Vennbahn Reichensteiner Viadukt, © vennbahn.eu

Op ou­de spoor­we­gen


Over zach­te hel­lin­gen door heu­vel­ach­ti­ge land­schap­pen fiet­sen

Een zachte hellingsgraad, slechts heel zelden een kruispunt en vaak ver weg van de openbare weg – voormalige spoorwegen zijn uitermate geschikt als fietspaden. Zo doorkruisen fietsers helemaal ontspannen zelfs heuvelachtige landschappen en kunnen hier en daar nog wat over de culturele geschiedenis van die paden leren.

Müngsten brug, © Tourismus NRW e.V.

Brug­gen, tun­nels & vi­a­duc­ten


On­der­weg langs de Berg­se pa­no­ra­mi­sche fiets­rou­te

Gezellig door de bergen fietsen? Dat kan langs de Bergse panoramische fietsroute. Hier gaat het zonder grote hellingen op verlaten spoorwegen door de streek. Bijzondere hoogtepunten zijn de in totaal 14 tunnels, de tot 40 meter hoge viaducten en de talrijke bruggen op en langs het pad. Een daarvan is de Müngstener Brug, Duitslands hoogste spoorwegbrug. De ideale plaats voor een pauze.

Duitse Röntgen museum, Remscheid, © Tourismus NRW e.V.

Start­punt: Rönt­gen­mu­se­um


Bal­kanstraat

De Balkanstraat start in Remscheid. De stad met haar historische stadskern met geplaveide steegjes, romantische pleintjes en hoekige vakwerkhuizen is een echte blikvanger. Wie zin heeft om in de wereld van een vorser en ontdekker te duiken moet een stop in het Röntgenmuseum maken voor hij naar de Balkanstraat trekt.

Vogelvlucht van het meer in de groeve Schlupkothen in Neanderland, © Tourismus NRW e.V.

400 mil­joen jaar ge­schie­de­nis van de aar­de


Pa­no­ra­mi­sche fiets­rou­te Nie­der­berg­bahn

De panoramische fietsroute Niederbergbahn voert dwars door het heuvelige Neanderland – natuurlijk alleen over zachte hellingen want ook hier rijden de fietsers op voormalige spoorwegen. Een hoogtepunt langs de rand is de tijdstunnel Wülfrath die een reis in de tijd simuleert doorheen 400 miljoen jaar geschiedenis van de aarde. In de winter is deze tunnel dicht want dan dient hij als winterkwartier voor de vleermuizen.

Hennesee Sauerland zonsondergang, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Uitje aan de Ba­de­see


Sau­er­land­fiets­ring

Zwemmen, zeilen of een scheepsrondvaart – wie op de Sauerlandfietsring rijdt, moet absoluut een stop aan de Hennesee maken. Midden in het landschap van het natuurpark Sauerland-Rothaargebirge lijkt dit de ideale plek te zijn om de fiets even langs de kant te zetten en eens diep adem te halen.

Monschau, © Tourismus NRW e.V.

Mid­del­eeuws Monschau


Ven­n­bahn

Langs de Vennbahn liggen verschillende steden die absoluut een bezoekje waard zijn. Zo moeten fietsers even een stop in Aken plannen om door de oude stad te wandelen en de Dom van Aachen als Unesco-werelderfgoed, te aanschouwen. Of wat dacht je van een stop in het idyllische lakenstadje Monschau? De stad betovert met haar romantische vakwerkhuizen en kronkelende steegjes.

Bruchertalsperre in het Bergisches Land, © Tourismus NRW e.V.

Idyl­li­sche wa­ter­land­schap­pen


Wa­ter­kwin­tet

Deze fietsroute is iets voor fans van stuwmeren want ze voert langs vijf stuwmeren voorbij en door het gebied met het hoogste aantal stuwmeren in Europa, het Bergsche land. Wat is er overigens mooier dan een tussenstop in een idyllisch waterlandschap? Watersport of een picknick langs de oever – de stuwmeren en meren zijn de ideale plek voor een tussendoortje.

Erzbahnbrücke Bochum, © Rad Revier Ruhr

Berg­af tot aan de Si­chel


Erz­bahn­tras­se

Voeten omhoog en laat rollen maar – zo makkelijk is het misschien niet, maar toch voert de Erzbahnstrasse van Bochum naar Gelsenkirchen ongeveer tien kilometer zachtjes bergaf. Doel is de Grimberger Sichel, een halfcirkelvormige brugconstructie over het Rijn-Herne-kanaal voor voetgangers en fietsers.

  • Fietsers bij de Möhne op de Kanzelbrug , © Tourismus NRW e.V.
    Kust van de Hennesee in het Sauerland, © Oliver Franke, Tourismus NRW
    Müngsten brug, © Tourismus NRW e.V.
  • Viadukt Ruhrtalstraße Nord auf dem Panorama Radweg im Neanderland., © Technische Betriebe Velbert
    Het uitzicht op de Rur in Monschau, © Tourismus NRW e.V.
    Jahrhunderthalle Bochum bei Nacht, © RTG/ Nielinger