Ravijnachtige dalen, dichtbeboste toppen, ruige rotsen en een droomuitzicht op de Rijn – de componist Ludwig van Beethoven en dichters als Heinrich Heine en Lord Byron raakten al in vervoering bij het zien van het Siebengebirge. Stenzelberg, Petersberg of Drachenfels – in totaal zeven bergtoppen onderscheiden zich in de regio door hun hoogte, maar er zijn meer dan veertig toppen die men in het natuurpark kan beklimmen. En het mooiste aan bergbeklimmen is de pauze op het topkruis met een fantastisch uitzicht.
Eens steengroeve, vandaag natuurparadijs
Hoewel het Siebengebirge tegenwoordig vooral een wildernisgebied is en zich het eerste natuurpark Noordrijn-Westfalen mag noemen, werd het twee millennia lang geëxploiteerd. Het gevarieerde gesteente van de regio werd ontgonnen voor de bouw van kerken en kastelen, zoals de Unesco-werelderfgoederen Augustusburg en Falkenlust. Tegenwoordig heeft de natuur de voormalige steengroeven heroverd. Dieren en planten voelen zich er bijzonder thuis. Zelfs de zeldzame. Zwarte specht of Rotsgors bijvoorbeeld. Een waar natuurparadijs.
De Stenzelberg biedt een bijzondere natuurbeleving met een ver uitzicht over de Rijn tot aan Bonn. Het is een beetje de “sächsische Schweiz“ van het Siebengebirge. Talrijke wandelroutes – van wandelingen tot dagtochten – leiden door afwisselende gemengde bossen de berg op. Hier verrijst een voormalige steengroeve als een bijzondere rotsformatie. Een uniek natuurlandschap.
Op het spoor van de componist
Bergop en bergaf – altijd de "B" achteraan. Die staat overigens voor Beethoven. De 15 kilometer lange rondwandeling maakt duidelijk waarom Beethoven in de natuur van het Siebengebirge inspiratie vond voor zijn werk. Het gaat door het Nachtegaaldal, langs kasteel Drachenburg, omhoog naar de Drachenfels. Over de Geisberg, Stenzelberg en Weilberg naar de Petersberg. De uitzichten variëren – maar zijn allemaal indrukwekkend mooi: soms over het gebergte, soms over de Rijn of de kasteelruïnes. Een beetje uithoudingsvermogen is vereist. Maar het is de moeite waard. Een hoogtepunt: een pauze in de biertuin van het Grandhotel op de Petersberg – met een geweldig uitzicht over de Rijn. Zelfs de Queen en Bill Clinton hebben in de vijfsterrenresidentie gelogeerd.
Lekkerbekkentocht Lecker-Ländchen
Wandelen maakt hongerig. Vandaar het idee: eerst wandelen, dan genieten van de regionale lekkernijen. Het natuurpark Siebengebirge maakt niet alleen indruk met zijn uitzichten, maar ook met zijn regionale producten. En die vindt men vooral in het Lauterbachtal. Langs akkers, weiden en velden kan men kennismaken met het Pleiser Ländchen – de zogenaamde fruit- en groentekamer van het natuurpark. Op de 6,5 kilometer lange Lecker-Ländchen lekkerbekkentocht geven zeven stations achtergrondinformatie over de lokale landbouw en de producten die de regio voortbrengt. QR-codes geven informatie over boerderijwinkels, bakkers en markten in de regio.
Op zoek naar schatten & reizen in de tijd
Waar komen de enorme gaten vandaan? Waarom verdwijnen hele bergen? Het Himberger See natuurontdekkingspad voert op het spoor van een bijzondere bouwsteen. Op zeven belevenisstations is het een kwestie van: ontdekken, aanpakken, verkennen. En de vraag nastreven: Waarvoor halen wij mensen zulke grote hoeveelheden materiaal uit de grond? En wat zijn de wegen naar een milieuvriendelijke toekomst?
Zin in een reis terug in de tijd? Het ontdekkingspad Zeitsprung geeft inzicht in het verleden: Hoe leefden de mensen hier vroeger? Wat waren de gevolgen voor de natuur? Hoe leven wij vandaag? Hoe belangrijk is milieubescherming en natuurbehoud? 10 avontuurlijke stations bieden een speelse benadering van belangrijke thema's van onze tijd. Voor dromerige vooruitzichten op een milieuvriendelijke toekomst.