ge­va­ri­eer­de reis­be­stem­min­gen en tips voor leu­ke dag­trips.

lees meer