©
Die reiche Ausstattung der Barockkirche St. Stephanus und Vitus in Corvey, © Tourismus NRW e.V.

Unesco-werelderfgoed Corvey


Het eerste Unesco-werelderfgoed in Westfalen

Sinds 2014 heeft ook Westfalen zijn eerste Unesco-werelderfgoed: De voormalige benedictijnenabdij Corvey met de gelijknamige vergane kloosterstad mag deze titel met trots dragen.

De voormalige benedictijnenabdij Corvey is uniek: Het zogenaamde Westwerk is niet alleen één van de weinigen, nagenoeg volledig behouden gebleven bouwwerken uit de Karolingische tijd, maar ook het enige behouden gebleven Karolingische Westwerk überhaupt. Daarom verleende Unesco in 2014 het voormalige klooster en de gelijknamige vergane kloosterstad daarom de begeerde werelderfgoed-titel en schonk Westfalen daarmee zijn eerste werelderfgoed überhaupt.

Indrukwekkende Westwerken zoals in Corvey vervulden een bijzondere opgave. Meestal werden ze aan kerken van rijkskloosters gebouwd, waarin de reizende koningen of keizers resideerden. Slechts de heerser en zijn gevolg mochten er gebruik van maken. Vanaf een galerij, die richting de kerkruimte opende, kon de koning of keizer vanaf zijn verhoogde positie deelnemen aan de Godsdienst.

Niet alleen de leeftijd van het Westwerk van Corvey maakt het uniek, maar ook zijn prachtige muurschilderingen, die in fragmenten nog behouden is gebleven. Hier ziet men scènes uit de odyssee en bewijst zodoende, dat ook sacrale gebouwen in deze tijd gebruik hebben gemaakt van beelden uit de antieke.

Corvey als belangrijkste missiecentrum

Maar niet alleen op het gebied van de bouw en de kunstgeschiedenis, maar ook kerkhistorisch gezien heeft Corvey een bijzondere betekenis: De bouw ervan werd door keizer Karel de Grote in opdracht gegeven. Hij had de heidense Saksen in de regio verslagen en wilde hen de overmacht van het Christendom ook door de bouw van het nieuwe klooster bewijzen. Binnen korte tijd avanceerde de abdij tot geestelijk, economisch, politiek en cultureel centrum. Monniken brachten van hieruit het christelijke geloof tot naar Noord-Europa.

Begin van de 19de eeuw werd het klooster opgeheven en korte tijd later overgedragen aan de hertogen van Ratibor en vorsten van Corvey. De familie is tegenwoordig, samen met het kerkgenootschap, verantwoordelijk voor Corvey.

Één van de meest beroemde bewoners van Corvey was August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. De schrijver van het Duitse volkslied was het werkzaam als bibliothecaris van de hertog en werd na zijn dood begraven op de naburige begraafplaats. Zijn graf kan men nog altijd bezoeken. Paleis Corvey zelf biedt tegenwoordig onder andere plaats aan een museum, restaurant en actief-hotel.

Openingstijden:
Vanaf eind maart tot begin november dagelijks van 10.00 - 18.00 uur

Meer informatie:
Corveyer muziekweken, ieder jaar in mei en juni

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Hinter diesen Mauern in Corvey befindet sich das karolinigsche Westwerk, Unesco-Welterbe, und die Kirche St. Stephanus und Vitus, © Tourismus NRW e.V.
Die Bibliothek auf Corvey baute Heinrich Hoffmann von Fallersleben maßgeblich mit auf, der Dichter des Deutschlandlieds, © Tourismus NRW e.V.
Die Bibliothek der Herzöge von Corvey gehört zu den größten Privatbibliotheken Deutschlands, © Tourismus NRW e.V.
Das ehemalige Kloster und heutige Schloss Corvey ist heute Wohnort des Herzoglichen Hauses Ratibor und Corvey, © Tourismus NRW e.V.
Außenansicht des Karolingischen Westwerks, das aus dem 9. Jahrhundert stammt. Es gehört heute zum Unesco-Welterbe, © Tourismus NRW e.V.
Außenansicht der ehemaligen Klosterkirche mit dem Westwerk und den Kirchtürmen im Hintergrund, © Tourismus NRW e.V.
Das karolingische Westwerk in Corvey, hier ein Blick ins Erdgeschoss, wurde von der Unesco 2014 zum Erbe der Menschheit erklärt, © Tourismus NRW e.V.
Wandmalereien mit Motiven aus der griechischen Mythologie zierten einst das Westwerk aus der Karolingerzeit auf Corvey, Reste sind erhalten, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Kulturkreis Höxter-Corvey gGmbH«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.