De Speerwerferin van beeldhouwer Ernst Seger dateert uit 1937. Midden op de Lindenrotonde is het bronzen beeld in zijn beweging versteend, © Tourismus NRW e.V.

Gru­ga­park Es­sen

Es­sens tuin voor het he­le jaar

Re­cre­a­tie en avon­tuur, na­tuur en cul­tuur, sport­fa­ci­li­tei­ten en pick­nick- of bar­be­cue­plaat­sen – het mooi­ste park van Es­sen heeft dit al­les het he­le jaar door te bie­den.

Het Grugapark is altijd in seizoen. Hier begint het tuinseizoen al in februari of maart, wanneer de rotsen in de Alpentuin tijdens het avondlijke “Parklicht“ als een sprookje glinsteren en men in elke tweede boomtop lichtkunst kan ontdekken. Later, wanneer de lente in het park aanbreekt, is ook de mooiste tuin van Essen – liefkozend „“de Gruga“ genoemd – overdag in volle kleur.

De grote botanische tuin is het hart van het Grugapark: van oude bonsaibomen tot grote cactussen, van tropische struiken tot de "Indian summer" – overal in het bosdal zijn exotische verrassingen te vinden. Nieuwe ontdekkingen staan op gelijke voet met pronkstukken van de westerse tuinkunst zoals een Westfaalse huttentuin, fraaie rozensoorten of een rododendronbosje.

Na de eerste en gelijknamige “Großer Ruhrländischen Gartenschau“ in 1929, kortweg Gruga, volgden in de loop der jaren nog verschillende andere grote tuinshows in het Grugapark, waaronder de Bundesgartenschau in 1965, waarvoor het park opnieuw sterk werd uitgebreid. Zijn huidige vorm wordt eveneens gekenmerkt door de zacht glooiende gazons, heuvels en weidse uitzichten, die met name het resultaat zijn van de concepten van een meer belevings- en recreatiegericht parkontwerp die voor de Bundesgartenschau van 1965 werden gerealiseerd.

Ruim vrijetijdsaanbod

Juist dit contrast van verschillende tuinideeën maakt de Gruga zo divers in zijn vrijetijdsbesteding. Vogelamateurs wandelen met ibissen en flamingo's door de grote vrije vogelvluchtruimte, kunstliefhebbers ontdekken meer dan 40 sculpturen tussen het groen en sportievelingen ontmoeten elkaar voor beachvolleybal, tafeltennis, badminton of een partijtje jeu de boules.

Ook het thema gezondheid wordt benadrukt onder het motto “Kur vor Ort“: pekelwater druppelt langs een grote doornwand in een zoutoplossing en doet voorbijgangers denken aan een luchtkuuroord.

Hundertwasserhaus bij het park

Het Hundertwasserhaus, dat kort voor zijn dood door de beroemde schilder en graficus zelf is ontworpen, is vooral voor kunstliefhebbers een attractie geworden. Parkfeesten, zondagse concerten, cabaret en plantaardige rariteitenmarkten zorgen voor nog meer afwisseling en een echte volksfeeststemming in het park.

Een park voor gezinnen

Ook voor gezinnen met kinderen in het Ruhrgebied is het Grugapark een perfecte bestemming. Of de kleintjes nu door het touwparcours huppelen, door het doolhof ravotten of met de parktrein naar het kleine dierenverblijf gaan, in de Gruga is er altijd wel iets om de kinderen in de frisse lucht bezig te houden.

Zodat ook mensen met een handicap van het Grugapark kunnen genieten, is er een 1,3 kilometer lange drempelvrij circuit aangelegd dat onder andere langs de rozentuin, het bamboebos en een “Garten der Sinne“ leidt.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

De bronzen sculptuur UWA van Jean Sprengen staat op slechts enkele meters van de hoofdingang op de kleurenterrassen, © Tourismus NRW e.V.
Het Grugapark is een echte attractie voor gezinnen met kinderen, © Tourismus NRW e.V.
In bepaalde delen van het Grugapark Essen bloeien ook waterlelies, © Tourismus NRW e.V.
Een loopbrug leidt over een vijver. Hier kunnen bezoekers rust vinden, © Tourismus NRW e.V. Foto: M. Hulisz
Op elke hoek van het Grugapark kunnen gasten iets ontdekken. Achter de bloemenpracht is bijvoorbeeld een kleine waterval verborgen, © Tourismus NRW e.V. Foto: M. Hulisz
De Speerwerferin van beeldhouwer Ernst Seger dateert uit 1937. Midden op de Lindenrotonde is het bronzen beeld in zijn beweging versteend, © Tourismus NRW e.V.
Tijdens “Parkleuchte“ stralen de beelden in het Grugapark in een bijzonder licht. Zo ook de Tänzerin van Walter E. Lemcke, © Tourismus NRW e.V. Foto: M. Hulisz
Elk jaar in februari of maart vinden in het Grugapark “Parkleuchte“ plaats. De show wordt opgevoerd door lichtkunstenaar Wolfgang Flammersfeld, © Tourismus NRW e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Grugapark Essen
Virchowstraße 167a
45147 Essen
Telefoon: +49 201 88 83106
E-mail: info@grugapark.essen.de
Homepage: www.grugapark.de

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Maandag 07:30 - 20:00 uur
Dinsdag 07:30 - 20:00 uur
Woensdag 07:30 - 20:00 uur
Donderdag 07:30 - 20:00 uur
Vrijdag 07:30 - 20:00 uur
Zaterdag 07:30 - 20:00 uur
Zondag 07:30 - 20:00 uur
Vakantie 07:30 - 20:00 uur

Het park is het hele jaar geopend van 7:30 uur tot zonsondergang. Kaartjes kunnen aan de kassa's worden gekocht vanaf 9:00 uur.

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Grugapark Essen«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.