Zeche Zollverein Panorama, © Tourismus NRW e.V.

Ze­che Zol­l­ve­rein

Van de plaats waar ge­zwoegd werd tot Unes­co-we­rel­derf­goed

Vroe­ger werd hier ge­zwoegd, van­daag de dag biedt Zol­l­ve­rein in­du­stri­ë­le cul­tuur van een hoog ni­veau: Kunst, con­cer­ten, fes­ti­vals en spor­tie­ve mo­ge­lijk­he­den in een in­druk­wek­ken­de om­ge­ving.

Het industriële complex Zeche und Kokerei Zollverein, die in 2001 werd uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, geldt als één van de meest indrukwekkende industriële monumenten ter wereld. Sinds de laatste ploeg in 1986 het werk heeft neergelegd, is de Zollverein veranderd in een plek voor kunst, cultuur en creativiteit, die jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers aantrekt. Hiermee wordt de structurele verandering in de metropool Ruhr op een unieke manier gesymboliseerd.

In de actieve industriële periode was de Zeche Zollverein de grootste steenkolenmijn ter wereld en de kooksfabriek was qua grootte uniek voor Europa. Naast zijn buitengewone grootte is ook de architectuur van het Zollverein-complex zeer bijzonder - niet voor niets wordt de Zollverein ook wel de mooiste mijn ter wereld genoemd. De beroemde dubbele schachttoren is tegenwoordig het bekendste herkenningsteken van het Ruhrgebied en is een symbool voor de industriële cultuur van een hele regio.

Een bijzonder mooie kijk in de tijd, waarin de installaties nog in gebruik waren, biedt het Denkmalpfad Zollverein. Langs gigantische tot stilstand gekomen machines brengen de voormalige mijnwerkers de bezoekers langs de bovengrondse installaties van de mijn en de kooksfabriek en krijgen gelijktijdig ook mooie “mijnverhalen” van de wereld van weleer te horen.

Musea, festivals en concerten

Nog meer over de geschiedenis en het heden van de regio ervaren de bezoekers in het Ruhr-Museum. Design-fans zullen helemaal onder de indruk zijn van het Red-Dot-Design-Museum . Dit bevindt zich eveneens op het terrein van de Zollverein. Bovendien vindt men er talrijke ateliers, kantoren en gastronomische bedrijven die hun plekje hebben gevonden op het grote terrein.

Vooral in de zomer biedt het terrein van de voormalige mijn tal van evenementen zoals concerten, open air-bioscoop of ook een gourmet-festival. Tot de verdere highlights behoren bovendien het jaarlijkse Zechenfest en de kunstbeurs Contemporary Art Ruhr evenals festivals zoals Extraschicht of Ruhrtriennale, die tevens gebruik mogen maken van het terrein van de Zollverein. Ook de sportieve bezoeker komt aan zijn trekken; in de winter is er een schaatsbaan en in de zomer nodigt het zwembad van de fabriek uit, een kosteloze duik in het koele nat te nemen.

Openingstijden:
Het hele jaar geopend

Meer informatie:
Zechenfest vindt altijd plaats tijdens het laatste weekeinde van september

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Das Unesco-Welterbe Zeche Zollverein in der Dämmerung, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein
Das Gelände der Zeche Zollverein ist weitläufig, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein
Im Sommer öffnet das Werksschwimmbad Zollverein, das zugleich ein Kunstwerk ist, © Matthias Duschner / Stiftung Zollverein
Im Winter gibt es auf dem Gelände der Zeche Zollverein eine Eisbahn zum Schlittschuhlaufen und Eisstockschießen, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein
Sportlich verngügung im Park Zollverein, © Jochen Tack - Stiftung Zollverein
Zollverein - Ein Ausflugsziel für jedes Alter, © Jochen Tack - Stiftung Zollverein
Führungen auf dem Gelände Zeche Zollverein, © Jochen Tack - Stiftung Zollverein
Glück auf in der Zeche Zollverein, © Jochen Tack - Stiftung Zollverein

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »UNESCO-Welterbe Zollverein«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.