Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
Alter Baum im Nationalpark Eifel, © Nationalparkforstamt Eifel
Rursee im Nebel, © Nationalpark Eifel

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

Het eer­ste en tot nu toe eni­ge na­ti­o­naal park van Noor­drijn-West­fa­len

Wil­de kat­ten, zwar­te ooi­e­vaars en een zee aan bloei­en­de wil­de nar­cis­sen; het eni­ge na­ti­o­naal park in Noor­drijn-West­fa­len is een pa­ra­dijs voor de na­tuur­lief­heb­ber.

Water, bos en wilde dieren; in het Nationalpark Eifel komt de natuur tot zijn recht. Sinds 2004 laat de mens in het eerste en tot nu toe enige nationaal park in Noordrijn-Westfalen het achterwege, de natuurlijke producten zoals hout of vruchten, te gebruiken. Gelijktijdig wordt het bos weer teruggebracht in zijn oorspronkelijke toestand, zodat een echt beuken-oerwoud ontstaat.

En als dank hiervoor: hebben meer dan 2.300 bedreigde dier- en plantensoorten zich intussen weer in de regio gevestigd en maken er tijdens een bezoek zo gezien een ontmoeting met de wilde, oorspronkelijke natuur van. Wie geluk heeft kan hier, op een oppervlak van ongeveer 110 vierkante kilometer, onder andere de schuwe wilde kat vinden of hoort in de herfst de bronstroep van de herten of het klepperen van de zeldzame zwarte ooievaar.

Wildernis-trail brengt je door de wilde natuur

Op slechts ongeveer 65 kilometer van Keulen ligt het natuurlijk paradijs en toch is het ver weg van het bruisende leven van de stad. Wie het nationaal park in zijn volle omvang wil leren kennen, kan het beste kiezen voor de wildernis-trail, een 86 kilometer lange route, die één keer dwars door het gebied van de Eifel loopt. Het is het hele jaar door een echt spektakel; als in de lente de wilde narcissen een gele bloemenzee van de weiden maken, maar ook in de winter, als de ijspegels aan de bomen hangen en de dieren stille sporen achter laten in de sneeuw. Voor de deels moeizame klim wordt je beloond met fantastische panorama-uitzichten; bijvoorbeeld over de Rur-, Ober- en Urftsee.

Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen van het nationaal park kunnen genieten, werd de barrièrevrije natuurlijke belevenisruimte “Wilde Kermeter” gecreëerd. Sinds 2014 loopt de “Wilde Weg” door het gebied. Een anderhalf kilometer lange, barrièrevrije rondlopende weg, waar de bezoekers van dichtbij kunnen beleven, hoe het gebied weer veranderd in een oerwoud. De langs de weg geplaatste borden in vier verschillende talen, waaronder het zogenaamde vereenvoudigde Duits, makkelijk te begrijpen Duits dus, informeren over de dieren en planten die hier leven.

Bovendien leiden opgeleide sterrengidsen u door de Eifelnachten buiten het Nationale Park: open rondleidingen maken spontane bezoeken mogelijk; groepen kunnen een individuele gewenste datum en locatie aanvragen. Voor degenen die daarna willen uitslapen, bieden de gecertificeerde sterrengastheren precies het juiste met een laat ontbijt en late check-out.
 www.nationalpark-eifel.de

Nina Braun Ranger Nationalpark Eifel Persona, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Eifelblick Hirschley Zon , © Tourismus NRW e.V.
Stressfrei und entspannt tagen in der Eifel, © Nationalpark Eifel
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel
Dreilaegerbachtalsperre in de Eifel, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Wildkatzenbabys im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel H.Grabe
Urft-stuwmeer Urft-dam, © Tourismus NRW e.V.
Ausstellung Wildnisträume, Vogelsang IP im Nationalpark Eifel, © Dominik Ketz
Ranger met knielend kind, © Tourismus NRW e.V.