Fan van wild en onstuimig? Dan is het Nationalpark Eifel het juiste terrein. Langs het “wilde pad“ liggen omgevallen en ontwortelde bomen wild door elkaar. Insecten hebben ze veroverd, grassen en varens groeien door de rotte takken en de bladeren ritselen en knisperen. Welkom in de wildernis. Of in het “oerwoud van morgen“. Want in het enige nationale park van Noordrijn-Westfalen mag de natuur al bijna twintig jaar haar gang gaan en vernieuwt ze zichzelf. Met succes: in het beschermde gebied komen nu weer meer dan 11.200 dier-, schimmel- en plantensoorten voor, waarvan meer dan 2.500 op de rode lijst van bedreigde soorten staan. Het is dus goed mogelijk dat men op een volgende excursie door de wilde natuur een wilde kat of een muurhagedis tegenkomt. Misschien hoort men in de verte ook het gebrul van de herten, die ook in het Nationalpark thuis zijn en hier in de herfst komen paren. Op het 1,5 kilometer lange natuurontdekkingspad "Der wilde Weg", dat volledig drempelvrij is en dus ook mensen met een handicap in staat stelt de natuur op een unieke manier te beleven, leert men niet alleen veel over de natuur, maar ook van de natuur.
Wildnis(t)räume
Wie meer wil weten over wat er in de struiken ritselt of hoe men de sporen van de dieren kunt lezen, kan op Rangertour gaan. De mannen en vrouwen met de kenmerkende hoeden weten bijna alles over de natuur in het Nationalpark Eifel en hoe deze het best kan worden beschermd, zodat ook toekomstige generaties deze nog onbeperkt kunnen beleven. En als het buiten stormt of regent, breng dan gewoon een bezoek aanjde tentoonstelling “Wildnis(t)räume“. In het Nationalparkzentrum bij Schleiden wordt op een speelse en interactieve manier duidelijk gemaakt wat de natuur in het Nationalpark Eifel te bieden heeft. Het terrein waar het museum een paar jaar geleden is gebouwd heeft overigens een lange, zeer onaangename geschiedenis. In de jaren dertig demonstreerden de nationaalsocialisten hier hun onmenselijke grootheidswaanzin met de bouw van de NS-Ordensburg Vogelsang. Tegenwoordig is de heuvel boven het Urftmeer een "Internationale Plaats" (IP) voor tolerantie, diversiteit en vreedzaam samenleven.
Panoramische uitzichten
Met geweldige panorama's over de groenblauwe wildernis, waarin ook talrijke stuwdammen zoals de Rur-, Ober- en Urftsee schuilen, wordt iedereen beloond die steile beklimmingen niet schuwt. Het Wildernis-trail, een route van 86 kilometer door het hele nationale parkgebied in de Eifel, is het hele jaar door een spektakel. Tussen Gemünd-Malsbenden en de Urft-stuwdam bevindt zich onder andere een vogelobservatiepost, van waaruit men blauwe reigers, futen en eenden kan observeren, evenals een broedkolonie aalscholvers.
Als men wil, kan men in de open lucht kamperen op een van de aangewezen trekpleisters. Waarom de sterren hier zo helder schijnen en waarom men de Melkweg met het blote oog kan zien, kan men te weten komen tijdens een bezoek aan de sterrenkundig atelier Vogelsang. Of zoek een van de vele gecertificeerde gastheren en -vrouwen op, wiens “GästeCard Erlebnisregion Nationalpark Eifel“ deel uitmaakt van het project “Fahrtziel Natur“. Met deze kaart reist men comfortabel en milieubewust met het openbaar vervoer rechtstreeks de wildernis in.