Unesco-Welterbe Schloss Augustusburg, © Horst Gummersbach

Slot Au­gus­tus­burg en slot Fal­ken­lust in Brühl

Ba­rok­ke bouw­wer­ken met een voor­beel­dig ka­rak­ter

De ba­rok­ke pronk van de kas­te­len in Brühl houdt be­zoe­kers in adem. Wie in het trap­pen­huis staat be­grijpt, waar­om an­de­re vor­sten­hui­zen ooit ja­loers op Brühl wa­ren. Te­gen­woor­dig zijn de ge­bou­wen sa­men met de tui­nen en par­ken op­ge­no­men op de Unes­co-we­rel­derf­goed­lijst.

Het slot Augustusburg en slot Falkenhorst in Brühl behoren tot de meest belangrijke bouwwerken van de barok en rococo in Duitsland en vormden een voorbeeld voor tal van andere Duitse vorstenhuizen. Het bijbehorende slotpark is een monument op het gebied van tuinkunst, met internationale waarde. Het werd volgens de principes van de Franse tuinkunst aangelegd; maar ook elementen uit de Engelse landschapskunst vindt men er.

De bouwwerken in de Rhein-Erft-Kreis in de buurt van Keulen werden door Clemens August I van Beieren, keurvorst en aartsbisschop van Keulen in opdracht gegeven. Hij gaf in 1725 de opdracht, een zomerresidentie voor hem te bouwen - het naar hem benoemde slot Augustusburg. Vier jaar later gaf hij de opdracht voor zijn jachtslot Falkenlust, dat hij voor de valkenjacht en als privé-toevluchtsoord wilde gebruiken.

De beide sloten zijn met elkaar verbonden door een laan die door het uitgestrekte slotpark loopt. Vermaarde kunstenaars en architecten maakten deel uit bij de aanleg van de tuinen en parken maar ook bij voltooiing van de sloten.

Tal van beroemde bezoekers kwamen naar Brühl

Vanaf 1949 werd slot Augustusburg gedurende een lange periode gebruikt als receptieruimte door de Duitse president en de Duitse regering. Hier ontvingen de Duitse presidenten onder andere beroemde staatsgasten zoals Koninging Elisabeth II, Michail Gorbatsjov, Nelson Mandela maar ook Paus Johannes Paulus II.  Tegenwoordig is het slot Augustusburg en het jachtslot Falkenlust als museum toegankelijk voor het publiek.

Indrukwekkend is vooral de door Balthasar Neumann vormgegeven staatsietrap. Hier vinden ieder jaar in de zomer tal van klassieke en barokke concerten plaats. Bovendien staat in de zomer het enige Haydn-festival in Duitsland op het programma.

De beide sloten in Brühl werden in 1984 gezamenlijk met hun tuinen en parken op de Unesco-werelderfgoedlijst geplaatst.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Unesco-Welterbe Schloss Augustusburg, © Horst Gummersbach
Schloss Falkenlust ist elegant ausgestattet und eingerichtet, © Horst Gummersbach
Schloss Falkenlust diente dem Kölner Kurfürsten als Jagdschloss, © Horst Gummersbach
Blühender Park, © Stadt Brühl
Schloss Augustusburg von Innen, © Schlossverwaltung Brühl

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

UNESCO-Welterbestätte Schlösser Augustusburg und Falkenlust in Brühl
Max-Ernst-Allee
50321 Brühl
Telefoon: +49 2232 94431-0
E-mail: verwaltung@schlossbruehl.de
Homepage: www.schlossbruehl.de/en/

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 09:00 - 16:00 uur
Woensdag 09:00 - 16:00 uur
Donderdag 09:00 - 16:00 uur
Vrijdag 09:00 - 16:00 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag 10:00 - 17:00 uur
Vakantie 10:00 - 17:00 uur

Openingstijden slotpark:
Dagelijks het hele jaar

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »UNESCO-Welterbestätte Schlösser Augustusburg und Falkenlust in Brühl«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.