De Rursee van bovenaf, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Na­tuur & Wild-Rou­te


Road­trip door NRW

Ontspannen, prachtige excursies met de auto die je naar het hart van het land brengen, zijn de kenmerken van de volgende route. Met luchthaven Düsseldorf als startpunt voor onze natuur & wild-route, pak je de huurauto en ga je op weg naar het natuurpark Schwalm-Nette, want hier beginnen je wildernisavonturen. Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld, je kunt ook overal anders beginnen of met je eigen auto rijden. 

Naturpark Schwalm-Nette Pärchen, © Tourismus NRW e.V.

Van de lucht­ha­ven Düs­sel­dorf naar de Na­tuur­park Schwalm-Net­te


29 ki­lo­me­ter

Wist jij dat...? Het natuurpark Schwalm-Nette langs de Niederrhein wordt gedomineerd door water. De rivieren Schwalm, Rur, Niers en Nette stromen allemaal door dit gebied. Er zijn kleinere poelen, hoefijzermeren, draslanden en vijvers; en allemaal zorgen ze voor belangrijke leefomgevingen voor dieren en planten en niet te vergeten de rustige havens voor bezoekers die op zoek zijn naar een magische plek waar ze weer tot rust kunnen komen. 

Zwillbrocker Venn Flamingos , © Biologische Station Zwillbrock

Van de Na­tuur­park Schwalm-Net­te naar Zwill­broc­ker Venn


114 ki­lo­me­ter

Dacht je dat je helemaal naar Florida moet reizen om flamingo's te zien. Denk nog eens na. Rijd verder, van het natuurpark Schwalm-Nette naar het Zwillbrocker Venn in het Münsterland, waar je de meest noordelijke broedkolonie van flamingo's zult vinden. Ja, flamingo's!
Wist jij dat...? Flamingo's leven al drie decennia lang in het Zwillbrocker Venn, een regio van bossen, heidegebieden, watergebieden en meren in Noordrijn-Westfalen. In maart vliegen de exotische vogels hier naartoe vanaf hun overwinteringsgebied langs de Nederlandse kust, om de zomer in het Münsterland te slijten en hun jongen te verzorgen.

Wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Van Zwill­broc­ker Venn naar Dül­men


55 ki­lo­me­ter

Slechts een uurtje met de auto, kom je op de route uit bij Dülmen en het reservaat voor wilde paarden bij de Merfelder Bruch.
Wist jij dat...? Hier leven bijna 400 wilde paarden in de laatst overgebleven kudde in continentaal Europa. Deze sterke en goedmoedige dieren leven grotendeels zonder inmenging van de mens, maar het reservaat zorgt wel voor hooi op een aantal voederplekken als het buitengewoon koud is of als er sneeuw ligt. In de lente, zomer en herfst kunnen bezoekers de rustig grazende paarden en hun levendige veulens bewonderen op aangewezen paden of tijdens een tocht met een gids.

Wisent World Wittgenstein in Bad Berleburg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.

Van Dül­men naar Bad Ber­le­burg


175 ki­lo­me­ter

Je hoeft helemaal niet naar het middenwesten in Amerika te reizen; ga gewoon naar Bad Berleburg in Noordrijn-Westfalen voor een kans om de majestueuze, Europese bizon, beter bekend als 'wisent', te bewonderen. Deze zoogdieren leefden vroeger vrij in dit gedeelte van Duitsland, totdat ze tot uitsterven werden gejaagd. Maar ze werden succesvol terug gebracht naar hun leefgebied.
Wist jij dat...? In 2013 werd een kudde van 8 bizons vrijgelaten in de Wisent Wildernis bij de Rothaarsteig en tegenwoordig neemt het aantal bizons in het gebied toe; een ideale plek om ze in het wild te bewonderen.

Atta Höhle Attendorn im Sauerland, © Atta-Höhle

Van Bad Ber­le­burg naar At­ta-grot naar de lucht­ha­ven Düs­sel­dorf


60 ki­lo­me­ter naar de At­ta-grot | 129 ki­lo­me­ter naar de lucht­ha­ven Düs­sel­dorf

Als exotische en onbekende wilde rassen nog niet genoeg zijn, ga je nog even naar het Sauerland waar je de Atta-grot in Attendorn bezoekt.
Wist jij dat...? Dit natuurlijke fenomeen werd ontdekt in 1907, toen steenbrekers, die bezig waren met het laten ontploffen van rotsen, een glinsterend labyrint van stalagmieten en stalactieten aan het licht legden. Deze zijn zo artistiek gevormd als een werk van een beeldhouwer. Puur toevallig werd de ongelooflijke Atta-grot, die miljoenen jaren geleden is ontstaan en nog nooit eerder was gezien, geopend. De grot werd later benoemd naar prinses Atta, die ook naamgever is geweest voor de nabij gelegen Hanzestad Attendorn.
Na het ontdekken van de diversiteit van de Noordrijn-Westfaalse fauna en natuur, wordt het tijd de reis te beëindigen en vanaf luchthaven Düsseldorf terug te vliegen naar huis. Als je nieuwsgierigheid nog niet is bevredigd, blijf dan nog een beetje hangen en ontdek andere, spannende thema-routes in Noordrijn-Westfalen. 

Meer Road­trips door NRW

De Rursee van bovenaf, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Na­tuur & Wild-Rou­te

lees meer
Uitzicht op de stad Aken, © Tourismus NRW e.V.

UNES­CO Erf­goed-Rou­te

lees meer
Bierkrans met Kölsch, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Bier-Rou­te

lees meer
Uitzicht op de Rijndijk van Düsseldorf , © Tourismus NRW e.V.

Gro­te Me­tro­pool-Rou­te

lees meer
Oude vlek, Freudenberg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.

His­to­ri­sche Ste­den-Rou­te

lees meer