Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Ver­an­der­lijk Es­sen


In­du­strie­stad, in­no­va­tie­ruim­te en stra­len­de pa­rel in het Ruhr­ge­bied

Van grijs naar groen, van kolen naar cultuur: de stad Essen is de voorbije decennia sterk veranderd. Uit mijnen werden cultuurcentra, voormalige brakke velden bieden vandaag als parken ontspanning. Op de buitenterreinen van het Unesco-werelderfgoed Zollverein, bijvoorbeeld, zien bezoekers nu meer dan honderd verschillende dier- en plantensoorten, zoals torenvalken en rugstreeppadden. De historische binnenruimtes worden nu door het Ruhr Museum en Red Dot Design Museum als tentoonstellingsruimte gebruikt. Aan de hand van duizenden collecties evoceert dit eerste de geschiedenis van de regio en de structurele transformatie.

Uitzicht op Lake Baldeney in de herfst, © EMG, Diana Blinkert

Ont­span­nen aan de Ruhr


Idyl­li­sche na­tuur biedt ont­span­nings­mo­ge­lijk­he­den

Niet alleen langs, ook aan en op het water biedt de stad ontspanning in de natuur: in Ruhr-Auen kunnen aandachtige reizigers met een beetje geluk inmiddels aalscholvers en schildpadden observeren. En aan het Baldeneymeer kan men zich heerlijk ontspannen terwijl schepen en bootjes over het water varen.

Hoog boven het Baldeneymeer loopt het Baldeneypad. Dit is naast het in 2020 nieuw geopende Kettwiger Panoramapad een uitstekende wandelweg in de stad en leidt voorbij de Isenburg-ruïne en Villa Hügel. Deze laatste was lange tijd de thuis van de beroemde industriële familie Krupp die in de 19e en 20e eeuw een van de grootste bedrijven in Europa opbouwde. Vandaag kunnen bezoekers aan de villa tentoonstellingen zien en het idyllische landschap rond de villa aanschouwen.

Oude stad van Essen-Kettwig, © Asyraf Syamsul @asyrafacha

His­to­ri­sche stads­cen­tra


Vak­werk­hui­zen en kron­ke­len­de steeg­jes

Vervlogen tijden kan men ook in andere hoeken van de stad ontdekken: in de stadsdelen Kettwig en Werden imponeren indrukwekkende vakwerkhuizen uit de voorbije eeuwen alsook de ontelbare kronkelende steegjes. In Werden loont een bezoek aan de Folkwang Universiteit van de Kunsten de moeite, waar elk jaar meer dan 300 openbare evenementen plaatsvinden – van een intiem kamerspel tot een groots orkestraal concert.

Standbeeld close-up, © Tourismus NRW e.V.

Cul­tuur­me­tro­pool


Pre­sen­ta­ties, rond­lei­din­gen en con­cer­ten

Wie in Essen in volle teugen wil genieten van cultuur, heeft veel keuzes in het hart van de stad: in de Dom van Essen kunnen gasten een blik werpen op de kerkelijke kostbaarheden van de Domschatkamer. De Gouden Madonna is bijvoorbeeld een meer dan aan te bevelen bezienswaardigheid. Zij geldt als de oudst bewaarde volledig plastische Mariafiguur in de Westerse kunst.

Huizen zoals Grillo, Aalto en Varietétheater brengen aangrijpende opvoeringen van theater tot opera. In de Philharmonie treden sterren van de klassieke muziek op. Het museum Folkwang presenteert kunstschatten en tijdelijke tentoonstellingen van het hoogste niveau in zijn zalen aan het Museumplein. Kunstcritici hebben dit huis in 2020 tot Museum van het Jaar verkozen.

Pub in Essen Rüttenscheid, © Johannes Höhn

'R­üt­ten­schei­der Straße'


Trek­tocht door ca­fés, bars en res­tau­rants

Van hieraf zijn het slechts enkele meter tot aan de populaire Rüttenscheider Straße en de Rüttenscheider Stern. De uitgaans- en wandelbuurt en de omliggende straten herbergen veel cafés, restaurants en bars die elk iets anders bieden. Het cultcafé Ampütte en de Sparfuchs, bijvoorbeeld, worden gekenmerkt door hun typische ‘Ruhrpottflair’ met hun oude toog, waar ook oude gedienden uit Essen graag plaats nemen. De Drehscheibe daarentegen doet de harten van schlagerfans sneller slaan. Niet zelden ontmoeten gasten de zelfverklaarde schlagergod Rene Pascal aan de toog die als eigenaar van de herberg het een of andere liedje stemt.

Alternatief en hip daarentegen is het Essense Südviertel met gezellige cafés, tweedehandswinkeltjes en handwerkkunst. Rond het Isenbergplein hebben zich jonge kunstenaars en creatieve koppen verenigd die de bezoekers een duurzame belevenis willen bieden. De voetpaden worden in de zomer door bonte designermeubels versierd; lezingen en concerten vinden tussen banken en stoelen plaats. Café Goldbar en café de Prinz zijn hier voorbeelden van een extravert levensgevoel dat de hele wijk typeert.

Dachterrasse des Unperfekthaus in Essen, © Unperfekthaus

De bin­nen­stad ver­ken­nen


Start­punt voor shop­ping

Essen heeft zijn reputatie van inkoopstad met om en bij de 1.000 warenhuizen en winkels in de stad. In de wandelzone vindt men rijen van schoenen- en modehuizen, flagship stores van grote merken en kleine boetieks, zoals speciaalzaken. Het Limbecker Platz biedt als een van de grote binnenstedelijke winkelcentra van Duitsland meer dan 200 winkels voor een unieke shoppingtour. In het tegenoverliggende Unperfekthaus kunnen gasten over de schouders kijken van internationale kunstenaars die aan het werk zijn. De creatieve oase is een gemeenschappelijke werkruimte waarin ook toeschouwers altijd welkom zijn.

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer