©
Shoppen am Prinzipalmarkt, © Münster Marketing / Air-klick

Fiets­stad Mün­ster


Te gast in één van de meest leef­ba­re ste­den ter we­reld

Of met de fiets of te voet: De stad Mün­ster werd in 2004 uit­ge­roe­pen tot de “Meest leef­ba­re stad ter we­reld”. Laat je over­tui­gen van de voor­keu­ren!

Midden in het Münsterland ligt, zoals de naam al verraad, de stad Münster. Münster heeft niet alleen een grote geschiedenis - hier werd onder andere in 1648 de Vrede van Westfalen ondertekend, die een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog. De stad is echter ook in het heden zeer succesvol. Zo werd de pittoreske stad in 2004 uitgeroepen tot de “Meest leefbare stad ter wereld”. Men kan inderdaad zeer goed leven in Münster. De dagjesmensen en toeristen krijgen reeds op het eerste gezicht een indruk van de hoge levenskwaliteit: Het stadsbeeld wordt niet alleen door veel groen, het oude centrum, de dom en Prinzipalmarkt evenals het prins-bisschoppelijke kasteel bepaald, maar ook door de vele fietsers. De fiets is in Münster daadwerkelijk het meest gebruikte verkeersmiddel van de stad - met ongeveer 500.000 van de zogenaamde “Leezen” zijn er in Münster twee keer zo veel fietsen als inwoners. Het reizen op de fiets zorgt voor minder autoverkeer en haalt op een weldadige manier de snelheid uit de stad. Ook in 2015 wist Münster in een enquête van de Deutscher Fahrradclub opnieuw de titel te verdedigen als fietservriendelijkste stad in Duitsland.

Of u nu met de fiets of te voet onderweg bent - men kan in ieder geval genoeg ontdekken in Münster. De eerste bezienswaardigheid voor bezoekers van de stad is meestal de historische oude stadskern, diens stadbeeld de 1200 jaar oude geschiedenis van levendig maakt. De ruimte rondom de St. Paulus dom vertelt de bezoekers verhalen uit de tijd dat de stad net ontstond. Op de Prinzipalmarkt met zijn gebouwen met mooie gevels kan men de Middeleeuwse Hanzestad nog steeds goed herkennen. Het prins-bisschoppelijke kasteel, waar zich tegenwoordig een gedeelte van de universiteit in bevindt, tal van kerken en een stadspaleis onderstrepen de laatbarokke welvaart van Münster. Het stadhuis, waar vroeger de De Vrede van Westfalen werd ondertekend en zodoende de Dertigjarige Oorlog heeft beëindigd, of de drie kooien hoog aan de toren van de Lambertikerk, waar het doodsvonnis van wederdopers ten uitvoer werd gebracht, bewijzen de macht van de vroegere bisschopsstad.

Culinair-, kunst- en shoppingplezier

Tijdens rondleidingen kunnen bezoekers nog meer details ervaren over het verleden van de stad. Een bijzonder aanbod is in dit geval de “Nachtwächter-Schmaus” (nachtwachter-smulpartij), een nachtelijke rondleiding door de stad, waarbij de deelnemers Münster op architectonisch, historisch en culinair gebied bij lantaarnlicht kunnen leren kennen. De sfeervolle rondleiding vertelt over de rijke kooplieden en vieze steegjes, van het drukke marktleven en de bisschoppelijke macht. De tijdreis wordt afgesloten met een vier gangen smulpartij: In een traditiegetrouwe sfeer van de “Alten Gasthaus Leve”, dat reeds ten tijde van het nachtwachtende gilde in de 17de en 18de eeuw bestond, wordt de avond passend afgesloten. De bezoekers krijgen bij het Hansemahl (Hanzemaaltijd) nog meer inzicht in het verleden van Münster. Daarmee viert de stad ieder jaar de internationale Hanzedag en laat met feesttafels, belegde broodjes en muziek het verleden van de Hanzestad weer tot leven komen. Met culinaire hoogstandjes overtuigt ook het zomerse evenement “Münster verwöhnt” (Münster verwent), waarbij restaurants en gerenommeerde koks uit het Münsterland specialiteiten uit de regio op tafel zetten.

Münster is ook het centrum voor pretentieuze shopping-toeren. Rond de Prinzipalmarkt met zijn Middeleeuwse booggangen vindt men zowel exquise winkels alsook luxueuze warenhuizen. In de Kiepenkerl-wijk, welke zich ook in de binnenstad bevindt, liggen de winkeltjes op de begane grond van historische koopmanshuizen. Men kan de winkelbelevenis uitsteken met kunstgenot verbinden. Ver buiten de grenzen van het Münsterland is het Kunstmuseum Pablo Picasso bekend. Het bezit meer dan 800 lithografieën van de beroemde kunstenaar. Een wereldwijd unieke verzameling kunnen bezoekers in het Museum für Lackkunst bewonderen. Het museum stelt rond 100 objecten uit de lakkunst uit Oost-Azië, Europa en de islamitische wereld tentoon, die deels meer dan 2000 jaar oud zijn. De geschiedenis van het Münsterland kan de bezoeker van dichtbij beleven in het Mühlenhof-Freilichtmuseum. Ongeveer 30 historische gebouwen werden hier weer opgebouwd en verlenen de museumgasten een indruk van de levensstijl, gewoontes en het werk van de mensen uit een periode van vier eeuwen. Van cultureel belang is natuurlijk ook de Kerstmarkt op de Prinzipalmarkt in Münster. Deze behoort tot de meest favoriete Kerstmarkten van Duitsland. Jaarlijks tijdens de adventtijd wordt het oude centrum door een stralend licht versierd en betovert het de bezoekers met zijn ingetogen atmosfeer.

Natuur beleven rondom Münster

Voor rustgevende uitstapjes in de natuur biedt Münster eveneens tal van mogelijkheden. Veel groene gebieden van de stad worden hierbij door een bijzonderheid met elkaar verbonden: Parken zoals de Aegidiisschanze, de Engelenschanze of de Kreuzschanze werden aangelegd op voormalige schoorwerken. Tegenwoordig nodigen deze groene gebieden uit tot een picknick, ontspanning maar ook het spelen van balspellen. Exotische planten kunnen bezoekers bewonderen in de botanische tuin naast het kasteel. En de Aasee zorgt voor ontspanning in en om het water. Hier vinden wandelaars trouwens ook kunst: De tentoonstelling in de openbare ruimte “Skulptur Projekte Münster” (sculptuurprojecten Münster) vindt weliswaar slechts één keer per tien jaar plaats, maar vele van de sculpturen blijven rondom de Aasee op den duur behouden voor de bezoekers.

Het Münsterland, de omgeving van de fietsstad, nodigt bovendien uit, lange fietstochten te maken. De moeite waard is bijvoorbeeld de 100 Schlösser Route, die de dagjesmensen voorbij aan tal van romantische burchten, waterkastelen en herenhuizen in het Münsterland brengt. Slechts zes kilometer ten noorden van Münster ligt bovendien een natuurreservaat, dat weliswaar uitziet als een natuurlijk paradijs, maar desalniettemin door de mens werd geschapen. In het Naturgebiet Rieselfelder Münster komen vooral vogelliefhebbers aan hun trekken, want de omgeving telt meer dan 130 vijvers en meertjes met een belangrijk rust- en ruigebied voor trekvogels. Exotische dieren vindt men ook in de Allwetterzoo Münster, die ook een favoriet uitstapje is als het regent: De bezoekers kunnen door tal van “alleweer-gangen” veel van de huizen van de dierentuin zonder natte voeten bereiken.

www.muenster.de

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Blick auf die St. Lambertikirche, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Shoppen am Prinzipalmarkt, © Münster Marketing / Air-klick
Ansicht auf das Historische Rathaus, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Blick auf das beleuchtet Schloss Münster, © Münster Marketing
Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster, © Presseamt Stadt Münster / Bernhart Fischer
Der St. Lamberti Kirchplatz, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.
Mit dem Rad zu Schloss Hovestadt auf der 100 Schlösser Route, © © Münsterland e.V.

Meer informatie


Nu ontdekken!

Martje Saljé Türmerin, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Keu­len & Mün­ster

San­ny zoekt Ge­luk