Das gute Wetter genießen, © Thomas Robbin

Eli­sen­brun­nen

Ake­ner ar­chi­tec­tuur-high­light met wel­l­ness-fac­tor

Clas­si­cis­tisch mooi: De Eli­sen­brun­nen in Aken is een ar­chi­tec­to­nisch high­light van de Kei­zer­stad. Er wordt ge­zegd, dat zijn wa­ter uit de “Kai­ser­quel­le” ge­ne­zen­de krach­ten be­zit.

De Akener Elisenbrunnen is naast de Dom van Aken één van de populairste toeristische attracties van de meest westelijk gelegen grote stad van Noordrijn-Westfalen. Hij werd benoemd naar de kroonprinses Elisabeth (Elise) Ludovika von Bayern.

Gebouwd in classicistische stijl, is hij vooral bestemd voor representatieve doeleinden: Hij is in eerste instantie een symbool voor de uitgesproken kuur- en badcultuur van de stad Aken, die zich daarom, als ze het wil, ook kuuroord Bad Aken mag noemen.

Vanwege de talrijke thermale bronnen was Aken reeds ten tijde van de Romeinen bekend als badplaats en gedurende de eeuwen is het een belangrijk en populair trekpleister voor kuurgasten geworden. Ook Karel de Grote heeft vooral vanwege de ontspannende en door de Eifel-vulkanen op natuurlijke wijze verwarmde thermale bronnen zijn heerserzetel blijvend omgezeteld naar Aken.

Bronnen is reconstructie

De Elisenbrunnen werd in 1827 opgeleverd en staat tot op heden op de Friedrich Wilhelm Platz. Echter is de hedendaagse bron een reconstructie, aangezien de oorspronkelijke Elisenbrunnen tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg volledig werd verwoest door een bombardement.

Aan het begin van de jaren '50 werd hij tenslotte tot in de kleinste details weer opgebouwd. Ook de wereldbekende en in Aken geboren architect Ludwig Mies van der Rohe heeft zich ingezet voor een onveranderde, gedetailleerde hernieuwde opbouw.

Zo kunnen bezoekers van de stad het representatieve bouwwerk, dat water uit de “Kaiserquelle” heeft, net zo bewonderen zoals de oorspronkelijke architect Karl Friedrich Schinkel hem aan het begin van de 19e eeuw heeft gebouwd.

De hedendaagse bezoeker mag zich met zijn bewondering aansluiten bij tal van bekende historische persoonlijkheden zoals Peter de Grote, Frederik de Grote, Giacomo Casanova en Georg Friedrich Händel, die in vergane tijden de Elisenbrunnen graag hebben bezocht. In de hal bevestigde marmeren platen herinneren tegenwoordig aan deze bezoekers.

Genezend water uit de “Kaiserquelle”

De Elisenbrunnen bestaat uit een open wandelhal met zuilen evenals twee rechts en links aangrenzende paviljoenen. Uit twee geïntegreerde drinkbronnen borrelt het 52° warm genezend water uit de “Kaiserquelle”. Het sterk zwavelhoudende water zorgt voor de bekende geur van rotte eieren bij de Elisenbrunnen.

Men zegt dat het zwavelwater bijzondere genezende krachten bezit; erin te baden of het te drinken helpt volgens de overleveringen tegen de meest verschillende kwalen. Vanwege zijn bestanddelen mag het water tegenwoordig echter niet meer vest uit de bron worden gedronken, want de geneesmiddelenwet bepaalt, dat thermaal water met bijzondere chemische samenstelling alleen onder toezicht van een arts mag worden gedronken.

Achter de Elisenbrunnen is de Elisengarten te vinden; een klein par, dat door de bekende Pruissische tuinkunstenaar en landschapsarchitect Peter Joseph Lenné in 1852-54 werd aangelegd en van 2007 tot 2009 opnieuw werd vormgegeven door de landschapsarchitect von Lützow.

www.baukunst-nrw.de

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Der Elisenbrunnen in Aachen bei Nacht, © Andreas Herrmann / ats
Ansicht am Abend, © Thomas Robbin
Das gute Wetter genießen, © Thomas Robbin
Der Elisenbrunnen von Innen, © Thomas Robbin

Meer informatie

Nu ontdekken!

Ont­dek jouw cul­tu­reel reis­land NRW!

Mies van der Rohe, Verseidag, Krefeld, © Mies van der Rohe Business Park 2018

Bau­haus

lees meer
Blick aus dem Audienzsaal Schloss Augustusburg, © André Menne, Peter Wieler

UNES­CO-we­rel­derf­goed

lees meer
Park Nordkirchen Kasteel Münsterland, © Johannes Höhn

Par­ken en tui­nen

lees meer
Theaterzaal voor concerten in het landschapspark Duisburg Noord, © Johannes Höhn

Fes­ti­vals

lees meer