Slot Augustusburg en slot Falkenlust in Brühl
Barokke bouwwerken met een voorbeeldig karakter
De barokke pronk van de kastelen in Brühl houdt bezoekers in adem. Wie in het trappenhuis staat begrijpt, waarom andere vorstenhuizen ooit jaloers op Brühl waren. Tegenwoordig zijn de gebouwen samen met de tuinen en parken opgenomen op de Unesco-werelderfgoedlijst.
Het slot Augustusburg en slot Falkenhorst in Brühl behoren tot de meest belangrijke bouwwerken van de barok en rococo in Duitsland en vormden een voorbeeld voor tal van andere Duitse vorstenhuizen. Het bijbehorende slotpark is een monument op het gebied van tuinkunst, met internationale waarde. Het werd volgens de principes van de Franse tuinkunst aangelegd; maar ook elementen uit de Engelse landschapskunst vindt men er.
De bouwwerken in de Rhein-Erft-Kreis in de buurt van Keulen werden door Clemens August I van Beieren, keurvorst en aartsbisschop van Keulen in opdracht gegeven. Hij gaf in 1725 de opdracht, een zomerresidentie voor hem te bouwen - het naar hem benoemde slot Augustusburg. Vier jaar later gaf hij de opdracht voor zijn jachtslot Falkenlust, dat hij voor de valkenjacht en als privé-toevluchtsoord wilde gebruiken.
De beide sloten zijn met elkaar verbonden door een laan die door het uitgestrekte slotpark loopt. Vermaarde kunstenaars en architecten maakten deel uit bij de aanleg van de tuinen en parken maar ook bij voltooiing van de sloten.
Tal van beroemde bezoekers kwamen naar Brühl
Vanaf 1949 werd slot Augustusburg gedurende een lange periode gebruikt als receptieruimte door de Duitse president en de Duitse regering. Hier ontvingen de Duitse presidenten onder andere beroemde staatsgasten zoals Koninging Elisabeth II, Michail Gorbatsjov, Nelson Mandela maar ook Paus Johannes Paulus II. Tegenwoordig is het slot Augustusburg en het jachtslot Falkenlust als museum toegankelijk voor het publiek.
Indrukwekkend is vooral de door Balthasar Neumann vormgegeven staatsietrap. Hier vinden ieder jaar in de zomer tal van klassieke en barokke concerten plaats. Bovendien staat in de zomer het enige Haydn-festival in Duitsland op het programma.
De beide sloten in Brühl werden in 1984 gezamenlijk met hun tuinen en parken op de Unesco-werelderfgoedlijst geplaatst.