©
Rursee von oben, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Natuur & Wild-Route


Roadtrip door NRW

Ontspannen, prachtige excursies met de auto die je naar het hart van het land brengen, zijn de kenmerken van de volgende route. Met luchthaven Düsseldorf als startpunt voor onze natuur & wild-route, pak je de huurauto en ga je op weg naar het natuurpark Schwalm-Nette, want hier beginnen je wildernisavonturen. Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld, je kunt ook overal anders beginnen of met je eigen auto rijden. 

©
Naturpark Schwalm-Nette Pärchen, © Tourismus NRW e.V.

Van de luchthaven Düsseldorf naar de Natuurpark Schwalm-Nette


29 kilometer

Wist jij dat...? Het natuurpark Schwalm-Nette langs de Niederrhein wordt gedomineerd door water. De rivieren Schwalm, Rur, Niers en Nette stromen allemaal door dit gebied. Er zijn kleinere poelen, hoefijzermeren, draslanden en vijvers; en allemaal zorgen ze voor belangrijke leefomgevingen voor dieren en planten en niet te vergeten de rustige havens voor bezoekers die op zoek zijn naar een magische plek waar ze weer tot rust kunnen komen. 

©
Zwillbrocker Venn Flamingos , © Biologische Station Zwillbrock

Van de Natuurpark Schwalm-Nette naar Zwillbrocker Venn


114 kilometer

Dacht je dat je helemaal naar Florida moet reizen om flamingo's te zien. Denk nog eens na. Rijd verder, van het natuurpark Schwalm-Nette naar het Zwillbrocker Venn in het Münsterland, waar je de meest noordelijke broedkolonie van flamingo's zult vinden. Ja, flamingo's!
Wist jij dat...? Flamingo's leven al drie decennia lang in het Zwillbrocker Venn, een regio van bossen, heidegebieden, watergebieden en meren in Noordrijn-Westfalen. In maart vliegen de exotische vogels hier naartoe vanaf hun overwinteringsgebied langs de Nederlandse kust, om de zomer in het Münsterland te slijten en hun jongen te verzorgen.

©
Wildpferde Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Van Zwillbrocker Venn naar Dülmen


55 kilometer

Slechts een uurtje met de auto, kom je op de route uit bij Dülmen en het reservaat voor wilde paarden bij de Merfelder Bruch.
Wist jij dat...? Hier leven bijna 400 wilde paarden in de laatst overgebleven kudde in continentaal Europa. Deze sterke en goedmoedige dieren leven grotendeels zonder inmenging van de mens, maar het reservaat zorgt wel voor hooi op een aantal voederplekken als het buitengewoon koud is of als er sneeuw ligt. In de lente, zomer en herfst kunnen bezoekers de rustig grazende paarden en hun levendige veulens bewonderen op aangewezen paden of tijdens een tocht met een gids.

©
Wisent Welt Wittgenstein in Bad Berleburg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.

Van Dülmen naar Bad Berleburg


175 kilometer

Je hoeft helemaal niet naar het middenwesten in Amerika te reizen; ga gewoon naar Bad Berleburg in Noordrijn-Westfalen voor een kans om de majestueuze, Europese bizon, beter bekend als 'wisent', te bewonderen. Deze zoogdieren leefden vroeger vrij in dit gedeelte van Duitsland, totdat ze tot uitsterven werden gejaagd. Maar ze werden succesvol terug gebracht naar hun leefgebied.
Wist jij dat...? In 2013 werd een kudde van 8 bizons vrijgelaten in de Wisent Wildernis bij de Rothaarsteig en tegenwoordig neemt het aantal bizons in het gebied toe; een ideale plek om ze in het wild te bewonderen.

©
Atta Höhle Attendorn im Sauerland, © Atta-Höhle

Van Bad Berleburg naar Atta-grot naar de luchthaven Düsseldorf


60 kilometer naar de Atta-grot | 129 kilometer naar de luchthaven Düsseldorf

Als exotische en onbekende wilde rassen nog niet genoeg zijn, ga je nog even naar het Sauerland waar je de Atta-grot in Attendorn bezoekt.
Wist jij dat...? Dit natuurlijke fenomeen werd ontdekt in 1907, toen steenbrekers, die bezig waren met het laten ontploffen van rotsen, een glinsterend labyrint van stalagmieten en stalactieten aan het licht legden. Deze zijn zo artistiek gevormd als een werk van een beeldhouwer. Puur toevallig werd de ongelooflijke Atta-grot, die miljoenen jaren geleden is ontstaan en nog nooit eerder was gezien, geopend. De grot werd later benoemd naar prinses Atta, die ook naamgever is geweest voor de nabij gelegen Hanzestad Attendorn.
Na het ontdekken van de diversiteit van de Noordrijn-Westfaalse fauna en natuur, wordt het tijd de reis te beëindigen en vanaf luchthaven Düsseldorf terug te vliegen naar huis. Als je nieuwsgierigheid nog niet is bevredigd, blijf dan nog een beetje hangen en ontdek andere, spannende thema-routes in Noordrijn-Westfalen. 

Meer Roadtrips door NRW


Rursee von oben, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
©

Natuur & Wild-Route

Aachen Stadtansichten, © Tourismus NRW e.V.
©

UNESCO Erfgoed-Route

Bierkranz mit Kölsch, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
©

Bier-Route

Blick auf den Medienhafen in Düsseldorf, © Tourismus NRW e.V.
©

Grote Metropool-Route

Alter Flecken, Freudenberg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.
©

Historische Steden-Route

Meer elementen laden