Skywalk Phoenix West in Dortmund, © Ruhr Tourismus  Achim Meurer (www.achimmeurer.com)

Dort­mund – di­rect en eer­lijk


Hoor eens, wat is het hier mooi!

In Dortmund weet je waar je aan toe bent. Het verenigen zich in een grootstad het landelijke Westfalen en het industriële Ruhrgebied. De liefde voor het voetbal, een unieke biercultuur, bonte trendy wijken en een indrukwekkend industrieel erfgoed geven de stad haar flair. Er is zoveel te ontdekken.

Fans BVB Dortmund, © Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA

Dort­mund en voet­bal


You’ll ne­ver walk alo­ne

De zuidtribune of de ‘Gele Muur‘ van het Signal Iduna Park is met z’n 35.000 staanplaatsen veruit de grootste staantribune van Europa. Bij elke thuiswedstrijd en in alle weersomstandigheden staan hier de trouwe fans van BVB en zingen samen hun voetbalhymne. Dat geeft zelfs niet-verstokte voetbalfans kippenvel.

Wie zich voor de geschiedenis van het voetbal interesseert, vindt centraal gelegen aan het station het Duitse Voetbalmuseum. Hier komt de voetbalgeschiedenis tot leven: belangrijke momenten in het voetbal, zoals de golden goal van Oliver Bierhoff, het zomersprookje van 2006 of toen Duitsland bij de rust met 5-0 leidde tegen Brazilië, kunnen hier allemaal worden herbeleefd.

Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund en het bier


Ge­woon on­af­schei­de­lijk

Het geldt als een van de symbolen van de stad en is al van ver herkenbaar: De "Dortmundse U" is een voormalige gist- en opslagkelder van de brouwerij Union en vandaag een centrum voor kunst en creativiteit. Vanaf het dakterras hebben bezoekers een wonderbaarlijk uitzicht over de stad. Ook al wordt er in het U al lang niet meer gebrouwen, hier vindt nog elk jaar een bierfestival plaats.

DAB en andere bieren maken Dortmund wereldberoemd. Terwijl vroeger op ontelbare plaatsen in de stad bier werd gebrouwen, zijn er vandaag nog slechts brouwsites overgebleven – daaronder de kleine brouwerij Hövels, een bijzonder traditionele plek waar ook brouwseminaries worden aangeboden. De brouwerij die sinds 2005 onafhankelijk is, brouwt het Dortmundse Bergmann Bier. De brouwerij heeft haar vestiging aan het Phoenix-meer. Bezoeker kunnen in de bierhal de biertjes zien voorbijgaan.

Wist u dit al? In de klassieke Dortmundse cafés, zoals bijvoorbeeld rond de Alte Markt, drinkt men uit eigen bierkroegen. Een slank en naarmate men omhoog gaat, breder bierglas dat werd ontworpen om dit bier te drinken. Deze en andere tradities rond het Dortmundse bier ontdekt u in het brouwerijmuseum.

Zeche Zollern Dortmund, © LWL-Industriemuseum, Martin Holtappels

Hoog­te­pun­ten in het in­du­stri­eel erf­goed


Best met de fo­to­ca­me­ra

Het is een van de mooiste industriële monumenten van Duitsland en een unieke fotospot: Het LWL-industriemuseum Zeche Zollern. De gevel van de loonhal, het ingangsportaal van de machinehal, twee klassieke mijnschachten en overal versieringen en uivormige torens – vandaag is het moeilijk zwaar werk met de speelse architectuur van de mijn te verbinden.

En ook de cokesfabriek Hansa, waar vroeger kolen tot cokes werden gebakken, laat bij bezoekers een blijvende indruk na. Op een belevenispad in de voormalige “verboden stad”, waarvan de straten en bruggen, hallen en torens in koolstof waren verhuld, gaat het vandaag nog omhoog op de kolentoren, de ovenbatterij en in de machinehal.

Skywalk Phoenix West biedt een wandeling met indrukwekkende uitzichten: Met zicht op de voormalige ertsfabriek en het groene oosten van de stad vinden bezoekers hierboven een heel bijzonder zicht over Dortmund en unieke fotoperspectieven.

Union Quarter Dortmund Graffiti, © Johannes Höhn

Bon­te, tren­dy buur­ten


Dort­munds ge­re­nom­meer­de buur­ten

Het Kaiserviertel, Kreuzviertel, Nordstadt of de haven – elk van deze buurten beschikt over een heel eigen charme. Het Kreuzviertel met zijn indrukwekkende oude gebouwen, kleine cafeetjes, restaurants en trendy winkels is bijzonder populair. De ontmoetingsplaats in de wijk is de Möllerbrücke, hier wordt “gemöllert” – een biertje aan de kiosk kopen en samen met vrienden op de brug klinken.

Ook populair zijn de vlooienmarkten – dan verkopen inwoners hun rommel in de hoven en tuinen. Een goede gelegenheid om eens in blik te werpen in de binnentuinen van de charmante oude gebouwen.

Het is de multiculturele flair, de platenwinkels, cafés en creatieve plaatsen, die het Dortmundse noorden uitmaken. Vanuit de “Nordstadt” gaan het richting de haven. In de woonwijk lopen studenten, zelfstandigen en kunstenaars door elkaar; Het Hafenarsenal wordt gekenmerkt door oude magazijnen uit rode baksteen. Wie erop uit wil trekken in het groen kan door het haventerrein tot aan het Fredenbaumpark wandelen. In de winter vindt hier een bijzonder populaire middeleeuwse lichtkerstmarkt plaats.

Regenboogbrug Dortmund, © Mark Clemens

De re­gen­boog­brug


Een bij­zon­de­re fo­top­lek

De regenboogbrug overspant de autosnelweg A40 in Dortmund-Dorstfeld en verbindt de Duitse arbeidstentoonstelling DASA met de Technische Universiteit voor voetgangers en fietsers. Van zodra het donker wordt, licht de brug in bonte regenboogkleuren op en wordt een unieke fotoplek.

  • Union Quarter Dortmund, © Johannes Höhn
    Huisgevel Kreuzviertel Dortmund, © Johannes Höhn
    Restaurant Kreuzviertel Dortmund, © Johannes Höhn
  • Meer Phoenix, Dortmund, © Carsten Behle

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer