©
Herbstliche Stimmung im Bergischen Land, © Das Bergische

Bergisches Land


Een paradijs voor wandelaars en romantici

Ten oosten van Keulen ligt een groen paradijs: Het Bergisches Land lokt met ongerepte natuur en de typisch Bergische idylle van oude steden.

Het Bergisches Land begint direct voor de poorten van Keulen en ook hier is de waarschijnlijk beroemdste bezienswaardigheid de Dom: de Altenberger Dom, die ook vaak “Bergische Dom” wordt genoemd, staat in het Bergische Odenthal. Maar niet alleen deze is een bezoekje waard. Ook de vele kleine steden met hun historische stadskernen zijn een bezoekje waard. En natuurlijk kan men in de regio uitstekend wandelen; inmiddels ook zelfs fietsen.

Actief in het Bergisches Land

Gelijk meerdere lange wandelpaden lopen door het Bergisches Land: De Bergischer Weg verbindt het Ruhrgebied met Königswinter bij Bonn en doorkruist hierbij één keer compleet het Bergisches Land en de Bergischer Panoramasteig loopt als rond lopende route door de regio. Voor excursies van een hele of halve dag werden de Bergische Streifzüge ontwikkeld; 24 verschillende routes, waar de wandelaar diep in de Bergische traditie en geschiedenis kan duiken.

Maar niet alleen wandelaars, ook fietsers kunnen het Bergisches Land ontdekken; en dat ongemeen comfortabel, zonder al te grote hellingen. Dit wordt mogelijk door de treintraject-routes zoals de Bergischer Panorama-Radweg of de Balkantrasse. Via de Wasserquintett-tour kunnen fietsers vijf stuwdammen bekijken, die typisch zijn voor het Bergisches Land - dit is per slot van rekening de regio met de meeste stuwdammen in Europa. Tal van stuwdammen werden niet alleen gebruikt voor de drinkwatervoorziening, maar worden ook gebruikt door watersporters.

Leisteen huisjes en Bergische Kaffeetafel

Net zo typisch voor het Bergisches Land als de stuwdammen zijn vakwerk- en leisteen huizen, die ook tegenwoordig nog in vele dorpen en kleine steden te vinden zijn. Wermelskirchen is hier een bijzonder mooi voorbeeld. Maar ook Hückeswagen, ook wel bekend als de “Parel van het Bergisches Land”, of Gummersbach, hebben met hun historische oude steden nog steeds de echte charme van het Bergisches Land.

Het Bergisches Land is een paradijs voor genieters. In het barokke kasteel Bensberg is naast een vijf sterren hotel ook een drie sterren restaurant gevestigd; het “Vendôme”. Wie het typische eten van het Bergisches Land wil proberen, mag de Bergische Kaffeetafel niet missen. Dit wordt in tal van café's en restaurants in de regio aangeboden.

www.dasbergische.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Flughafen Köln Bonn

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ausblick auf die schöne Landschaft, © Naturarena Bergisches Land GmbH
Herbstliche Stimmung im Bergischen Land, © Das Bergische
Nordansicht auf den Altenberger Dom, © David Bosbach
Bergisches Fachwerk - Altstadt Bergneustadt, © Naturarena Bergisches Land GmbH / Sabine Hütten
Blick von den Reichshof-Blockhaus, © Kurverwaltung Reichshof
Wandern auf dem Bergischen Panoramasteig im Bergischen Land, © Das Bergische
Bruchertalsperre im Bergischen Land, © Das Bergische / David Bosbach
Eschbachtalsperre im Bergischen Land, © Bergische Entwicklungsagentur GmbH / Holger Piwowar

Meer informatie


Nu ontdekken!

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen

Flugzeuge auf dem Vorfeld, © Andreas Wiese, Flughafen Düsseldorf
©

Heenreis met het vliegtuig

Hohenzollernbrücke in Köln, © Wolfgang Bollmann
©

Heenreis met de trein

Anreise via Auto, © pixabay.com
©

Heenreis met de auto