Surfer in Action in der Wasserskianlage Surf Langenfeld, © Johannes Höhn

Ac­tie op het wa­ter


Le­ven­dig, spor­tief, ver­fris­send

Rivier of meer, zittend of staand, met een paddel in de hand of waterski's onder de voeten – op de meest uiteenlopende wateren in NRW vindt men bruisende actie en verfrissende ontspanning, precies zoals men het wil. Fan van sportieve uitdagingen en avontuurlijke uitstapjes? Maak dan een paar rondjes op waterski's en wakeboards of maak een raftingtocht op de Rijn. Liever aan een rustiger tempo en in alle rust van het omringende landschap genieten?  Dan vindt men de juiste verfrissing in stand-up paddling en kanoën. En het wordt bijzonder swingend wanneer men gaat blobben op de Biggesee.

Stand up Paddling Bevertalsperre, © Johannes Höhn

Met board of per boot


Stand-Up-paddling en raf­ting

Terwijl het stand-up paddling (SUP) of ook staand peddelen in Australië, langs de Pacifische kust van de Verenigde Staten en in Hawaii al langer bekendheid geniet, is deze vrijetijdssport in Duitsland nog niet zo bekend. Zoals de naam al verklapt, sta je hierbij met een peddel op een plank, die een beetje op een surfplank lijkt. In tegenstelling tot het surfen heeft het stand-up paddling echter het voordeel, dat je niet afhankelijk bent van wind of golven. Meren zijn hiervoor de ideale locatie, om het staand peddelen eens zelf te testen. Deze trendy sport wordt in Noordrijn-Westfalen onder andere aangeboden bij de Baldeneysee in het Ruhrgebied en bij de Nordsee in Xanten.
www.seaside-beach.de | www.beachline-xanten.de

Rafting-tochten

Als stand-up paddling te rustig is, kan men rivierraften proberen. In een boot ligt het tempo hoger en is er veel te zien – bijvoorbeeld tijdens een sightseeingtocht in een raftingboot op de Rijn.

Of wat denk je van sightseeing per rafting-boot? Bij een dergelijke tocht kunnen de deelnemers Keulen vanuit een heel ander oogpunt leren kennen. Vanaf de Rijn heb je hier een fantastisch uitzicht op de bezienswaardigheden van de stad zoals het Schokoladenmuseum, de Rheinauhafen en natuurlijk de Dom van Keulen. Het wordt steeds weer avontuurlijk als en voorbij varend handelsschip voor krachtige golven zorgt.

Een tocht op de Ruhr zorgt ook voor afwisseling, omdat rustige stukken steeds weer worden onderbroken door kleine stroomversnellingen. Tot wel 14 personen en een guide passen in een van de grote boten, die een spannende maar ook idyllische tocht op de rivier van het Ruhrgebied beloven.
www.querfeldeins.org | www.wupperkanu.de

Surfen in het neanderland, © Johannes Höhn

Aan een koord over het meer


Wa­ter­ski en wa­ke­board

Een andere verfrissende mogelijkheid sportief bezig te zijn, is waterski. Op verschillende locaties in Noordrijn-Westfalen heb je de gelegenheid, onder andere in de Blaue Lagune in Wachtendonk langs de Niederrhein. Naast andere sportmogelijkheden zoals trampoline of een klimtuin is er in het natuurbad ook een waterski-installatie. Wie langer wil blijven, kan ook gelijk een tent, een slaaphut of een vakantiehuisje bij het meer boeken.
www.blaue-lagune.de

Waterskiën is ook mogelijk op andere plekken langs de Niederrhein, bijvoorbeeld aan de Nordsee in Xanten of de Effelder Waldsee in Wassenberg. Bij de 'Amici Beachclub', het natuurbad van de Effelder Waldsee, wordt bovendien ook wakeboarding aangeboden.
www.amicibeach.com | www.wasserski-xanten.de

Ook in het Sportpark Wedau in Duisburg komen wakeboarders en waterskiërs aan hun trekken. Gelegen direct bij de idyllische Sechs-Seen-Platte biedt het park bovendien nog tal van andere watersportactiviteiten zoals kano-polo, roeien of een ritje met een drakenboot. Wie een hele sportvakantie plant, kan terecht in de nabij gelegen jeugdherberg Duisburg-Sportpark. De jeugdherberg ligt niet alleen direct naast het watersportparadijs, maar heeft zich ook in het bijzonder ingesteld op sportieve gasten.
www.wasserski-wedau.de 

Een van de eerste adressen voor watersporters is Langenfeld. Hier, bij een van de grootste waterski-locaties ter wereld, vinden beginners en professionals uitstekende voorwaarden voor waterskiën en wakeboarden. In Langenfeld worden zelfs internationale wedstrijden georganiseerd. Dan kun je ook eens een keer heel ontspannen bij een van de zandstranden genieten van een cocktail en de professionals bewonderen bij hun kunsten. 
www.wasserski-langenfeld.de 

Het Sauerland heeft zijn aanbod in het bijzonder voor jongere gasten ook verder uitgebreid: In de Ferienwelt Winterberg bevindt zich eveneens een wakeboard- en waterskipark. Het eerste in zijn soort in Zuidwestfalen. Beginners kunnen hier een cursus onder professionele leiding boeken en als je liever kijkt, kun je de professionals bewonderen bij het uitvoeren van slaloms, pirouetten en salto's.
www.winterberg.de

Kajakken op de Niers aan de Nederrijn, © Johannes Höhn

En wat nog meer?


Ka­no, we­reld­cul­tuur en spring­kus­sen

Kanoën op de Nederrijn oog in oog met de natuur: tussen Viersen en Goch biedt de Niers ongeveer 70 kilometer ontspannende rivieridylle en ongeveer 15 kanoverhuurbedrijven aan de oevers. Indien gewenst bieden zij ook na het aanleggen extra diensten aan: de boot ophalen, fiets overbrengen of een lekkere barbecue.
www.niederrhein-tourismus.de

Benedictijnermonniken hielden 1200 jaar geleden zo van de Weser dat ze de eerste steen legden voor een gebouwencomplex dat ook nu nog mensen naar de rivier in Höxter lokt. Het oorspronkelijke klooster Corvey is niet alleen een uitgebreid barok kasteelcomplex geworden, maar ook Unesco-werelderfgoed – en een kanocentrum aan de Weser. Aan  het Domänenhof kunnen kano's te water worden gelaten voor dag- en meerdaagse tochten.
www.krome-kanu.de

Fans van funsports kunnen bij de Biggesee in het Sauerland de Blob-Base testen. Het grote met lucht gevulde rubberen kussen dobbert samen met een springtoren in het meer. Het actionplezier is gebaseerd op het feit dat de blobber - een persoon, die op het einde van het slangvormige kussen zit - door de jumper - een tweede persoon, die van de toren op het andere uiteinde van het kussen springt, enkele meters door de lucht wordt gekatapulteerd. De Blob Base is bevestigd aan een zwemeiland, waar zich onder andere ook een duikbassin bevindt. Hier worden ook open air-concerten, bioscoopvoorstellingen en sportevenementen georganiseerd.
www.biggesee.freizeit-oasen.de

  • Surf in de waterski-faciliteit Surf Langenfeld, © Johannes Höhn
    Peddels in het water tijdens een kanotocht op de Ruhr, © Tourismus NRW e.V.
    Kano liggend op een oever van de Ruhr, © Tourismus NRW e.V.
  • Voorbereiding voor de komende Stand Up Paddle Tour op de Bevertalsperre, © Johannes Höhn
    Peddelplezier op de Niers, © Johannes Höhn
    Bevertalsperre Stand Up Paddle Boards , © Johannes Höhn