©
Wakeboarden in Winterberg, © Ferienwelt Winterberg

Ac­ti­on op het wa­ter


Wa­ter­sport in NRW

Zei­len, sur­fen, wa­ter­fiet­sen of dui­ken wordt nu aan­ge­bo­den aan de ve­le me­ren in Noor­drijn-West­fa­len.

Stand-up paddling

Terwijl het stand-up paddling (SUP) of ook staand peddelen in Australië, langs de Pacifische kust van de Verenigde Staten en in Hawaii al langer bekendheid geniet, is deze vrijetijdssport in Duitsland nog niet zo bekend. Zoals de naam al verklapt, sta je hierbij met een peddel op een plank, die een beetje op een surfplank lijkt. In tegenstelling tot het surfen heeft het stand-up paddling echter het voordeel, dat je niet afhankelijk bent van wind of golven. Meren zijn hiervoor de ideale locatie, om het staand peddelen eens zelf te testen. Deze trendy sport wordt in Noordrijn-Westfalen onder andere aangeboden bij de Rursee in de Eifel, bij de Baldeneysee in het Ruhrgebied en bij de Nordsee in Xanten.
www.rursee.de | www.seaside-beach.de | www.f-z-x.de/sup 

Rafting-tochten

Voor wie het stand-up paddling niet spannend genoeg is, kan river rafting eens proberen. Deze tochten worden onder andere aangeboden op de Erft. Van Neuss uit ga je hier via een kleine wilde rivier door de sterke stroming snel in richting Düsseldorf, waar de tocht in de Rijn uitkomt en eindigt met een mooi uitzicht op de hoofdstad van de deelstaat.

Of wat denk je van sightseeing per rafting-boot? Bij een dergelijke tocht kunnen de deelnemers Keulen vanuit een heel ander oogpunt leren kennen. Vanaf de Rijn heb je hier een fantastisch uitzicht op de bezienswaardigheden van de stad zoals het Schokoladenmuseum, de Rheinauhafen en natuurlijk de Dom van Keulen. Het wordt steeds weer avontuurlijk als en voorbij varend handelsschip voor krachtige golven zorgt.

Een tocht op de Ruhr zorgt ook voor afwisseling, omdat rustige stukken steeds weer worden onderbroken door kleine stroomversnellingen. Tot wel 14 personen en een guide passen in een van de grote boten, die een spannende maar ook idyllische tocht op de rivier van het Ruhrgebied beloven.
www.querfeldeins.org

Waterski en wakeboard

Een andere verfrissende mogelijkheid sportief bezig te zijn, is waterski. Noordrijn-Westfalen is met zijn 15 waterski-kabelbanen trouwens het waterskiland bij uitstek - meer dan 200.000 mensen leren ieder jaar weer in Noordrijn-Westfalen de waterski- en wakeboardsport kennen. Op verschillende locaties in Noordrijn-Westfalen heb je de gelegenheid, onder andere in de Blaue Lagune in Wachtendonk langs de Niederrhein. Naast andere sportmogelijkheden zoals trampoline of een klimtuin is er in het natuurbad ook een waterski-installatie. Wie langer wil blijven, kan ook gelijk een tent, een slaaphut of een vakantiehuisje bij het meer boeken.
www.blaue-lagune.de

Waterskiën is ook mogelijk op andere plekken langs de Niederrhein, bijvoorbeeld aan de Nordsee in Xanten of de Effelder Waldsee in Wassenberg. Bij de 'Amici Beachclub', het natuurbad van de Effelder Waldsee, wordt bovendien ook wakeboarding aangeboden.
www.amicibeach.com | www.f-z-x.de/wasserski

Ook in het Sportpark Wedau in Duisburg komen wakeboarders en waterskiërs aan hun trekken. Gelegen direct bij de idyllische Sechs-Seen-Platte biedt het park bovendien nog tal van andere watersportactiviteiten zoals kano-polo, roeien of een ritje met een drakenboot. Wie een hele sportvakantie plant, kan terecht in de nabij gelegen jeugdherberg Duisburg-Sportpark. De jeugdherberg ligt niet alleen direct naast het watersportparadijs, maar heeft zich ook in het bijzonder ingesteld op sportieve gasten.
www.duisburg.de

Een van de eerste adressen voor watersporters is Langenfeld. Hier, bij een van de grootste waterski-locaties ter wereld, vinden beginners en professionals uitstekende voorwaarden voor waterskiën en wakeboarden. In Langenfeld worden zelfs internationale wedstrijden georganiseerd. Dan kun je ook eens een keer heel ontspannen bij een van de zandstranden genieten van een cocktail en de professionals bewonderen bij hun kunsten. 
www.wasserski-langenfeld.de 

Het Sauerland heeft zijn aanbod in het bijzonder voor jongere gasten ook verder uitgebreid: In de Ferienwelt Winterberg bevindt zich eveneens een wakeboard- en waterskipark. Het eerste in zijn soort in Zuidwestfalen. Beginners kunnen hier een cursus onder professionele leiding boeken en als je liever kijkt, kun je de professionals bewonderen bij het uitvoeren van slaloms, pirouetten en salto's.
www.wakeandwaterwinterberg.de

En verder?

Ook op sommige rivieren in de deelstaat kun je watersporten, zoals bijvoorbeeld river rafting. In Rheine in het Münsterland worden bovendien ook nog tochtjes met een boot aangeboden. De klassiekers zijn onder andere kanotochten op de Ems, die in verschillende varianten worden aangeboden, zoals bijvoorbeeld de sluizen-kanotocht of een kano-rallye. Een beetje conventioneler, maar niet minder avontuurlijk gaat het er aan toe tijdens een ritje met een vlot of drakenboot.
www.rheine.de

Ook op de Weser worden tochtjes met kano of opblaasboten aangeboden. Je vertrekt bij de voormalige rijksabdij Corvey bij Höxter. Dit is intussen niet alleen Unesco-werelderfgoed, maar het kasteel in het Teutoburgerwoud is ook het kanocentrum langs de Weser. Van de Domänenhof uit vertrekken de dag- of meerdaagse kanotochten. Sinds 2013 behoren ook tochten met opblaasboten tot het aanbod, waar tot wel tien volwassenen in een raftingboot een uitstapje kunnen maken.
www.krome-kanu.de

Watersportvrienden vinden bij het Kronenburger meer in Dahlem een heel ander aanbod: De enige waterklimbaan van heel Duitsland. In vijf verschillende klimbereiken kunnen zowel beginners maar ook gevorderden het passende niveau vinden.
www.kronenburger-see.de

Fans van funsports kunnen bij de Biggesee in het Sauerland de Blob-Base testen. Het grote met lucht gevulde rubberen kussen dobbert samen met een springtoren in het meer. Het actionplezier is gebaseerd op het feit dat de blobber - een persoon, die op het einde van het slangvormige kussen zit - door de jumper - een tweede persoon, die van de toren op het andere uiteinde van het kussen springt, enkele meters door de lucht wordt gekatapulteerd. De Blob Base is bevestigd aan een zwemeiland, waar zich onder andere ook een duikbassin bevindt. Hier worden ook open air-concerten, bioscoopvoorstellingen en sportevenementen georganiseerd.
www.biggesee.freizeit-oasen.de

Tips voor een zo­mer in NRW

Biergarten in Düsseldorf, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH
©

On­ze mooi­ste ter­ras­jes