Huisgevels Frankenberg, © Johannes Höhn

Kei­zer­stad Aken


Wel­l­ness en we­rel­derf­goed in de drie­lan­den­hoek

In Aken is er werkelijk wel altijd iets aan de hand: de stad in het drielandenpunt Nederland, België en Duitsland staat bekend voor haar werelderfgoed, de Dom, Karel de Grote en haar typisch historisch centrum. In de winter ruit het op een van de mooiste kerstmarkten in de regio naar printen en glühwein en in de zomer slenteren bewoners en toeristen langs trendy wijken met historische gebouwen, cafés en kleine winkeltjes.

UNESCO-werelderfgoed Dom van Aken vanaf de zijkant, © Johannes Höhn

De Dom van Aken


Duits­lands eer­ste Unes­co-we­rel­derf­goed

Aken staat bol van de geschiedenis en legenden: in de leeuwenkopvormige deurknop van de Dom van Aken zijn volgens een sage de duimen van de duivel verstopt. Vandaag is het metaal op de knop helemaal glad gepolijst omdat alle bezoekers hem willen aanraken. Vele eeuwen lang was de Dom van Aken de plaats waar Duitse koningen en keizers gekroond werden – vandaag staat hij er als symbool voor de stad en zijn Domschatkamer herbergt een van de belangrijkste kerkelijke schatkamers ten noorden van de Alpen.

Aken Kerstmarkt, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Glüh­wein, prin­ten & ster­ren­licht


Kerst­markt in de ou­de stad

Warm licht schijnt uit de venster van de traditionele huisjes in het historisch centrum van Aken, op de kasseien staan gezellige hutten en het ruikt er naar glühwein en printen – er heerst een heel bijzondere sfeer op de kerstmarkt van Aken die zich over de verschillende pleinen en steegjes rond de Dom en het stadhuis uitstrekt. De “Oecher Glühwein-Treff” aan het Katschhof is de oudste stand op de markt. Hier staat met Marcel Schmitz de tweede generatie achter de toog.

Oude Huisgevels Frankenberg, © Johannes Höhn

In Akens tren­dy wij­ken


Bont en uniek

De Pontstraat meandert van de Pontpoort tot aan de Grote Markt van Aken. Hier zijn het voornamelijk studenten die in restaurants, cafés, bars en kroegen binnen slenteren. Bezoekers laten zich gewoon meevoeren. En in de Frankenbergerwijk is er altijd wel iets aan de hand: gekenmerkt door indrukwekkende oude gebouwen, kleine winkeltjes en cafés loont het de moeite om hier even te flaneren.

Elisabethhalle Aken, © www.medien.aachen.de, Andreas Herrmann

Bad Aken en het wa­ter


Wel­l­ness in de kei­zer­stad

De Akense warmwaterbronnen behoren tot de warmste bronnen van Midden-Europa en waren al bij de Kelten en Romeinen zeer populair. Hun temperatuur hebben ze te danken aan de Eifelvulkanen die het uit de bodem borrelende water tot 74 graden opwarmen. De weldoende kracht van de warmwaterbronnen maken van Bad Aken een waar kuuroord. En in de Carolus-thermen wordt de traditie van de Romeinen verdergezet. Het zouden ook deze warmwaterbronnen zijn geweest die Karel de Grote naar Aken aantrokken. Hij verbleef overwegend hier en maakte zo van Aken het centrum van het Europese Rijk. Langs de Karel-de-Grote-route kunnen bezoekers zich vandaag in de sporen van de keizer begeven.

Geheime tip: De Elisabeth-hall

Een echte geheime tip: In de Elisabeth-hall is er misschien geen warmwaterbron, maar als jugendstil-zwembad behoort het tot de mooiste in de regio en een van de weinige bewaarde en nog gebruikte zwembaden uit de tijd van de Jugendstil. Hier voelen bezoekers zich tijdens het zwemmen alsof ze in een andere eeuw zijn gestapt.

Lousberg Aken, © @sauldejongh @vincentcroce

De mooi­ste uit­zichts­pun­ten


Klas­sie­ke en ge­hei­me tips

Joggen, wandelen of gewoon wat tijd in de frisse lucht doorbrengen – de Lousberg is met zijn 264 meter een van de drie Akense huisbergen. Bezoekers hebben van hieruit een mooi zicht over de stad, inclusief hangmat. Ook het uitzicht vanaf de Haarberg is grandioos – en andersom geldt hetzelfde: het opvallende kruis op de top van de 240 meter hoge berg kan men vanaf Aken goed herkennen.

Etappe 3 des Eifelsteigs, © @delaforce.music

His­to­risch dorps­cen­trum van Kor­ne­lim­ün­ster


De toe­gangs­poort tot de Ei­fel

Het schilderachtige Kornelimünster is een deel van Aken dat vooral aantrekt door de bijna volledig intact gebleven historische dorpskern met zijn middeleeuwse proosdijkerk, St. Kornelius. Een stadswandeling is beslist de moeite waard. Kornelimünster is eveneens de toegangspoort tot het Nationalpark Eifel. Een mountainbiketocht op de Vennbahn of wandelen langs de Eifelsteig – van hieruit kunnen fietsers en wandelaars leuke uitstapjes en tochtjes in de omgeving starten. 

  • Kathedraal van Aken, © Leo Thomas
    Huisgevels Frankenberg in Aken, © Johannes Höhn
    Huisgevels Frankenberg in Aken, © Johannes Höhn
  • Carolus Thermen Bad Aachen, © Carolus Thermen Bad Aachen
    Oecher Eis-Treff, © Johannes Höhn
    Akense Printen zijn een wereldberoemde peperkoekspecialiteit, © aachen tourist service e.v.

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer