©
balkantrasse-die-bergischen-drei, © Die Bergischen Drei

Bal­kan­tras­se

In de voet­stap­pen van de Bal­kan­ex­pres

Op com­for­ta­be­le we­gen door het Ber­gis­ches Land: De Bal­kan­tras­se maakt ge­bruik van de vroe­ge­re spoor­we­gen en brengt de fiet­sers naar de vlak­te van de Rijn.

De Balkantrasse zorgt voor een ideale mogelijkheid, met de fiets door het heuvelland van het Bergisches Land tot in de vlaktes van de Rijn te fietsen. De naam van de fietsroute herinnert aan de “Balkanexpres”. Zo werd de vroegere treinroute tussen Leverkusen-Opladen en Remscheid-Lennep in de volksmond genoemd. Van 1868 tot in de jaren 80 van de vorige eeuw reden hier treinen. Tegenwoordig heeft u hier heel mooie in- en uitzichten vanaf de fiets: Bossen, weiden, mooie huizen en tuinen, verschillende steden zoals Lennep, Bergisch Born, Wermelskirchen en Burscheid - stedelijk leven en landelijke idylle wisselen zich af langs de Balkantrasse. Onderweg op de circa 28 kilometer lange route herinneren de mijlpalen aan het trein-verleden, pleisterplaatsen en gastronomie vindt u ook op tal van plaatsen.

Het station Remscheid-Lennep is een ideale start of finish voor de fietsroute. Het historische stadscentrum presenteert zich met bergische idylle: Geplaveide straatjes, romantische pleintjes, mooie vakwerkhuizen met zwart lei, luiken met een mooie groene kleur en stralend witte deur- en raamkozijnen. De nagenoeg ronde plattegrond heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen, de meeste huizen staan zelfs onder monumentenzorg. Voor de weetgierigen onder u biedt het Deutsche Röntgenmuseum een reis door de wereld van de onderzoeker en ontdekker.

De Balkantrasse behoort tot het net van de Panorama-Radwege NRW (panorama-fietsroutes Noordrijn-Westfalen), dat afzonderlijke routes verbindt tot een meer dan 300 kilometer lang compleet systeem. Hij verbindt de voormalige spoorwegen in het Bergisches Land, in het zuidelijke Ruhrgebied en in het Sauerland met elkaar en zorgt voor aansluitingen aan de populaire fietsroutes langs de Rijn, Ruhr en Sieg. Rond 175 kilometer van de route loopt via de nagenoeg hellingsvrije spoorwegen en op de verbindingswegen hoeft u ook maar een enkele inspannendere passages achter de rug te brengen.

Meer informatie:
Deutsches Röntgen-Museum
Dinsdag tot zondag: 10.00 tot 17.00 uur

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
51.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
6

Hoogste punt in meter
351
Hoogtemeters omhoog
649
Hoogtemeters omlaag
496
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Bei gutem Wetter macht die Balkantrasse am meisten Spaß, © Volker Barthel
Balkantrasse - oude huizen, © Helmut Harhaus Stadt Remscheid Lennepv
bergischer-fahrradbus-panoramaradweg-balkantrasse-bei-wermelskirchen-dominik-ketz

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Bergisches Land Tourismus Marketing e.V.«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Ont­dek meer fiets­pa­den