©
Extraschicht Henrichshütte, © Ruhr Tourismus, Kreklau

Extraschicht


Nacht van de industriële cultuur in de metropool Ruhr

|Juni| Beleef de cultuurnacht die zijn weerga niet kent: 500 evenementen op 50 locaties in 20 verschillende steden maken van het Ruhrgebied een unieke culturele metropool

Één keer per jaar verandert een heel bijzonder cultureel evenement het Ruhrgebied daarin, hoe het van buitenaf al vaak wordt gezien: Tot een metropool Ruhr, waar stadsgrenzen geen rol meer spelen en waar de bijzonderheden van de voormalig industrieel gekenmerkte regio tot een geheel samensmelten. De Extraschicht - Nacht van de industriële cultuur brengt de industrieel-culturele plekken van de regio voor één nacht heel dicht bij elkaar en maakt de bezoekers een spectrum aan culturele belevenissen mogelijk; dit kan men met geen andere ervaring vergelijken.

Want de Extraschicht is een festival dat zijn weerga niet kent: Op meer dan 45 locaties in 20 verschillende plaatsen in het Ruhrgebied vinden tijdens de unieke nacht ongeveer 500 verschillende evenementen plaats. Ruim 2000 kunstenaars nemen deel, om de bezoekers op de spectaculaire coulissen van de industrieel-culturele plekken de meest diverse culturele belevenissen te laten beleven. Bij dit bijna eindeloos lijkend aanbod kunnen de bezoekers gewoon naar eigen smaak kiezen: Streetart bekijken? Naar het symfonie-orkest luisteren? Improvisatie-theater beleven? Of toch liever dansen op de hoofdtelefoon-party?

Het mooie van de Extraschicht is: Er bestaat helemaal geen reden, ergens definitief voor te moeten kiezen. Want het unieke concept van de Nacht der Industriekultur maakt de probleemloze beweging tussen de diverse locaties mogelijk. Een helemaal voor Extraschicht ontwikkeld mobiliteitssysteem brengt de circa 200.000 bezoekers naar de programmapunten van hun keuze. Het normale openbare vervoer wordt tijdens deze nacht aangevuld met 150 shuttlebussen. Bovendien is het voor de bezoekers van Extraschicht ook mogelijk, de nacht van 18.00 uur 's avonds tot 2.00 uur 's morgens met de tram of met de historische trams, per kanaalschip en natuurlijk te voet of met de fiets te verkennen. Het festivalticket is tevens een kaartje voor alle vervoersmiddelen.

De hoofdrol van Extraschicht is weggelegd voor de industrieel-culturele coulissen van de diverse locaties. Sinds de première in 2001 heeft Extraschicht zich als doel gesteld, de voormalige plekken van industrieel werk een tover van de gebalde industriële cultuur te ontlokken en de fascinerende industriële locaties toegankelijk te maken voor een breed publiek. De gehele regio Ruhrgebied maakt tegenwoordig op een zeer diverse manier gebruik van de installaties en braakliggende terreinen van de voormalige industriële terreinen en zorgt voor een vleugje creativiteit, licht en kleur op deze plekken. De Extraschicht heeft zich op dit gebied in het verleden al vaker bewezen als trendsetter: Hij maakte het de toeschouwers voor het eerst mogelijk toegang tot de voormalige industriële plekken te krijgen en gaf zo het startsein voor een toekomstig cultureel gebruik. Zo worden er ieder jaar weer nieuwe locaties op het programma van de Extraschicht gezet. Naast “Oude rotten” zoals de Gasometer Oberhausen, de Zeche Zollern Dortmund of het Unesco werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen vullen ook plekken zoals het Bergpark Lohberg in Dinslaken het transportinrichtingen gebouw Schacht IV in Moers de Nacht der Industriekultur aan.

Zo combineert Extraschicht tal van centrale plekken van de Route der Industriekultur, die op een lengte van 400 kilometer alle attracties van het industriële erfgoed van het Ruhrgebied met elkaar verbind in een uniek zomer- en cultureel feest en weerspiegelt daarmee de diversiteit van de metropool Ruhr.

Data: 

27 juni 2020

www.extraschicht.de

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Feuerwerk auf dem Gelände, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius
Die Jahrhunderthalle im Ruhrgebiet, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius
Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius
Aussicht bei der Extraschicht, © Ruhr Tourismus GmbH / Jochen Schlutius

Ontdek meer Top-Evenementen in Noordrijn-Westfalen

Ausblick auf den Rhein, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler
©

Rhein in Flammen

Dom, Rhein und Hohenzollernbrücke im Schein der Kölner Lichter, © Dieter Jacobi / Köln Tourismus
©

“Kölner Lichter”

Extraschicht Henrichshütte, © Ruhr Tourismus, Kreklau
©

Extraschicht

Ruhrfestspiele Recklinghausen, © Ruhrfestspiele Recklinghausen
©

Ruhrfestspiele in Recklinghausen

Eingang zur Art Cologne, © Koelnmesse GmbH
©

Art Cologne

Der Bonner Rosenmontagszug vor dem Alten Rathaus, © Michael Sondermann
©

Carnaval 2020