©
Familie am Teich, © Grugapark Essen

Gru­ga­park Es­sen


De mooi­ste tuin van Es­sen

Tot rust ko­men maar ook avon­tuur, na­tuur en cul­tuur, sport­mo­ge­lijk­he­den en pick­nick- of bar­be­cue­plaat­sen - dat al­les biedt het mooi­ste park in heel Es­sen; het he­le jaar.

Ieder seizoen is mooi in het Grugapark. Hier begint het tuinseizoen reeds in februari, wanneer tijdens het “Parkleuchten” in de avonduurtjes de rotsen in de Alpentuin betoverend schitteren en in om de anderste boom lichtkunst kan worden ontdekt. Als de lente dan zijn intocht houdt in het park, kan men de mooiste tuin van heel Essen ook overdag - hij wordt liefdevol “die Gruga” genoemd - in de mooiste kleuren bewonderen.

De grote botanische tuin is het centrum van het Grugapark: Van oeroude bonsai-boompjes tot en met grote cactussen, van tropische bomen tot en met de “Indian Summer” - in het Waldtal vindt men overal exotische verrassingen. Nieuwe ontdekkingen staan hierbij op gelijke voet naast de visitekaartjes van de westerse tuinkunst, zoals een Westfaalse boerentuin, mooie gekweekte rozen of een rododendronhaag.

Het oorspronkelijk in 1929 voor de 1. Große Ruhrländische Gratenausstellung, afgekort Gruga, aangelegde park werd bijna volledig vernietigd tijdens WOII. Zijn huidige vormgeving is in gelijke mate beïnvloed door de zacht glooiende grasvelden, heuvels en het verre uitzicht op de naoorlogse tijd en de Bundesgartenschau 1965 verwezenlijkte concepten. Hierdoor is een belevenisgeoriënteerd park ontstaan.

Een aanbod met diverse vrijetijdsactiviteiten

Dit contrast van twee verschillende tuinideeën zorgt er juist voor dat de Gruga een zo divers vrijetijdsaanbod heeft. Vogelaars wandelen met reigers en flamingo's door de grote vrije uitloop, kunstliefhebbers ontdekken tussen het groen meer dan 40 standbeelden en sportievelingen kunnen zich uitleven tijdens een potje beach volley, tennis of jeu de boule. Ook het onderwerp gezondheid wordt met het motto “kuur ter plaatse” onder de aandacht gebracht: Zout-water druppelt in een zoutafzetting langs een grote doornenwand naar beneden en geeft de voorbijgangers het gevoel in een kuuroord te zijn.

Het Hundertwasser-huis heeft zich inmiddels tot trekpleister voor kunstliefhebbers ontwikkeld. Het werd nog kort voor zijn dood door de beroemde schilder en graficus ontworpen. Een ander highlight is de in 2014 geopende miniatuur treintentoonstelling Oktorail, waar de bezoekers worden ontvoerd naar de industriële wereld van het Ruhrgebied. Parkfeesten, zondagse concerten of cabaret zorgen voor nog meer afwisseling en een echt sfeertje van volksfeesten in het park.

Ook voor families met kinderen is het Grugapark een perfecte excursie naar het Ruhrgebied. Of de kinderen zich amuseren bij het klimparcours, door de doolhof lopen en op de klimtoren spelen of met de Parkbahn naar de kinderboerderij rijden. Zij vinden altijd wel iets wat ze in het Grugapark kunnen doen. En dat allemaal heerlijk aan de frisse lucht.

Om ervoor te zorgen dat mensen met een visuele of lichamelijke beperking ook van het Grugapark kunnen genieten, bestaat er een 1,3 kilometer lange, barrièrevrije rondweg, die onder andere langs de rozentuin, bamboehaag en een “Garten der Sinne” (tuin voor de zintuigen) voorbij loopt.

Openingstijden:

Het hele jaar geopend: vanaf 9.00 uur tot aan de schemering

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Familie am Teich, © Grugapark Essen

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Grugapark Essen«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.