Museum Insel Hombroich in Neuss, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Mu­se­um In­sel Hom­broich in Neuss

Neuss

De tre­den aan de uit­gang van de kas­sa wer­ken als een breuk­lijn. Wie naar be­ne­den gaat, wordt en­ke­le uren lang uit het al­le­daag­se le­ven be­vrijdt en be­treedt in het wei­de­land­schap van de Erft, een van de meest be­to­ve­ren­de kunst­plek­ken van Eu­ro­pa: het Mu­se­um In­sel Hom­broich. Hier, in het mid­den van de ogen­schijn­lijk on­ge­rep­te flo­ra en fau­na, krijgt de kunst een krach­tig plat­form.

Kunst en natuur moeten als gelijke partners optreden, zo heeft het de Düsseldorfste kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller gewenst toen hij het reusachtige terrein met zijn oude bomenbestand, wijde weiden tussen waterlopen en een classicistische villa vond en kocht. Samen met kunstenaars Gotthard Graubner, Erwin Heerich en Anatol Herzfeld vormde hij het om tot een ideale wereld voor zijn kunstverzameling en opende het in 1987 voor het grote publiek. Heerichs kunstzinnige bijdragen zijn de grote sculpturen, uitgevoerd als tentoonstellingspaviljoens die los van elkaar in het vormgegeven landschap staan. Hierin bevinden zich moderne werken, gerangschikt volgens hun ontwerpers. Lovis Corinth, Alexander Calder en Hans Arp zijn net zo present als Henri Matisse, Yves Klein en Kurt Schwitters. Daarnaast altijd opnieuw de bekende kussenafbeeldingen van Gotthard Graubner, die net als beeldhouwer Anatol Herzfeld zijn atelier in Hombroich had.

Alle kunstwerken werden ofwel voor deze speciale plaats ontworpen of door Graubner zelf permanent zo geplaatst, zoals ze zich nu bevinden. Dat blijft de enige voorwaarde van de museumontwerpers. Naar opschriften en uitleg over de werken zoekt de bezoeker tevergeefs. Het doel is een directe, rechtstreekse ontmoeting van mens en kunst in de natuur. Het tussentijds doel van elke ontdekker kan echter de cafetaria in het museum zijn, die net zo buitengewoon is als het gehele museum. Het eenvoudige Rijnlandse buffet is in de toegangsprijs inbegrepen en de keuze sluit heel nauw aan bij de plaatselijke natuur tussen fruitbomen en wilde kruidenweiden.

In de jaren negentig breidde kunstverzamelaar Müller het Museum Insel Hombroich uit door middel van de aankoop van het voormalige “NAVO-Rakettenstation” en het “Kirkeby-Feld” in de nabije omgeving. Terwijl er op het Kirkeby-veld nu ook wisselende tentoonstellingen plaatsvinden, maakt het Hombroich-rakettenstation als aanvulling bij het eiland minder een indruk met haar natuurrijkdom, dan met het ensemble van gebouwen. Naast de hangars en bunkers van de voormalige militaire basis werden moderne gebouwen van gerenommeerde architecten, zoals Àlvaro Siza, neergepoot. Hier leven en werken vandaag kunstenaars, vinden tentoonstellingen onderdak en kunnen, zoals in het gatenhuis “Kloster” ook bezoekers een kortverblijf doorbrengen.

 

Openingstijden:

Het Museum Insel Hombroich is elke dag open, ook op maandag
1 april tot 30 september: ma. – zo. 10.00 tot 19.00 uur
1 oktober tot 31 maart: ma. – zo. 10.00 tot 17.00 uur

De toegang aan de kassa eindigt en de cafetaria sluit telkens een uur eerder.
Op 24, 25 en 31 december en op 1 januari is het museum gesloten.
Het Hombroich-rakkettenstation is elke dag van 09.00 – 19.00 uur vrij toegankelijk voor voetgangers.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Der Innenhof des Gästehauses "Kloster" auf der Raketenstation Hombroich, © Tomas Riehle/Arturimages
Der Turm, eine begehbare Skulptur von Erwin Heerich im Museum Insel Hombroich, © Tomas Riehle/Arturimages
Gotthard Graubners „Gegenfeuer“ (1984-86), zu sehen im Museum Insel Hombroich, © Tomas Riehle/Arturimages
Der Blick auf die Hohe Galerie, eine begehbare Skulptur von Erwin Heerich, in der Auenlandschaft im Museum Insel Hombroich, © Tomas Riehle/Arturimages

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Museum Insel Hombroich
Minkel 2
41472 Neuss

Heenreis

per Google Maps

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Museum Insel Hombroich«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.