Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

Vroe­ger een steen­groe­ve, te­gen­woor­dig een na­tuur­re­ser­vaat en groe­ne ex­cur­sie­lo­ca­tie

Een mid­del­ge­berg­te met fan­tas­tisch uit­zicht op de Rijn: het Sie­ben­ge­bir­ge steekt hoog uit bo­ven de ri­vier en ont­voert je in een na­tuur­lijk land­schap van steen en bos.

Bij zijn aanblik worden schilders, dichters en reizigers reeds sinds eeuwen enthousiast: Kloofachtige dalen, dicht beboste pieken, ruwe rotsen en een grote diversiteit aan dieren en planten zijn typerend voor het Siebengebirge, dat hoog boven de Rijn uitsteekt. De Duitse natuuronderzoeker Alexander von Humboldt was zo onder de indruk van het “hooggebergte in het klein”, dat hij het zelfs uitbundig het achtste wereldwonder heeft genoemd. Het middelgebergte licht aan de rechterkant van de Rijn, ten zuiden van Bonn in de Rhein-Sieg-regio op het oostelijke gebied van de steden Königswinter en Bad-Honnef.

Tegenwoordig staat het Siebengebirge onder een omvangrijke bescherming, waardoor het beboste heuvellandschap een waardevolle habitat is geworden voor talrijke, deels ook zeldzame dieren en planten. Wat tegenwoordig een natuurreservaat is en wat zich het eerste natuurpark en eerste wildernisgebied in Noordrijn-Westfalen mag noemen, werd twee millennia echter vooral uitgebuit. Het gevarieerde gesteente van het Siebengebirge was vooral bij bouwers erg geliefd. Reeds de Kelten gebruikten het, om in de eerste eeuw v. Chr. een singel op de Petersberg te bouwen. Ook de Romeinen en tal van kerk- en kasteelbouwers in Keulen, Aken, Brühl maar ook Xanten kozen graag voor het gesteente uit het Siebengebirge; zo werden de stenen onder andere voor de bouwwerken van de barokke kastelen in Noordrijn-Westfalen, bijvoorbeeld in het Unesco werelderfgoed Augustusburg en Falkenlust gebruikt. Ook de basaltontginning voor vestigingen, oeverbevestigingen en treingrind heeft grote gaten in het landschap geslagen.

Van steengroeve tot natuurparadijs

Tegenwoordig is daar bijna niets meer van te zien, want de natuur heeft zich de voormalige steengroeves op indrukwekkende manier heroverd. Meer dan 80 procent van het Siebengebirge is intussen weer bebost, de goede bosbodem laat planten uit de grond schieten en biedt zodoende ook voedsel voor tal van dieren. Ongeveer 800 plantensoorten werden hier intussen ontdekt, waarvan er ongeveer 50 op de rode lijst van bedreigde soorten in Noordrijn-Westfalen staan. Ook vele zeldzame dieren zoals de zwarte specht of de grijze gors zijn neergestreken in de loofbossen. En zelfs de zogenaamde Ofenkaulen, waarin ooit tufsteen voor ovens werd gewonnen, zijn veranderd in een toevluchtsoord voor dieren; hier hebben vleermuizen bijvoorbeeld hun winterkwartier.

Naast de beboste heuvels zijn eer ook wilde boomgaarden, tuinen, rotswanden, kleine beken en wijnbergen, die het landschap mee vormen en die het, afhankelijk van het seizoen, duidelijk veranderen. En natuurlijk draagt ook de Rijn, die terug komt in vele sagen en de meest bezongen rivier van Europa is, ertoe bij, dat het Siebengebirge zeer hoog in het vaandel staat bij hikers en wandelaars als een bijzonder idyllische bestemming voor uitstapjes. De Drachenfels, met zijn van verre al zichtbare burchtruïne en het plateau, biedt een uitstekend uitzicht op de rivier. Deels spectaculair zijn echter ook de uitzichten van de andere bergen van het Siebengebirge. Wie één van de meer dan 40 andere bergtoppen beklimt, kan genieten van het uizicht tot in de Eifel of het Westerwald.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ansicht auf Königswinter-Rheinfront, © VVS Archiv
Dreiseenblick, © VVS Archiv
Twee fietsers op de Rijnfietsroute in het Siebengebergte , © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Siebengebirge Siegfriedfels Aussicht , © Tourismus Siebengebirge GmbH
Siebengebirge Ölberg Panorama Zonsondergang , © Tourismus NRW e.V.
Siebengebirge Kasteel Drachenburg , © Tourismus NRW e.V.
Natuurpark Siebengebirge Kasteel Drachenfels, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Na­tuur­par­ken

Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

lees meer
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Großes Torf­moor (veen­moe­ras) in Lüb­bec­ke en Hil­le

lees meer
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr

Wei­de­land­schap Bis­li­cher In­sel bij Xan­ten

lees meer
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zui­de­lij­ke na­tuur­park Rhein­land

lees meer
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer
Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.

De Rie­sel­fel­der in Mün­ster

lees meer
De Weser Skywalk bij de Hannover kliffen, © Tourismus NRW e.V.

Zo dicht bij de he­mel: de We­ser-sky­walk

lees meer
Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Fla­mingo's in het Mün­ster­land: het Zwill­broc­ker Venn

lees meer