Landschapspark Duisburg-noord


Waar oude industrie en natuur hand in hand gaan

Het landschapspark Duisburg-noord is één van de meest bekende monumenten van de industriële cultuur in het Ruhrgebied en is tegenwoordig een attractie voor de hele familie.

Het is uniek, wat de afgelopen jaren is ontstaan in Duisburg: waar nog tot 1985 de schoorstenen rookten en werknemers bij gloeiende hitte staal produceerden, nodigt nu een groen vrijetijdspark de bewoners en toeristen uit, heerlijk te ontspannen. De hoogoven, die dreigde een lelijk leegstaand industriegebouw te worden, is door het nieuw ontstane landschapspark Duisburg-noord in dubbel opzicht tot bloei gekomen en is nu een herkenningsteken van een hele stad met enorme symbolische waarde.

Als bijna geen ander bouwwerk staat het monument van de industriële cultuur in Duisburg-Meiderich voor het succesvolle, hoog industriële tijdperk in het Ruhrgebied. Van hieruit verkocht Thyssen zijn staal in de hele wereld; totdat de overproductie op de Europese markt het bedrijf dwong, de traditionele fabriek te sluiten. Met het sluiten kwam echter niet de bevreesde teloorgang. Het vroegere metaalbewerkingsbedrijf is levendiger als ooit tevoren: In de voormalige fabriekshallen nodigen kunstenaars tegenwoordig uit om naar concerten te luisteren of een theaterstuk te bekijken. In de oude Gasometer is het grootste kunstmatige duikcentrum van Europa ontstaan, de voormalige ertsbunker is omgetoverd tot een alpine klimtuin en een oude hoogoven is een 70 meter hoge uitkijktoren geworden, die toegankelijk is voor iedereen.

De natuur herovert braakliggend industrieel terrein

Van boven kan men het beste herkennen, hoe het terrein rondom het metaalverwerkingsbedrijf in de afgelopen decennia is veranderd. Het industriële terrein is weliswaar nog altijd het onomstreden middelpunt en vooral dankzij de nachtelijke verlichting ook van verre te zien. Eromheen heeft de natuur zich echter zijn plek terug heroverd. Platanen, populieren en robinia's drukken hun stempel op de omgeving. De bloeiende bomen aan de ingang van het park zijn naast de hoogovens het markante landmark van het landschapspark.

Hier hebben ook tal van planten een plekje gevonden, die ooit met de voor de staalproductie nodige ijzererts zijn meegereisd. Spontaan groeiende vegetatie heeft zich tot een eenheid verbonden met door mensen aangelegde water-, groen- en tuinparken. Steeds weer steekt ook hier het industriële verleden de kop op; bijvoorbeeld als door de vrolijk gekleurde wilde bloemen delen van een oud treintraject tevoorschijn komen.

Park openingstijden: het hele jaar door, 24 uur per dag
Toegang tot het park: gratis

Evenementen:
Traumzeit Festival ieder jaar in de zomer
Data 2018: 22 tot en met 24 juni 2018

Open Air bioscoop ieder jaar in de zomer
Data 2018: 11 juli tot en met 19 augustus 2018

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rundklärbecken mit Blutweiderich, © Fotograf Thomas Berns
Blick auf den begehbaren Hochofen, © Fotograf Thomas Berns
Hortensiengarten auf dem Sinterplatz, © Fotograf Thomas Berns
Spaziergang am Klarwasserkanal, © Fotograf Thomas Berns

Meer informatie


Nu ontdekken!

Van de natuur leren