Unterwegs im Haus der Geschichte Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn Rhein-Sieg Ahrweiler

Haus der Ge­schich­te in Bonn

Bonn

De Mer­ce­des van Ade­nau­er, een bios­coop uit de ja­ren 50 van de vo­ri­ge eeuw en een trein­wa­gon - Het mu­se­um in Bonn brengt de Duit­se ge­schie­de­nis dich­ter­bij. Ook com­plexe on­der­wer­pen uit on­ze tijd wor­den door het mu­se­um in de vas­te ten­toon­stel­ling op­ge­pikt. Gas­ten kun­nen meer le­ren over glo­ba­li­se­ring, mi­gra­tie en di­gi­ta­li­se­ring.

Het Haus der Geschichte in Bonn behoort tot de meest favoriete en meest bezochte musea in Duitsland. Jaarlijks brengen rond 850.000 mensen een bezoek aan Bonn en bewonderen de Duitse geschiedenis van de naoorlogse tijd tot en met het heden op 4.000 vierkante meter tentoonstellingsvlak.

Achtergrond en verband worden met behulp van interactieve media-stations, door historische film- en geluidsfragmenten meegedeeld: In chronologische volgorde presenteert de voortdurende tentoonstelling ongeveer 7.000 vondsten uit de Duitse politieke, economische, culturele en alledaagse geschiedenis vanaf 1945.

Daartoe behoren bijvoorbeeld de trein-salonwagen van de Bondskanselier, de dienst-Mercedes van Konrad Adenauer, banken van het Senaat uit de oude vergaderzaal in Bonn en een bioscoop uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Originele stenen van de Berlijnse Muur behoren net zoals de Hippie-bus tot de kleurrijke fundus. Historische gebeurtenissen, ontwikkelingen en stromingen zoals de Koude Oorlog, de splitsing van Duitsland in Oost en West en de wederopbouw hebben hier een plekje.

En wat is met het heden? In een nieuw gedeelte gaat het museum in op de huidige onderwerpen. Bezoekers krijgen informatie over de globalisering, de migratiediscussie, de digitalisering en het terrorisme. Positieve maar ook negatieve aspecten uit de Duitse geschiedenis worden in gelijke mate behandeld en begrijpelijk weergegeven. 

Naast de favoriete voortdurende tentoonstelling biedt het museum tal van wisselende en reizende tentoonstellingen. Bovendien biedt het museum op de tegenover liggende zijde van de museumlaan een galerie met karikaturen met één van de grootste verzamelingen van politieke karikaturen. Een Romeinse kelder met opgravingen in het souterrain van het hoofdgebouw herinnert nog aan een heel ander tijdperk van het land.

Het Haus der Geschichte organiseert ook rondleidingen door de voormalige regeringswijk, in het Palais Schaumburg en de bungalow van de Bondskanselier. Tijdens een geplande museumdag kan de bezoeker het beste ook een bezoekje brengen aan het Museum Alexander König, het Kunstmuseum Bonn en de Bundeskunsthalle.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Der Museumsgarten, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker
Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker
Außenansicht auf das Haus der Geschichte, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker
Unterwegs im Haus der Geschichte Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn Rhein-Sieg Ahrweiler

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland
Willy-Brandt-Allee 14
53113 Bonn

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 09:00 - 19:00 uur
Woensdag 09:00 - 19:00 uur
Donderdag 09:00 - 19:00 uur
Vrijdag 09:00 - 19:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur
Vakantie 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.