Nationaal Park Eifel, kind kijkt door verrekijker met boswachter , © Tourismus NRW e.V.

Wan­de­len met kin­de­ren


Bij el­ke stap een nieuw avon­tuur

Op deze paden worden kinderen echte wandelliefhebbers. Een rangertour, belevenispad of wandelen met dieren – deze routes zorgen voor plezier voor het hele gezin. Een eenvoudige wandeling wordt zo tot een onvergetelijke gezinsuitstap met gegarandeerd avontuur. Zelfs de allerkleinsten kunnen op korte paden de natuur spelenderwijs ontdekken.

Verschillende themaroutes slingeren doorheen het hele land, geven uitleg over de planten- en dierenwereld of nodigen uit voor een vliegend bezoek aan lang vervlogen tijden – in sommige gevallen met bekende padmascottes of sprookjesachtige figuren. Bijzonder interessant en spannend wordt het tijdens een geleide wandeling met professionele begeleiding van mens of dier: Terwijl in het Nationalpark Eifel deskundige bosgidsen met groot en klein op ontdekkingstocht gaan, staan op andere plaatsen dierlijke begeleiders klaar. Met ezel, lama of alpaca wordt een wandeling een heel bijzondere belevenis.

Alpaca's in het Bergisches Land, © Eva-Nadine Wunderlich

Bees­ti­ge be­ge­lei­ders


On­der­weg met la­ma, ezel en al­pa­ca

Het is geweten dat men in de natuur nooit alleen is. Overal in de weiden, velden en bossen zijn er kevers, volgens of mieren, soms zelfs reeën of vossen op pad. Maar ook heel andere beestige begeleiders maken wandelingen voor kinderen tot een bijzondere belevenis.

Met de ezel op tocht
In Winterberg in het Sauerland gaat het met de ezel op wandel, wat heel praktisch is want de kalme dieren dragen zonder mopperen de picknick en rugzak. Om elkaar beter te leren kennen, worden ze voor de toch eerst eens uitvoerig gevoederd en gestreeld en dan gaat het drie tot zes uur lang vooruit in de natuur – naar wens ook met een speciale wandelgids. Dat is overigens niet alleen pret voor kinderen; volwassenen kunnen van de ontspannen dieren ook nog een gezonde dosis kalmte leren. Ook in het Siebengebirge gaat het met de ezel op wandeltocht – en wel nog tot in het Schloss Drachenburg op de Drachenfels. Dat is Europa‘s meest beklommen berg. Terwijl kinderen op de ezels kunnen rijden, moeten volwassenen de berg te voet bedwingen of laten zich rustig door een traditionele tandradbaan naar boven brengen.
www.big-mountain.eu | www.siebengebirge.com

Met lama’s en alpaca’s op weg‘
Lama‘s en alpaca’s behoren anders dan ezels tot de familie van de kamelen, maar zijn net zo welwillend en geduldig. Lama’s begeleiden kinderen en volwassenen op verschillende tochten door de Wittgensteinse bossen, bijvoorbeeld op de Rothaarsteig of in de bizonwereld. Kinderen en volwassenen leren onderweg de streek en de dieren met de grote ogen van dichterbij kennen. Natuuravonturen onder begeleiding van lama’s zijn er ook in het Ruhrgebied: te midden van de groene steenkoolstortplaatsen kunnen gezinnen met Kazimir, Dancer, Diego en co. op wandeling trekken. Niemand hoeft bang te zijn voor spuwen: als lama’s op de juiste manier worden behandeld, spuwen ze alleen op elkaar. In de Eifel kunnen gezinnen met alpaca’s tijd doorbrengen – tijdens een wandeling, een gezellige picknick of een kinderverjaardag.
www.rothaar-lamas.de | www.prachtlamas.de | www.obstwiesen-alpakas.de

Met plaatselijk wild in het bos
Het Wildwald Vosswinkel in Arnsberg is de thuisbasis van zeer verschillende dierlijke bewoners, waaronder oehoe's, edelherten of wilde zwijnen, die er vrij rondlopen zonder omheining en te zien zijn bij de dagelijkse voederbeurten. Op twee telkens 4,5 kilometer lange cirkelvormige routes door het gebied van de edelherten of wilde zwijnenverblijf kan men toch altijd een ontmoeting verwachten. En na het donker kan het avontuur opnieuw beginnen want het Wildwald Vosswinkel biedt ook overnachtingsmogelijkheden aan. Hier wordt met hout verwarmd en zorgen kaarsen voor licht. De smartphone heeft weinig ontvangst en ook het traditionele toilet wordt meestal door een buitentoilet vervangen

Waldfeenpfad in Brilon im Sauerland, © Tourismus NRW e.V.

Be­le­ve­nis­pa­den en the­ma­rou­tes


Sprook­jes­fi­gu­ren en ech­te avon­tu­ren

Onderweg in de Bergisches Land
De bekende televisiemuis markeert markeert de zes bergpaden die speciaal zijn ontworpen voor gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd en die gemakkelijk te beheersen zijn als een tocht van een halve dag of een dag. De tussen vier en 13 kilometer lange wandelpaden door het Bergische Land zijn uitgerust met infopanelen en audiostations waar kinderen en volwassenen veel over de streek te weten komen. Zo vertellen personages, zoals Robin Hood langs het Bosmythepad iets over zichzelf en hun geschiedenis, aan het ongeveer vier kilometer lange waterpad informeren infopanelen de wandelaars over de werking van een stuwdam en op het langste traject, de boerderijrute rond Lohmar, zijn er inzichten in het leven op de boerderij.
www.bergisches-wanderland.de

Onderweg in het Sauerland en Siegen-Wittgenstein
In de bossen van het Sauerlands komt het tot verrassende ontmoetingen en belevenissen. Op speciaal voor kinderen aangelegde paden zorgen zowel boomtelefoons, bosbelevenisparcours en schommels voor afwisseling, samen met mythische wezens zoals kabouters en feeën. In Brilon begeleidt een toverwezen wandelaars op een rond twee kilometer kort bosfeeënpad en nodigt bezoekers aan negen belevenisstations in de wereld van het bos uit.

Een roodharige kabouter met rangerhoed ontmoet kleine en grote wandelaars op de Rothaarsteig, die als eerste van de “Top Trails of Germany“ over een eigen gezinswandelkaart met in totaal twaalf belevenispunten beschikt. Een daarvan is het sprookjeswandelpad van de “Kleiner Rothaar“, die over een kleine twee kilometer naar geheime plaatsen en schatkisten leidt en bij de verkiezing voor Duitslands mooiste wandelpad in 2020 in de toep tien van de dagtochten eindigde. In totaal wachten in het Sauerland meer dan 200 beleveniswandelpaden op groot en klein.
www.sauerland.com I www.siegen-wittgenstein.info

Onderweg in het Teutoburgerwoud
In het natuurpark Teutoburgerwoud gaat het met het gezin over heuvels en dalen en, natuurlijk, door het bos. De bosroute van Leistrup, bijvoorbeeld, leidt langs 3000 jaar oude grafheuvels en offerstenen, loof- en naaldbomen. Daarnaast zijn er zes ontdekkingskaarten onder de titel “Gezinstijd in de natuur”, die uitnodigen om de hoeken van het natuurpark nader te verkennen. In de buurt van Detmold, bijvoorbeeld, gaat een gps-route van ongeveer vijf kilometer rond het Hermannsmonument. Onderweg wachten op acht virtuele stations interessante informatie, korte quizvragen en andere activiteiten over het thema bos. Een omweg naar het Hermannsmonument is in ieder geval de moeite waard, want er is een schatkist en een extra rally rond het monument.
www.naturpark-teutoburgerwald.de

Prachtig uitzicht Eifel bij dag - Nideggen Schmidt , © Tourismus NRW e.V.

Onderweg in de Eifel
Het Nationalpark Eifel  biedt verschillende tochten voor kinderen aan. Op gezinsdagen, die elke eerste zondag in de maand plaatsvinden, gaat het tijdens een geleide wandeling van drie uur door het bos. Zoektochten naar diersporen, plantenpuzzels en geuren, kleuren en vormen maken van de ongeveer vier kilometer lange tocht een bijzondere belevenis.

Thema’s uit de natuur, maar ook een pak verhalen kan men ontdekken op de cirkelvormige wandelpaden van de EifelSpuren en EifelSchliefen. Zo gaat het in Zülpich ongeveer acht kilometer lang over ridders, Romeinen en bieten, in Blankenheim is het “Waar bossen ruisen“ en in Mechternich voert een tien kilometer lange EifelSchleife “Van de MühlenSee naar de Eifenblick“.

In andere hoeken van de Eifel zijn uitdagende kastelen, bizarre rotsen of een kapitein met schip opwindende haltes op een wandeling. De Wasserland-route, bijvoorbeeld, kan worden gecombineerd met een boottocht en zo eventueel worden ingekort.

Het Löwenzahl-belevenispad in Nettersheim in de Eifel biedt 20 interactieve stations. Het ongeveer zes kilometer lange pad voert langs een avontuurlijk speelplein en in de voetsporen van de oude Romeinen, maar ook naar nog oudere vondsten: Op een braakliggend akker, een voormalig koraalrif in de Devonzee, bevinden zich fossielen die 380 miljoen jaar oud zijn. Hoe lang elke bezoeker voor deze rondgang nodig heeft, hangt dus minder af van hoe goed men als wandelaar te been is.
www.nordeifel-tourismus.de I www.eifel.info I www.naturzentrum-eifel.de

Onderweg in de Regio Bonn
Voor kinderen wordt de Wildwieseneg bij Eitorf een echte safari – of beter gezegd, een fotosafari. Want hier leven veel verschillende dieren, van de hommel tot de zwarte ooievaar en van de vlinder tot de hagedis. Wie vier verschillende dieren voor de lens krijgt en een foto als bewijs neemt, kan elk jaar aan een wedstrijd deelnemen. Het gaat er ook creatief aan toe op de Künstlerweg in Windeck. Op het zes kilometer lange cirkelvormige pad geven 30 belevenisstations tips, hoe men uit bladeren vliegtuigen knutselt, uit kleine steentjes stabiele bruggen bouwt of woudvruchten in kabouterhuisjes verandert. In totaal tien kinderbelevenispaden zorgen aan de Sieg voor veel wandelplezier bij de allerkleinsten.

Het natuurpark Zevengebergte biedt twee avonturenroutes rond het thema duurzaamheid: een ontdekkingstocht rond het meer van Himberg bijvoorbeeld laat u ontdekken waarvoor mensen zulke grote hoeveelheden materiaal uit de grond halen, dat er enorme gaten ontstaan en hele bergen verdwijnen. Het ontdekkingspad Zeitsprung nodigt u op tien stations uit voor een reis naar het verleden: hoe leefden mensen hier in het verleden? Welke gevolgen had dit voor de natuur? Op het ongeveer twee kilometer lange circuit leren gezinnen hoe mensen in verschillende tijdperken met hun omgeving omgingen.
www.naturregion-sieg.de | www.naturpark7gebirge.de

  • Een bizon in de bizonwildernis in Siegen-Wittgenstein van dichtbij, © Tourismus NRW e.V.
    Station op het "Waldfeenpfad", Brilon, © Tourismus NRW
    Alpaca's in het Tecklenburger Land, © Tourismus NRW
  • Balanceren op het "Waldfeenpfad", Brilon, © Tourismus NRW
    Eifelzicht overdag in Nideggen Schmidt , © Tourismus NRW e.V.
    Bord naar het Waldfeenpfad in Brilon, © Tourismus NRW

Op naar de vol­gen­de ge­zins­uit­stap

Hier gaat het naar veel meer ge­va­ri­eer­de reis­be­stem­min­gen en tips voor leu­ke dag­trips.

lees meer