©
Das Gelände des Unesco-Welterbe Zollverein aus der Luft, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein

Cul­tuur­stad Es­sen


In­du­strie­cul­tuur en gro­te kunst in het groe­ne hart van de me­tro­pool Ruhr

Unes­co-we­rel­derf­goed Zol­l­ve­rein, mu­se­um Fol­kwang, Vil­la Hü­gel & Co. - Es­sen is ook na het cul­tuur­hoofd­stad­jaar RUHR.2010 een cul­tu­re­le groot­macht in het cen­trum van het Ruhr­ge­bied.

Het Ruhrgebied, gesitueerd in het midden van Noordrijn-Westfalen, is de grootste stedelijke agglomeratie van Duitsland en zelfs de op vijf na grootste in heel Europa. De steenkoolmijnbouw en staalnijverheid heeft zijn stempel gedrukt op de steden hier. Ze liggen allemaal dicht bij elkaar, zo dicht, dat men soms zelfs de grenzen niet meer ziet. De “metropool Ruhr” groeit steeds dichter bij elkaar en heeft een rijk industrieel verleden waar men erg trots op is. Uit de vroegere industriële vestigingen werden gedurende de afgelopen decennia indrukwekkende plekken van de industriële cultuur: Oude mijnen, Gasometer en hoogovens zijn tegenwoordig schouwplaatsen voor kunst en cultuurevenementen en creëren een ruimte voor een gemeenschappelijke identificatie evenals voor de ontwikkeling van nieuwe, creatieve ideeën. In deze gemeenschap van de steden van het “Cultuurgebied” zoals het reistijdschrift MERIAN in zijn Noordrijn-Westfaalse editie 03/2015 kopt, heeft de stad Essen een bijzondere rol. Essen is niet alleen één van de grootste steden in het Ruhrgebied met de grootste bevolkingsdichtheid, maar voerde onder het motto “Essen voor het Ruhrgebied” ook het Europese cultuurhoofdstadjaar RUHR.2010 aan.

Zeche Zollverein: Uithangbord van de industriële cultuur

Op zijn laatst in 2010 ontwikkelde zich dan ook de dubbele schachtbok van Zeche Zollverein tot een herkenningsteken van de stad Essen evenals van de gehele regio. Het terrein van de mijn werd inmiddels ook uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, want de Zollverein is niet alleen architectonisch bijzonder, maar ook een uitstekend voorbeeld voor de verandering van de gehele Ruhrgebied-regio. Reeds ten tijde van de bouw was de mijn met zijn nieuwerwetse gebouwencomplex een trendsetter en deze rol neemt hij nog steeds voor zijn rekening. Want waar vroeger steenkolen werden gedolven en verkookst, kunnen bezoekers tegenwoordig het monumentenpad Zollverein volgen. Deze loopt, begeleid door ervaren gidsen, door de authentiek behouden gebleven bovengrondse installaties van de mijn, bijvoorbeeld door de zeverij en kolenwasserij en legt de deelnemers uit, hoe de vroegere werk- en leefomstandigheden van de mensen waren. Ook voormalige mijnwerkers behoren tot de mijn-gidsen, delen hun “mijnverhalen” met de deelnemers en maken op deze manier de wandeling over het monumentenpad tot een eenmalig authentieke belevenis. In de kolenwasserij op Schacht XII heeft ook het Ruhr Museum zijn nieuwe plek gevonden. Bezoekers kunnen hier in de blijvende tentoonstelling en in verschillende wisselende tentoonstellingen alles rondom de geschiedenis en het heden van het Ruhrgebied te weten komen.

En nog een ander museum bevindt zich op het terrein van de Zeche Zollverein: Het voormalige ketelhuis werd door de beroemde architect Norman Foster veranderd in het Design Zentrum NRW, dat ook plaats biedt voor het Red Dot Design Museum. Hier vindt men de wereldwijd grootste tentoonstelling van moderne ontwerpen. Een ander architectonisch highlight vormt de Sanaa-Kubus, die voor haar doeleinden door de Folkwang Universität der Künste wordt gebruikt. Maar ook buiten de musea nodigt het mijnterrein uit het te verkennen en vrijetijds-avonturen te beleven: Het fabriekszwembad is strikt genomen een kunstobject, maar het is in de zomer desalniettemin geopend voor alle gasten, die plezier en ontspanning in het koele nat zoeken. In het park rondom de mijn kunnen wandelaars sculpturen van Ulrich Rückriem ontdekken en de ringpromenade is bijzonder geschikt voor korte fietstoeren rondom het terrein van de mijn. Natuurlijk is de Zeche Zollverein ook altijd een schouwplaats voor de grote culturele gebeurtenissen van het Ruhrgebied, waaronder de Extraschicht of de Ruhrtriennale.

Kunst en amusement in de binnenstad van Essen

Afgezien van dit buitengewoon highlight van de industriële cultuur heeft de stad Essen ook op andere plekken veel te bieden op cultureel gebied. Het Museum Folkwang met zijn door de sterarchitect David Chipperfield ontworpen aanbouw behoort tot de meest gerenommeerde kunstmusea in Duitsland. Een ander kunstgenre is toegewijd aan de Philharmonie en Aalto Theater Essen - in de filharmonie vinden concerten van beroemde muzikanten plaats en in het Aalto Theater kunnen cultuurliefhebbers genieten van opera's en balletvoorstellingen. Het Grillo Theater in de binnenstad maakt het culturele aanbod compleet als stadtheater met een eigen ensemble. Eveneens midden in de city van Essen bevindt zich de dom, in diens schatkamer zich kunstwerken van wereldniveau bevinden, in het bijzonder uit het tijdperk 980 tot 1060. En zelfs het moderne entertainment wordt in Essen nog met geschiedenis gecombineerd: Het musical van de stad bevindt zich in het Colosseum, een historische fabriekshal, waarin rond 1900 nog smeedijzeren producten werden geproduceerd.

Bezoekers, die geen zin hebben in een reis in het verleden, kunnen natuurlijk ook gewoon van de geneugten van het heden genieten. Essen heeft niet alleen één van de grootste voetgangerszones binnen het Ruhrgebied, maar ook een zeer modern winkelcentrum. In de Limbecker Platz kunnen bezoekers in meer dan 200 winkels naar hartenlust winkelen. In de Essener Lichtburg kunnen filmfans tijdens een filmpremière genieten van de grote filmsterren in de grootste bioscoop van Duitsland. Een geheimtip in de binnenstad is bovendien het Unperfekthaus, waar bezoekers tijdens het drinken van een kopje koffie of het nuttigen van de lunch kunnen genieten van de creatieve atmosfeer en tot rust kunnen komen na een lange winkelmarathon.

Groene oases in het zuiden van de grote stad

Nog meer tijd voor rust vinden bezoekers in het groene zuiden van de stad. Op een niet al te grote afstand van het centrum heet het Gruga Park u van harte welkom. Het oorspronkelijk in 1929 ter gelegenheid van de Große Ruhrländische Gartenausstellung, kort Gruga genoemd, aangelegde park dient ook vandaag de dag nog als groene oase voor de inwoners van de grote stad en is een favoriet familie-uitstapje. Eveneens een bezienswaardigheid is in het zuiden van Essen de Margarethenhöhe, die als eerste tuinstad van Duitsland in 1920 ontstond. Tussen vrijstaande grote huizen, de romantische gevels van de rijtjeshuizen en de pittoreske tuintjes betreden bezoekers hier een dorp in de grote stad. Nog verder naar het zuiden gelegen is de Baldeneysee, het grootste van zes bestaande Ruhr-stuwmeeren, het meest bekende recreatiegebied van de stad Essen. De Weiße Flotte nodigt u uit, een gemoedelijke tocht met een boot te maken en op het meer vinden watersportfans tal van mogelijkheden, hun passie uit te leven. Niet ver van het meer staat ook de Villa Hügel, het voormalige woon- en representatiehuis van de industriële familie Krupp, diens park en gebouw kunnen worden bezichtigd.

www.ruhr-tourismus.de/essen

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Das Gelände des Unesco-Welterbe Zollverein aus der Luft, © Jochen Tack / Stiftung Zollverein
Mit der "Kulturlinie" zur Zeche Zollverein in Essen, © Frank Vinken
Blick von oben auf das Werksschwimmbad auf dem Gelände des Unesco Kulturerbes Zollverein in Essen (Ruhrgebiet), © Matthias Duschner / Stiftung Zollverein
Ansicht bei guten Wetter, © Thomas Robbin
Der Villa Hügel, © Ruhr Tourismus GmbH
Folkwang Museum Essen, © Rolf Kosecki
Grugapark Essen, © Grugapark Essen
Strand "Seaside Beach" am Baldeney See in Essen (Ruhrgebiet), © Thorsten kleine Holthaus / EMG

Meer informatie


Nu ontdekken!