Die reiche Ausstattung der Barockkirche St. Stephanus und Vitus in Corvey, © Tourismus NRW e.V.

Unes­co-we­rel­derf­goed Cor­vey Höx­ter

Het eer­ste Unes­co-we­rel­derf­goed in West­fa­len

Sinds 2014 heeft ook West­fa­len zijn eer­ste Unes­co-we­rel­derf­goed: De voor­ma­li­ge be­ne­dic­tij­nen­ab­dij Cor­vey met de ge­lijk­na­mi­ge ver­ga­ne kloos­ter­stad mag de­ze ti­tel met trots dra­gen.

De voormalige benedictijnenabdij Corvey is uniek: Het zogenaamde Westwerk is niet alleen één van de weinigen, nagenoeg volledig behouden gebleven bouwwerken uit de Karolingische tijd, maar ook het enige behouden gebleven Karolingische Westwerk überhaupt. Daarom verleende Unesco in 2014 het voormalige klooster en de gelijknamige vergane kloosterstad daarom de begeerde werelderfgoed-titel en schonk Westfalen daarmee zijn eerste werelderfgoed überhaupt.

Indrukwekkende Westwerken zoals in Corvey vervulden een bijzondere opgave. Meestal werden ze aan kerken van rijkskloosters gebouwd, waarin de reizende koningen of keizers resideerden. Slechts de heerser en zijn gevolg mochten er gebruik van maken. Vanaf een galerij, die richting de kerkruimte opende, kon de koning of keizer vanaf zijn verhoogde positie deelnemen aan de Godsdienst.

Niet alleen de leeftijd van het Westwerk van Corvey maakt het uniek, maar ook zijn prachtige muurschilderingen, die in fragmenten nog behouden is gebleven. Hier ziet men scènes uit de odyssee en bewijst zodoende, dat ook sacrale gebouwen in deze tijd gebruik hebben gemaakt van beelden uit de antieke.

Corvey als belangrijkste missiecentrum

Maar niet alleen op het gebied van de bouw en de kunstgeschiedenis, maar ook kerkhistorisch gezien heeft Corvey een bijzondere betekenis: De bouw ervan werd door keizer Karel de Grote in opdracht gegeven. Hij had de heidense Saksen in de regio verslagen en wilde hen de overmacht van het Christendom ook door de bouw van het nieuwe klooster bewijzen. Binnen korte tijd avanceerde de abdij tot geestelijk, economisch, politiek en cultureel centrum. Monniken brachten van hieruit het christelijke geloof tot naar Noord-Europa.

Begin van de 19de eeuw werd het klooster opgeheven en korte tijd later overgedragen aan de hertogen van Ratibor en vorsten van Corvey. De familie is tegenwoordig, samen met het kerkgenootschap, verantwoordelijk voor Corvey.

Één van de meest beroemde bewoners van Corvey was August Heinrich Hoffmann von Fallersleben. De schrijver van het Duitse volkslied was het werkzaam als bibliothecaris van de hertog en werd na zijn dood begraven op de naburige begraafplaats. Zijn graf kan men nog altijd bezoeken. Paleis Corvey zelf biedt tegenwoordig onder andere plaats aan een museum, restaurant en actief-hotel.

Kaart van NRW

Wereldcultuur in Corvey

  • Romantisch gelegen in de bocht van de Weser vind je in Höxter het voormalig Benedictijns klooster Corvey.
  • Sinds 2014 is het complex met de kloosterkerk, het Karolingische Westwerk en het vorstelijke kasteel uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en één van de populairste attracties in de regio. Je rondleiding begint tijdens de middeleeuwen en eindigt bij Hoffmann von Fallersleben, die hier in het begin van de vorige eeuw het 'Deutschlandlied' dichtte. (Rondleidingen: zaterdag, zondag en tijdens feestdagen om 11.00 en 15.00 uur of op afspraak).
  • In het historische oude centrum van Höxter slenter je vervolgens door de steegjes met veel vakwerk en goed behouden gebleven gebouwen in de prachtige stijl van de Weser-renaissance.
  • In het Jacob-Pins-huis volg je de kunstsporen van de in 1917 in Höxter geboren schilder en graficus Jacob Pins, die in 1936 naar Palestina vluchtte als gevolg van de nationaalsocialistische Jodenvervolging.
  • Als je in Höxter bent moet je een bezoekje brengen aan Café Pammel. Een van de mooiste cafés in Duitsland biedt een breed assortiment aan taartspecialiteiten.

Tip voor een uitstapje: De 'Porzellan Manufaktur Fürstenberg' is een bedrijf met een traditie van meer dan 270 jaar. Sinds 1714 wordt hier hoogwaardig porselein geproduceerd, dat je tijdens de fabrieksverkoop (dinsdag tot en met zondag evenals tijdens feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur) ook kunt kopen. Alternatief: De Heilige Benedictus begeleidt je tijdens je bezoek aan de kloostercomplexen in de regio en daagt je uit goed na te denken (de Regula Benedictini).

Overnachtingstip: Hotel Villa Huxori in Höxter.

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 14,00

Contact

Kulturkreis Höxter-Corvey gGmbH
Corvey 2
37671 Höxter
Telefoon: +49 5271 694010
E-mail: empfang@schloss-corvey.de
Homepage: https://corvey.de/en/

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Maandag 10:00 - 18:00 uur
Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur
Vakantie 10:00 - 18:00 uur

Openbare rondleidingen vinden plaats op zaterdag, zondag en feestdagen om 11:00 uur en 15:00 uur. Voor deelname is vooraf inschrijven noodzakelijk.

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Kulturkreis Höxter-Corvey gGmbH«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.