Bergisches Land


Een paradijs voor wandelaars en romantici

Ten oosten van Keulen ligt een groen paradijs: Het Bergisches Land lokt met ongerepte natuur en de typisch Bergische idylle van oude steden.

Het Bergisches Land begint direct voor de poorten van Keulen en ook hier is de waarschijnlijk beroemdste bezienswaardigheid de Dom: de Altenberger Dom, die ook vaak “Bergische Dom” wordt genoemd, staat in het Bergische Odenthal. Maar niet alleen deze is een bezoekje waard. Ook de vele kleine steden met hun historische stadskernen zijn een bezoekje waard. En natuurlijk kan men in de regio uitstekend wandelen; inmiddels ook zelfs fietsen.

Actief in het Bergisches Land

Gelijk meerdere lange wandelpaden lopen door het Bergisches Land: De Bergischer Weg verbindt het Ruhrgebied met Königswinter bij Bonn en doorkruist hierbij één keer compleet het Bergisches Land en de Bergischer Panoramasteig loopt als rond lopende route door de regio. Voor excursies van een hele of halve dag werden de Bergische Streifzüge ontwikkeld; 24 verschillende routes, waar de wandelaar diep in de Bergische traditie en geschiedenis kan duiken.

Maar niet alleen wandelaars, ook fietsers kunnen het Bergisches Land ontdekken; en dat ongemeen comfortabel, zonder al te grote hellingen. Dit wordt mogelijk door de treintraject-routes zoals de Bergischer Panorama-Radweg of de Balkantrasse. Via de Wasserquintett-tour kunnen fietsers vijf stuwdammen bekijken, die typisch zijn voor het Bergisches Land - dit is per slot van rekening de regio met de meeste stuwdammen in Europa. Tal van stuwdammen werden niet alleen gebruikt voor de drinkwatervoorziening, maar worden ook gebruikt door watersporters.

Leisteen huisjes en Bergische Kaffeetafel

Net zo typisch voor het Bergisches Land als de stuwdammen zijn vakwerk- en leisteen huizen, die ook tegenwoordig nog in vele dorpen en kleine steden te vinden zijn. Wermelskirchen is hier een bijzonder mooi voorbeeld. Maar ook Hückeswagen, ook wel bekend als de “Parel van het Bergisches Land”, of Gummersbach, hebben met hun historische oude steden nog steeds de echte charme van het Bergisches Land.

Het Bergisches Land is een paradijs voor genieters. In het barokke kasteel Bensberg is naast een vijf sterren hotel ook een drie sterren restaurant gevestigd; het “Vendôme”. Wie het typische eten van het Bergisches Land wil proberen, mag de Bergische Kaffeetafel niet missen. Dit wordt in tal van café's en restaurants in de regio aangeboden.

www.dasbergische.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Flughafen Köln Bonn

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Het Bergisches Land

Fiets- en Wandelroutes Bergisches Land

Sluiten
© Uwe Völkner - Fotoagentur FOX

Bergischer Panoramasteig

Wandeling met uitzicht

Wie boven staat, kan naar beneden kijken: Op de Bergischer Panoramasteig worden wandelaars beloond met fantastisch mooie uitzichten.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Water Quintet in het land van dammen, © Volker Barthel

Wasserquintett

Vijf stuwdammen op één fietsroute

Men kan het Bergisches Land prettig met de fiets verkennnen op de treintrajecten, die nauwelijks een steiging kennen. Een bijzonder mooie fietsroute is het Wasserquintett.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Bergischer Weg, © Das Bergische gGmbH

Bergischer Weg

Wandelen van het Ruhrgebied tot aan de Drachenfels aan de Rijn

Op dit wandelpad loopt u één keer dwars door het Bergisches Land. Dat kost weliswaar moeite, maar daarvoor kan de Bergischer Weg ook veel afwisseling bieden.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Das Bergische GmbH

Bergische Streifzüge

Expedities van één dag

Bosmythes, vakwerk en Heinrich Böll: De Bergische Streifzüge bieden 24 wandelingen voor hele of halve dagen rondom verschillende onderwerpen.

lees meer

Bergische Panorama-fietsroute

Gemoedelijke genotstocht door de bergen

Fietsen door het heuvelige Bergland en toch niet zweten? Dat is (grotendeels) mogelijk op de Bergische Panorama-fietsroute.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Der Oelchenshammer, der zum LVR-Industriemuseum Kraftwerk Ermen & Engels gehört, ist die letzte wasserbetriebene Schmiede im Oberbergischen Land., © LVR Industriemuseum

Industriële cultuur in het Rheinland op de fiets

Fietsroute verbindt LVR-industriemusea

Op de Radweg der Industriemuseen (fietsroute van de industriële musea) kun je je eigen papier maken, afdalen in een turbinekelder en het toelatingsexamen afleggen om leerling in de ijzer- en staalindustrie te worden.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer

Bezienswaardigheden Bergisches Land

Sluiten
Historische Arbeit mit dem Pferdepflug, © Klaus Stange

Bergisches Land en families

Onze familietips voor het Bergisches Land: in de oorspronkelijke natuur van het Bergisches Land beproeven kleine ontdekkers hun zintuigen. Sprookjesbos en apenpark zijn leuke excursiedoelen voor kinderen en hun ouders.

lees meer
Der Altenberger Dom von weitem, © Klaus Stange, www.avttention.de

De Altenberger Dom

Een reis in het verleden: De Altenberger Dom staat reeds sinds de 13de eeuw in het Bergisches Land en is tegenwoordig een centrum voor geestelijke muziek.

lees meer
Ausblick auf die Aggertalsperre, © Klaus Stange

De stuwdammen in het Bergische Land

De stuwmeren regelen en slaan niet alleen het water op. Ze zijn ook fantastische doelen voor uitstapjes voor watersportvrienden of mensen die op zoek zijn naar een beetje ontspanning.

lees meer
Ausblick auf die schöne Landschaft, © Naturarena Bergisches Land GmbH

Bergisches Land

Ten oosten van Keulen ligt een groen paradijs: Het Bergisches Land lokt met ongerepte natuur en de typisch Bergische idylle van oude steden.

lees meer
© Foto Sabine König

Bergisches Freilichtmuseum Lindlar

De wereld van de bevolking van het Bergisches Land anno 1900

Landleven anno 1900: Het Bergisches Freilichtmuseum nodigt u uit, een reis te maken naar de afgelopen eeuw. Authentieke gebouwen, tuinen en velden brengen het boerenleven dichtbij.

lees meer
Ausblick auf den Wupperlauf, © Gunnar Bäldle

De Wupper

Ooit was de Wupper een vieze industriële rivier. Intussen is hij veranderd in een natuur- en vrijetijdsparadijs.

lees meer
Schloss Homburg im Winter, © Tourismus NRW e.V

Slot Homburg

Een barok juweel in het Bergisches Land

Van de 11de eeuw tot in de 21ste eeuw: Het slot met grote geschiedenis heeft de bezoekers niet alleen veel te vertellen in het museum.

lees meer

Meer informatie


Nu ontdekken!

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen