©
Aachen Stadtansicht, © Tourismus NRW e.V.

Kei­zer­stad Aken


Dom, ther­ma­le bron­nen en Aache­ner Prin­ten in de meest wes­te­lijk ge­le­gen gro­te stad van Duits­land

Ka­rel de Gro­te had een re­den, om van Aken het cen­trum van zijn rijk te ma­ken: Ook te­gen­woor­dig weet de dom­stad, Kei­zer­stad en kur­stad met cul­tuur en wel­l­ness te be­ko­ren.

De Keizerstad Aken, interessant gelegen bij het drielandenpunt Duitsland-België-Nederland, is niet alleen vanwege zijn gunstige geografische ligging een favoriet excursiedoel, maar ook vanwege zijn lange geschiedenis, het kunstrijkdom en de elegante winkels. Het water heeft echter de meeste invloed gehad op de geprivilegieerde locatie van de stad, want de Eifel-vulkanen verwarmen op tal van plekken het uit de grond komende water op wel 74 graden. De thermale bronnen uit Aken behoren zodoende tot de warmste bronnen in Midden-Europa; er werd ook al door de Kelten en Romeinen gebruik van gemaakt. Keizer Karel de Grote was tenslotte degene, die Aken vanwege de herstellende bronnen tot zijn woonplaats maakte – hierdoor werd Aken het centrum van het grote Frankenrijk.

De carrière van Aken als kuuroord baseert eveneens op de herstellende krachten van het thermaal water. Bad Aken biedt meer dan 30 zwavelhoudende hete bronnen en met de Kurparken Burtscheid en Monheimsallee twee professionele plekken, waar gasten van alle geneugten van een kuur kunnen genieten. In de Carolus Thermen staat ontspanning bij en in het water eveneens centraal – hier gaat men in op de thermale traditie van de Romeinen (www.bad-aachen.de).

Dom en stadhuis zijn getuigen van het verleden van de Keizerstad

Het meer dan 2000 jaar tellende verleden van de stad wordt ook zichtbaar door tal van bouwkundige monumenten. Op de eerste plaats weet de Dom van Aken de bezoekers te verrukken. Op zijn troon van het Rijk namen in de loop der eeuwen 30 verschillende Duitse koningen plaats. De schatkamer van de dom is één van de belangrijkste kerkelijke schatkamers ten noorden van de Alpen en de hele dom is tegenwoordig een Unesco-werelderfgoed. Naast de dom als belangrijk religieus bouwwerk is het medio 14de eeuw gebouwde stadhuis het belangrijkste wereldlijke bouwwerk van de Keizerstad. Deze staat op de grondvesten van de koningshal van Karel de Grote. Op deze grond vierde Keizer Karel ooit zijn opulente feesten, tafelden later koningen en vorsten in de kroonzaal. In deze traditie wordt ook vandaag de dag nog de bekende Akense Karlsprijs verleend, waarmee ieder jaar persoonlijkheden worden geëerd, die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de eenheid van Europa. Het stadhuis combineert bouwstijlen uit heel verschillende tijdperken; uit de tijd van Karel de Grote bleef de Granusturm nog behouden.

Tegenwoordig presenteert de Keizerstad zich als extraverte en moderne grote stad, die naast tal van historische schatten ook tal van musea, bijvoorbeeld het Ludwig Forum für Internationale Kunst, in zijn repertoire heeft. Het museum heeft zich helemaal toegewijd aan de hedendaagse kunst en zorgt zodoende voor een goed contrast tot de andere bekende musea in de stad, die zich meer op het verleden hebben gespecialiseerd. Daartoe behoort het Suermondt Ludwig Museum, dat onder andere één van de belangrijkste verzamelingen aan Middeleeuwse sculpturen in zijn bezit heeft. De objecten van het internationel krantenmuseum komen op hun beurt uit heel verschillende tijdperken. De wereldwijd uniek verzameling representeert circa 200.00 internationale kranten uit vijf eeuwen. Als bijzonder aanbod bieden de voorheen genoemde musea evenals enkele andere op zondagen afwisselend gratis toegang voor families met kinderen aan.

Wat kun je in Aken beleven? Shopping, theater, Kerstmarkt en co.

Weer op straat voelen zich vooral voetgangers op hun gemak in Aken: De straten van de binnenstad nodigen uit, heerlijk te slenteren en te genieten van lange winkelmiddagen. De belangrijkste winkelstraten bevinden zich rondom de dom, de markt en de Elisenbrunnen. 's Avonds nodigen de theaters van de stad u uit, van een gezellige avond te genieten. Gelijk een boel beroemde kunstenaars zijn opgetreden op de traditierijke tonelen van het Städtische Theater Aachen. Zij begonnen hier hun grote carrière; bijvoorbeeld de dirigent Herbert von Karajan en de acteur Hand Jörg Felmy en Jürgen Prochnow. Een bijzonderheid is het stedelijke poppentoneel “Öcher Schängche”: Het poppentheater speelt uitsluitend in het Akens dialect.

Als daguitstapjes en -excursies, speciaal voor families, zijn bijvoorbeeld de stadrallye, een uitstapje naar het drielandenpunt of een wandeling op de Route Charlemagne, altijd in de voetstappen van Karel de Grote, uitermate geschikt. Het wereldfeest van de paardensport, CHIO Aachen, is een jaarlijks highlight voor paardenvrienden en liefhebbers van grote hoeden en een gedegen atmosfeer. En rond de kersttijd nodigt natuurlijk de internationaal vermaarde Akense Kerstmarkt in het oude centrum rondom de Akener dom tot een bezoekje uit. Bezoekers kunnen hier de Akense specialiteiten zoals de printen en elisenlebkuchen proberen of gewoon genieten van de heerlijke ingetogen en bedrijvige atmosfeer.

Tip: À propos atmosfeer, vind hier sommige gezellige ontbijtspots in Aken.

www.aachen-tourismus.de

 

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Aachener Dom bei guten Wetter, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Die Historische Altstadt Aachens, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Archäologische Vitrine im Elisengarten Aachen auf der Route Charlemagne, © Peter Hinschläger, Aachen
Centre Charlemagne in Aachen, © Peter Hinschläger
Die beliebten Aachener Printen, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Meer in­for­ma­tie


Nu ontdekken!